Το Βιβλίο του Μόρμον: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 39: Γραμμή 39:
* Η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων DNA που να συνδέει τους Ινδιάνους με λαούς της Μέσης Ανατολής
* Η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων DNA που να συνδέει τους Ινδιάνους με λαούς της Μέσης Ανατολής
:Οι περισσότεροι υποστηρικτές του του κινήματος των Αγίων των Τελευταίων Ημερών θεωρούν οτι το Βιβλίο του Μόρμον είναι ιστορικά ακριβές. Μέσα στο κίνημα των Αγίων των Τελευταίων Ημερών υπάρχουν διάφορες απολογητικές ομάδες που επιδιώκουν να συμβιβάσουν τις ασυμφωνίες με διάφορους τρόπους. Ανάμεσα σε αυτές τις ομάδες εχει δημοσιευτεί αρκετό υλικό απο το '''Ίδρυμα Αρχαίας Έρευνας και Μορμονικών Σπουδών'''
:Οι περισσότεροι υποστηρικτές του του κινήματος των Αγίων των Τελευταίων Ημερών θεωρούν οτι το Βιβλίο του Μόρμον είναι ιστορικά ακριβές. Μέσα στο κίνημα των Αγίων των Τελευταίων Ημερών υπάρχουν διάφορες απολογητικές ομάδες που επιδιώκουν να συμβιβάσουν τις ασυμφωνίες με διάφορους τρόπους. Ανάμεσα σε αυτές τις ομάδες εχει δημοσιευτεί αρκετό υλικό απο το '''Ίδρυμα Αρχαίας Έρευνας και Μορμονικών Σπουδών''' το οποίο προσπαθέι να υπερασπιστεί την ιστορικότητα του Βιβλίου του Μόρμον. Ένα απο τα πιό συχνά επιχειρήματα αυτών των ομάδων ειναι το ''περιορισμένο γεωγραφικό μοντέλο'' σύμφωνα με το οποίο τα γεγονότα στο Βιβλίο του Μόρμον διαδραματίζονται σε μια σχετικα περιορισμένη γεωγραφική έκταση είτε στην Κεντρική Αμερική, είτε στην Νότια Αμερική ή ακόμα στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών.
το οποίο προσπαθέι να υπερασπιστεί την ιστορικότητα του Βιβλίου του Μόρμον. Ένα απο τα πιό συχνά επιχειρήματα αυτών των ομάδων ειναι το ''περιορισμένο γεωγραφικό μοντέλο'' σύμφωνα με το οποίο τα γεγονότα στο Βιβλίο του Μόρμον διαδραματίζονται σε μια σχετικα περιορισμένη γεωγραφική έκταση είτε στην Κεντρική Αμερική , είτε στην Νότια Αμερική ή ακόμα στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών


[http://en.wikipedia.org/wiki/FARMS Foundation for Ancient Research and Mormon Studies - Wikipedia]
[http://en.wikipedia.org/wiki/FARMS Foundation for Ancient Research and Mormon Studies - Wikipedia]

Έκδοση από την 10:13, 29 Ιουλίου 2013

Το εξώφυλλο της ελληνικής έκδοσης του Βιβλίου του Μόρμον

Το Βιβλίο του Μόρμον αποτελεί ιερό σύγγραμμα των Μορμόνων, δηλαδή της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών. Στα επίσημα ιερά κείμενα Άγιων Γραφών αυτού του θρησκεύματος περιλαμβάνονται, εκτός από το Βιβλίο του Μόρμον, η Χριστιανική Βίβλος, η συλλογή Διδαχή και Διαθήκες και η συλλογή έργων του Τζόζεφ Σμιθ ονόματι Πολύτιμο Μαργαριτάρι.

Τα ονόματα των βιβλίων που εμπεριέχει

  • Βιβλίο του Νεφί Α'
  • Βιβλίο του Νεφί Β'
  • Βιβλίο του Ιακώβ
  • Βιβλίο του Ενώς
  • Βιβλίο του Ιαρώμ
  • Βιβλίο του Όμνι
  • Λόγια του Μόρμον
  • Βιβλίο του Μωσία
  • Βιβλίο του Άλμα
  • Βιβλίο του Ήλαμαν
  • Βιβλίο του Νεφί Γ'
  • Βιβλίο του Νεφί Δ'
  • Βιβλίο του Μόρμον
  • Βιβλίο του Εθέρ
  • Βιβλίο του Μορόνι

Περιεχόμενο του Βιβλίου του Μόρμον

Σύμφωνα με το βιβλίο, ο προφήτης Ιαρέδ οδήγησε στην αμερικανική ήπειρο μία μικρή ομάδα από Ιαρεδίτες, μια φυλή που με θεία μεσολάβηση δεν θίχτηκε από τη σύγχυση γλωσσών στη Βαβέλ. Εκεί όμως διαιρέθηκαν, πολέμησαν μεταξύ τους και καταστράφηκαν μετά από μάχη κοντά στο λόφο Κουμόρα.

Το εξώφυλλο της επανέκδοσης του 1970 του Βιβλίου του Μόρμον

Ένας άλλος προφήτης, ο Λεχί, που ζούσε στην Ιερουσαλήμ περίπου το 600 π.Χ., πήρε κι αυτός εντολή από το Θεό να οδηγήσει απογόνους της φυλής Μανασσή στην Αμερική. Και αυτοί διαιρέθηκαν σε δύο έθνη, τους Νεφίτες και τους Λαμανίτες, από τα ονόματα των παιδιών του Λεχί. Οι Νεφίτες ήταν ευσεβείς, ενώ οι Λαμανίτες άθεοι. Αργότερα οι Λαμανίτες έγιναν άγριοι κι απέκτησαν σκούρο χρώμα. Απόγονοι των Λαμανιτών είναι, σύμφωνα με το Βιβλίο του Μόρμον, οι σημερινοί Ινδιάνοι. Το 400 μ.Χ. οι δυο ομάδες συγκρούσθηκαν στον ίδιο λόφο Κουμόρα (Cumorah) και οι Νεφίτες εξολοθρεύτηκαν.

Πάντα σύμφωνα με το "Βιβλίο του Μόρμον", ο Ιησούς Χριστός παρουσιάστηκε στους Νεφίτες μετά την ανάστασή του και εξέλεξε 12 αποστόλους, στους οποίους κήρυξε το Ευαγγέλιο κι έδωσε εξουσία να βαπτίζουν, να συγχωρούν αμαρτίες και να κηρύττουν το Ευαγγέλιο με κέντρο την Αμερική. Τα αρχαιότερα συγγράμματα που ο γραμματέας Αμμαρών υπέδειξε στον Μόρμον που να τα βρει, μαζί με εκείνα που κατέγραψε ο ίδιος ο Μόρμον και ολοκλήρωσε ο γιος του Μορόνι, γράφτηκαν γύρω στο 400 μ.Χ. σε χαραγμένες πλάκες. Το 421 μ.Χ. ο προφήτης Μορόνι έκρυψε τις πλάκες θάβοντάς τες στον λόφο Κουμόρα (στη σημερινή πολιτεία της Νέας Υόρκης).

Σύμφωνα με τον Τζόζεφ Σμιθ (Joseph Smith), το 1823 τον επισκέφθηκε ένα πνεύμα, το οποίο αργότερα του αποκάλυψε ότι ήταν αγγελιαφόρος του Θεού ονόματι Μορόνι (Moroni). Ο Μορόνι του είπε ότι ο Θεός του είχε επιφυλάξει την αποστολή να κηρύξει το "αιώνιο ευαγγέλιο", που ήταν γραμμένο σε δυο χρυσές πλάκες. Μαζί με τις πλάκες ήταν θαμμένοι και δυο λίθοι, τα Ουρίμ και Θουμμίμ, η κατοχή των οποίων έδινε δυνατότητες όπως εκείνες των "βλεπόντων" της Παλαιάς Διαθήκης, απαραίτητες για την ανάγνωση και την μετάφραση των χρυσών πλακών, οι οποίες ήταν χαραγμένες με αιγυπτιακούς χαρακτήρες. Ο Μορόνι είπε στον Σμιθ ότι αργότερα θα του έδινε τις πλάκες και τους λίθους, ότι αυτός δεν θα έπρεπε να δείξει σε κανέναν αυτά τα αντικείμενα χωρίς εντολή, κι αφού τελείωνε τη μετάφραση θα έπρεπε να τα επιστρέψει. Η παράδοση των αντικειμένων έγινε το 1827 και η μετάφρασή τους από τον Σμιθ τελείωσε το 1829. Οι πλάκες επιστράφηκαν στον Μορόνι και το κείμενο που μεταφράστηκε εκδόθηκε το 1930 ως "το Βιβλίο του Μόρμον".

Νεώτερη έρευνα και κριτικές

Οι αρχαιολογικές, ιστορικές και επιστημονικές κοινότητες ειναι γενικότερα σκεπτικές ως προς την αυθεντικότητα του βιβλίου. Οι κριτικές των ομάδων αυτών επικεντρώνονται σε τέσσερις τομείς.
  • Η έλλειψη συσχετισμού μεταξύ τοποθεσιών που περιγράφονται στο Βιβλίο του Μόρμον και σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους
  • Η αναφορά σε ζώα, φυτά, μέταλλα και τεχνολογίες που υπάρχουν στο Βιβλίο του Μόρμον αλλα η ύπαρξη τους στην προ Κολομβιανή Αμερική δεν έχει επαληθευτεί.
  • Η έλλειψη γλωσσικού συσχετισμού ανάμεσα στις γλώσσες των Ινδιάνων και αύτες της Μέσης Ανατολής
  • Η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων DNA που να συνδέει τους Ινδιάνους με λαούς της Μέσης Ανατολής
Οι περισσότεροι υποστηρικτές του του κινήματος των Αγίων των Τελευταίων Ημερών θεωρούν οτι το Βιβλίο του Μόρμον είναι ιστορικά ακριβές. Μέσα στο κίνημα των Αγίων των Τελευταίων Ημερών υπάρχουν διάφορες απολογητικές ομάδες που επιδιώκουν να συμβιβάσουν τις ασυμφωνίες με διάφορους τρόπους. Ανάμεσα σε αυτές τις ομάδες εχει δημοσιευτεί αρκετό υλικό απο το Ίδρυμα Αρχαίας Έρευνας και Μορμονικών Σπουδών το οποίο προσπαθέι να υπερασπιστεί την ιστορικότητα του Βιβλίου του Μόρμον. Ένα απο τα πιό συχνά επιχειρήματα αυτών των ομάδων ειναι το περιορισμένο γεωγραφικό μοντέλο σύμφωνα με το οποίο τα γεγονότα στο Βιβλίο του Μόρμον διαδραματίζονται σε μια σχετικα περιορισμένη γεωγραφική έκταση είτε στην Κεντρική Αμερική, είτε στην Νότια Αμερική ή ακόμα στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών.

Foundation for Ancient Research and Mormon Studies - Wikipedia Foundation for Ancient Research and Mormon Studies Mission Statement

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Ιστοσελίδες που ασκούν κριτική

Πρότυπο:Link GA