Σκύρος (πόλη): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Hellasfans (συζήτηση | συνεισφορές)
Νέα σελίδα: Η πόλη της Σκύρου(η χώρα) είναι η πρωτεύουσα το ομώνυμου νησιού.Η πόλη βρίσκεται στην ανατολική ...
 
αφαίρεση κειμένου που αφορά ολόκληρο το νησί, κάποιες επιπλέον πληροφορίες
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{coord|38|54|23|N|24|33|57|E|type:city(1657)_region:GR|display=title}}
Η πόλη της Σκύρου(η χώρα) είναι η πρωτεύουσα το ομώνυμου νησιού.Η πόλη βρίσκεται στην ανατολική ακτή του νησιού. Συνδέεται με τη Λιναριά με ασφαλτοστρωμένο δρόμο μήκους 11 km, έχει ειρηνοδικείο, σταθμό αστυνομίας, ταχυδρομείο και τηλεγραφείο, γυμνάσιο, λύκειο και δημοτικά σχολεία.Ο πληθυσμός της πόλης είναι 1.748 κάτοικοι
[[Αρχείο:Skyros-chora.JPG|thumb|250px|Η πόλη της Σκύρου]]
Η '''πόλη της Σκύρου''' (ή '''Χώρα''') είναι η πρωτεύουσα του [[Σκύρος|ομώνυμου νησιού]]. Η πόλη βρίσκεται στην ανατολική ακτή του νησιού. Συνδέεται με τη [[Λιναριά Σκύρου|Λιναριά]] με ασφαλτοστρωμένο δρόμο μήκους 11 km. Έχει ειρηνοδικείο, σταθμό αστυνομίας, ταχυδρομείο και τηλεγραφείο, γυμνάσιο, λύκειο και δημοτικά σχολεία. Ο πληθυσμός της πόλης σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 1.657 κάτοικοι. Η πόλη είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές ενός λόφου στην κορυφή του οποίου είναι το βυζαντινό κάστρο, το οποίο βρίσκεται στη θέση της αρχαίας ακρόπολης. Η πόλη αποτελείται από παραδοσιακά σπίτια, με κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, κτισμένα κοντά το ένα στο άλλο. Στη πόλη βρίσκεται το αρχαιολογικό μουσείο Σκύρου και το λαογραφικό μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς.


== Πηγές ==
== Μυθολογία και Ιστορία ==
* [http://www.diakopes.gr/trip-ideas/article/?aid=208355 Διακοπές.gr: Σκύρος]
* [http://www.skyros.gr/ Ιστοσελίδα Δήμου Σκύρου]
* [http://travel.skyros.gr/index.php/component/content/article/2-uncategorised/16-oikismoi?showall=&start=3 Χώρα]


{{χωριό-επέκταση}}
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Θησέας πέθανε στη Σκύρο. O Νεοπτόλεμος, γιος του Αχιλλέα, ήταν από τη Σκύρο, όπως δήλωσε στο έργο του Σοφοκλή, Φιλοκτήτης (γραμμή 239).
[[Κατηγορία:Σκύρος]]

[[Κατηγορία:Πρωτεύουσες νησιών της Ελλάδας]]
Σύμφωνα με ένα μετα-Ομηρικό μύθο, η Θέτις έκρυψε στην Σκύρο τον γιο της Αχιλλέα, για να τον εμποδίσει να πάει να πολεμήσει στην Τροία. Ντυμένος σαν κορίτσι και με το όνομα του Πύρρα (κόκκινο ή ξανθό στα ελληνικά), είναι κρυμμένος ανάμεσα στις κόρες του βασιλιά Λυκομήδη. Αυτή η φορεσιά δεν τον εμποδίζει να αποκτήσει ένα γιο, τον Νεοπτόλεμο, με την πριγκίπισσα . Ο Οδυσσέας έρχεται στο νησί μεταμφιεσμένος σε μικροπωλητή και φυσικά όλα τα κορίτσια δείχνουν το ενδιαφέρον τους στους στα υφάσματα, τα αρώματα και κοσμήματα. Το μόνο «κορίτσι», που ενδιαφέρεται για τα όπλα είναι, φυσικά, η Πύρρα και ο Οδυσσέας αποκαλύπτει τον Αχιλλέα και τον πήρε μαζί του στην Τροία.

Αντιθέτως σύμφωνα με μια άλλη παράδοση, ο Αχιλλέας λεηλάτησε το νησί της Σκύρου για να τιμωρίσει τον Λυκομήδη για τη δολοφονία του Θησέα.

Το 475 π.Χ., ο Κίμων νίκησε τους Δόλοπες και κατέλαβαν ολόκληρο το νησί. Από την ημερομηνία αυτή, έγινε ένα μέρος της συμμαχίας της Δήλου, που αργότερα έγινε στην πράξη η Αθηναϊκή Αυτοκρατορία. Κίμων υποστήριξε ότι έχει βρει τα λείψανα του Θησέα, και τα διακόμισε στην Αθήνα.
Το 340 π.Χ. οι Μακεδόνες κατέλαβαν το νησί και κυριάρχησε μέχρι το 192 π.Χ., οπότε ο βασιλιάς Φίλιππος και οι Ρωμαίοι το έθεσαν και πάλι υπό την ηγεμονία της Αθήνας.

Ο διάσημος Άγγλος ποιητής Ρούπερτ Μπρουκ είναι θαμμένος στην Σκύρο, ο οποίος πέθανε σε ένα γαλλικό πλοίο νοσοκομείο αγκυροβολημένο στα ανοικτά της νήσου το 1915, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Έκδοση από την 22:33, 18 Αυγούστου 2013

Συντεταγμένες: 38°54′23″N 24°33′57″E / 38.90639°N 24.56583°E / 38.90639; 24.56583

Η πόλη της Σκύρου

Η πόλη της ΣκύρουΧώρα) είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου νησιού. Η πόλη βρίσκεται στην ανατολική ακτή του νησιού. Συνδέεται με τη Λιναριά με ασφαλτοστρωμένο δρόμο μήκους 11 km. Έχει ειρηνοδικείο, σταθμό αστυνομίας, ταχυδρομείο και τηλεγραφείο, γυμνάσιο, λύκειο και δημοτικά σχολεία. Ο πληθυσμός της πόλης σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 1.657 κάτοικοι. Η πόλη είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές ενός λόφου στην κορυφή του οποίου είναι το βυζαντινό κάστρο, το οποίο βρίσκεται στη θέση της αρχαίας ακρόπολης. Η πόλη αποτελείται από παραδοσιακά σπίτια, με κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, κτισμένα κοντά το ένα στο άλλο. Στη πόλη βρίσκεται το αρχαιολογικό μουσείο Σκύρου και το λαογραφικό μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς.

Πηγές