Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Παναγιώτης Μπενάκης»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γεννήθηκε στην [[Καλαμάτα]] και ήταν γιος του Μπένου Ψάλτη και της Σταθούλας Γερακάρη, κόρης του [[Λιμπεράκης Γερακάρης|Λιβέριου Γερακάρη]].<ref name="mani.org.gr"/> Ασχολήθηκε με το εμπόριο και απέκτησε τεράστια περιουσία έχοντας χιλιάδες στρέμματα στην κατοχή του. Σε σύντομο μάλιστα χρονικό διάστημα αναδείχθηκε σε έναν από τους ισχυρότερους προκρίτους της [[Πελοπόννησος|Πελοποννήσου]]. Γι αυτό και οι Τούρκοι προσπαθούσαν να τον προσεταιριστούν.
 
Το [[1767]] ήρθε σε επαφή με τους απεσταλμένους της [[Αικατερίνη Β΄ της Ρωσίας|Αικατερίνης Β΄]] προκειμένου να οργανώσει εξέγερση.<ref name="dimos-nestoros">[http://www.dimos-nestoros.gr/visitor/history/mani-10-1715-1821.html Βιογραφικό Μπενάκη], από την ιστοσελίδα του δήμου Νέστορος</ref> Με δικά του χρήματα εξόπλισε σώμα Μανιατών με το οποίο έλαβε μέρος στα [[Ορλωφικά]]. Μετά την καταστολή της εξέγερσης κατέφυγε στη [[Νάξος|Νάξο]] ενώ την οικογένειά του την είχε στείλει στα [[Κύθηρα]]. Όταν υπογράφηκε ειρήνη μεταξύ [[Ρωσία]]ς - [[Οθωμανική Αυτοκρατορία|Οθωμανικής Αυτοκρατορίας]] θέλησε να συναντήσει την Τσαρίνα [[Αικατερίνη Β΄ της Ρωσίας|Αικατερίνη Β΄]].
 
ΔενΑπεβίωσε πρόλαβεσε όμωςηλικία γιατί70 δηλητηριάστηκεπερίπου ετών στο Λιβόρνο το 1771. στο´Εχει [[Λιβόρνο]],υποστηριχθεί ότι ο θάνατος του οφείλεται σε δηλητηρίαση πιθανώς λόγω ραδιουργιών Ρώσων αξιωματούχων, οι οποίοι φοβούνταν ότι θα αποκάλυπτε λάθη που διέπραξαν στα [[Ορλωφικά]]. <ref name="mani.org.gr">[http://www.mani.org.gr/istor/viografies/mpenakis.htm Βιογραφικό Μπενάκη], απο την ιστοσελίδα Mani.org.gr</ref><ref name="ektgr">[http://pandektis.ekt.gr/dspace/handle/10442/67896 Βιογραφικό Μπενάκη], από την ιστοσελίδα ekt.gr</ref>. Κάτι τέτοιο όμως δεν στηρίζεται σε διαθέσιμα ιστορικά στοιχεία.
 
== Πηγές ==
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης