Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Αλφάβητο»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
→‎Οι αλφαβητικές γραφές σήμερα: αφαίρεση μη καθολικά αποδεκτού χαρακτηρισμού (ότι δηλ. abajads και abugidass δεν είναι πραγματικά αλφάβητα)
(→‎Οι αλφαβητικές γραφές σήμερα: επιμέλεια και αφαίρεση αστήρικτων συμπερασμάτων)
(→‎Οι αλφαβητικές γραφές σήμερα: αφαίρεση μη καθολικά αποδεκτού χαρακτηρισμού (ότι δηλ. abajads και abugidass δεν είναι πραγματικά αλφάβητα))
 
== Οι αλφαβητικές γραφές σήμερα ==
 
 
Υπάρχουν οι εξής τύποι αλφαβήτων σε χρήση:
# Το ελληνικό, το λατινικό, το ιταλικό, το ισπανικό,το αγγλικό, το γαλλικό, τα σλαβικά, το ουγγρικό κ.ο.κ. Τα φωνήεντα και τα σύμφωνα δηλώνονται πάντοτε και με τον ίδιο τρόπο (ίδιου μεγέθους χαρακτήρες σε γραμμή). Αυτός ο τύπος αλφαβήτου χαρακτηρίζεται ως αλφάβητο υπό τη στενή έννοια του όρου. Οι σημερινές αλφαβητικές γραφές αυτού του τύπου διαφέρουν από την αρχική ελληνική αλφαβητική γραφή μόνο κατά τη χρήση μικρών γραμμάτων και τη χρήση σημείων στίξης. Σημεία στίξης είχαν αρχίσει να χρησιμοποιούνται πριν από του 500 π.Χ. εισήχθησαν όμως συστηματικά από τον Αριστοφάνη τον Βυζάντιο πριν το 200 π.Χ., μαζί με τα σημεία τόνων και πνευμάτων. Η σημερινή τους μορφή διαμορφώθηκε από Ιταλούς και Γάλλους τεχνικούς εκτυπώσεων κατά τους αναγεννησιακούς χρόνους. Τα μικρά γράμματα εισήχθησαν σε λατινικούς χαρακτήρες μετά το 300 μ.Χ. και σε ελληνικούς χαρακτήρες μετά το 700 μ.Χ.
# ΤοΤα συμφωνογραφικά αλφάβητα όπως το [[αραμαϊκό αλφάβητο|αραμαϊκό]], το [[εβραϊκό αλφάβητο|εβραϊκό]], το [[αραβικό αλφάβητο|αραβικό]] κ.ο.κ. Τα φωνήεντα δηλώνονται με διακριτικά σημεία. Στις σημιτικές γραφές τα φωνήεντα δεν δηλώνονται πάντα.
# Το [[ινδικό αλφάβητο|ινδικό]] και το [[αιθιοπικό αλφάβητο|αιθιοπικό]]. Τα φωνήεντα δηλώνονται με διακριτικά σημεία που συνοδεύουν το σύμβολο του συμφώνου ή σπανιότερα με κατάλληλη διαμόρφωση του συμβόλου του συμφώνου.
# Ειδικής μορφής αλφάβητο, το [[Hangul]], δημιουργήθηκε το 1446 για τη γραφή της [[Κορεατική γλώσσα|κορεατικής γλώσσας]]. Το αλφάβητο αυτό καθιερώθηκε κατά τον εικοστό αιώνα ως εθνικό σύστημα γραφής στην [[Κορέα]]. Στη γραφή, εκτός του ήχου των φθόγγων εικονίζεται με ειδικό τρόπο και ο τρόπος εκφοράς τους (τα χείλη μαζί, η γλώσσα αγγίζει τον ουρανίσκο κλπ).
Οι τύποι (2) και (3) χαρακτηρίζονται ως αλφαβητικές γραφές υπό την ευρεία έννοια του όρου.
 
== Υποσημειώσεις ==
21.115

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης