Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Πολιτικός μηχανικός»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Επαναφορά αναλυτικής εισαγωγής, συγχώνευση δύο εκδοχών, μεταφορά κειμένου περί ιστορικού στην ενότητα «Ιστορικό», μικρή επιμέλεια
(η εισαγωγή δεν είναι μόνο ο ορισμός, αλλά μια περίληψη)
(Επαναφορά αναλυτικής εισαγωγής, συγχώνευση δύο εκδοχών, μεταφορά κειμένου περί ιστορικού στην ενότητα «Ιστορικό», μικρή επιμέλεια)
Ο «'''πολιτικόςΠολιτικός μηχανικός''' ([[Αγγλική γλώσσα|αγγλ.]] ''civil engineer'') είναι οo επιστήμοναςεπαγγελματίας [[επιστήμες μηχανικών|μηχανικός]] ο πουοποίος ασχολείται με τηντις μελέτητεχνικές όψεις της σχεδίασης και τηνκατασκευής κατασκευήτου έργων[[δομημένος πουχώρος|δομημένου ωςχώρου]], στόχοδιά έχουντου τηνπρογραμματισμού, βελτίωσητης μελέτης, της ποιότηταςεπίβλεψης ζωήςτης τωνκατασκευής ανθρώπωνκαι της συντήρησης κτηρίων, δρόμων, γεφυρών, λιμανιών, φραγμάτων, παράκτιων υποδομών, αερολιμένων, συστημάτων τροφοδοσίας νερού, παροχής καθαρού νερού, υγειονομικής φροντίδας<ref>[http://www.cut.ac.cy/ceg/about/Introduction ''Ιστοσελίδα Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου''] )</ref> κ.ά. Η '''επιστήμη πολιτικού μηχανικού''' ασχολείται με προβλήματα στατικής στήριξης, διαχείρισης, κατασκευαστικής μελέτης και τωνσυντήρησης κοινωνιώνμεγάλης κλίμακας τεχνικών συστημάτων, όπως τα ανωτέρω. Ως γνωστικός κλάδος χωρίζεται σε διάφορες κατηγορίες, όπως την [[εδαφομηχανική]], τη στατική, την [[υδραυλική]] κλπ., ενώ επικαλύπτεται με περιοχές συγγενών αλλά διακριτών επιστημών όπως της [[χωροταξία|χωροταξίας]] και [[πολεοδομία|πολεοδομίας]], της [[αρχιτεκτονική|αρχιτεκτονικής]] και της [[περιβαλλοντολόγος μηχανικός|περιβαλλοντικής μηχανικής]].». Απώτερος στόχος του πολιτικού μηχανικού είναι η βελτίωση της [[ποιότητα ζωής|ποιότητας ζωής]], της ευημερίας ατόμων και κοινωνιών.
 
== ΟνομασίαΕτυμολογία ==
Ο όρος ''πολιτικός μηχανικός'' εισήχθη μετά τους πολέμους του [[Ναπολέων|Ναπολέοντα]] κατά τον [[19ος αιώνας|19ο αιώνα]]. Μέχρι τότε υπήρχαν μόνο οι «μηχανικοί» από το Σώμα του Μηχανικού του [[στρατός|Στρατού]]. Το Σώμα αυτό υπήρξε εξαιρετικά δραστήριο και επιτυχές και γι' αυτό τον λόγο αποφασίστηκε να μεταφερθεί η τεχνογνωσία και η εμπειρία του στους κλασικούς ακαδημαϊκούς κύκλους. Οι μηχανικοί που αποφοιτούσαν από τα μη στρατιωτικά πανεπιστήμια ονομάστηκαν «πολιτικοί» μηχανικοί ([[Αγγλική γλώσσα|αγγλ.]]: «civil engineer», από την αγγλική μετάφραση «'''civil'''ization mechanics»{{παραπομπή}}, η οποία σημαίνει «μηχανικοί πολιτισμού»), ώστε να διακρίνονται από τους μηχανικούς του Στρατού.
 
== Τομείς ==
Η πολιτική μηχανική, αν και είναι αρχαία επιστήμη, μόλις τα τελευταία 150 χρόνια αναπτύχθηκε αρκετά και σε αυτό συνέβαλαν αρκετοί σημαντικοί επιστήμονες όπως ο [[Κάρολος Τερζάκι]] που θεωρείται ο πατέρας της εδαφομηχανικής, ο [[Θωμάς Τέλφορντ]], Βρετανός πολιτικός μηχανικός του 18ου αιώνα ο οποίος υπήρξε θεμελιωτής της στατικής των στερεών μαζών, και διάφοροι άλλοι.
 
Ο πολιτικός μηχανικός εξετάζει τον προγραμματισμό, την κατασκευή, και τη [[συντήρηση]] των δομικών κατασκευών, ή των δημόσιων έργων, δεδομένου ότι συσχετίζονται με το έδαφος, το νερό, ή τον πολιτισμό και τις διαδικασίες τους.
 
== Ιστορικό ==
Το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού είναι ένα από τα παλαιότερα επαγγέλματα στον κόσμο. ΠερίπουΣτην [[Αρχαιότητα]], περίπου το 2550 π.Χ., ο [[Ιμχοτέπ]], ο πρώτος τεκμηριωμένος μηχανικός, έχτισε μια διάσημη πυραμίδα του [[Φαραώ]] [[Ζοζέρ]] που βρέθηκε στη [[Σακάρα]] της [[Αίγυπτος|Αιγύπτου]]. Οι πρώτοι πολιτικοί μηχανικοί ήταν στην πραγματικότητα στρατιωτικοί μηχανικοί, συνδυάζοντας τις στρατιωτικές και αστικές δεξιότητες. Κατά τη διάρκεια των περιόδων πολέμου οι μηχανικοί κατασκεύαζαν και χρησιμοποίησανχρησιμοποιούσαν τα όργανα του πολέμου, όπως οι [[καταπέλτης|καταπέλτες]], οι [[πολιορκητικός κριός|κριοί]], οι πύργοι, και οι κεκλιμένες ράμπες ξύλου στην ενίσχυση των επιθέσεων στα οχυρά και τις στρατοπεδεύσεις των εχθρών τους. Κατά τη διάρκεια των περιόδων ειρήνης, περιλήφθηκαν σε πολλές στρατιωτικές και αστικές δραστηριότητες όπως η οικοδόμηση των οχυρώσεων για την υπεράσπιση ενάντια στις περαιτέρω επιθέσεις, τους δρόμους, τις γέφυρες, τα υδραγωγεία, τα κανάλια και τους καθεδρικούς ναούς. Οι τεχνικές κατασκευής και υδραυλικής που χρησιμοποιήθηκαν από τους μεσαιωνικούς μηχανικούς στην [[Κίνα]], την [[Ιαπωνία]], την [[Ινδία]] και άλλες περιοχές της [[Άπω ΑνατολήςΑνατολη|Άπω Ανατολής΄]] ήταν πολύ πιο περίπλοκες σε σχέση με αυτές των [[Μεσαίωνας|μεσαιωνικών]] ευρωπαϊκών μηχανικών.
 
ΗΠαρά πολιτικήτην μηχανικήπαλαιότητά της, ανη καιεπιστήμη είναιπολιτικού αρχαίαμηχανικού επιστήμη,αναπτύχθηκε μόλιςκαι ταεξελίχθηκε τελευταίασημαντικά 150μόνο χρόνιακατά αναπτύχθηκετους αρκετάτελευταίος καιδύο αιώνες. σεΣ' αυτό συνέβαλαν αρκετοί σημαντικοί επιστήμονες όπως ο [[Κάρολος Τερζάκι]] που θεωρείται ο «πατέρας της εδαφομηχανικής», ο [[Θωμάς Τέλφορντ]], Βρετανός πολιτικός μηχανικός του 18ου αιώνα ο οποίος υπήρξε θεμελιωτής της στατικής των στερεών μαζών, και διάφοροι άλλοικ.α.
 
== Δείτε επίσης ==
* [[Επιστήμη μηχανικού]]
* [[Εφαρμοσμένη μηχανική σεισμού]]
 
== Παραπομπές ==
{{παραπομπές}}
 
[[Κατηγορία:Επιστήμες Μηχανικών]]
5.090

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης