Πρωτοπρεσβύτερος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ (Ρομπότ: Μεταφέρω 12 σύνδεσμους interwiki, που τώρα παρέχονται από τα Wikidata στο d:q1190552)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
'''Πρωτοπρεσβύτερος''' στην [[Ορθόδοξη Εκκλησία]] είναι [[οφφίκιο]] που αποδίδεται σε έγγαμο μόνο κληρικό που φέρει τον δεύτερο βαθμό της ιεροσύνης. Είναι ο ανώτεροςανώτατος βαθμός στον οποίο μπορεί να φτάσει έγγαμος κληρικός. Διακρίνεται από τον [[ιερέας|πρεσβύτερο]], καθώς φοράει [[επιγονάτιο]] και σταυρό. Ευρίσκεται μετά τον Πρεσβύτερο και πριν από τον Πρωθιερέα.
{{Βαθμοί Ορθόδοξης Χριστιανικής Ιεροσύνης}}
 
'''Πρωτοπρεσβύτερος''' στην [[Ορθόδοξη Εκκλησία]] είναι [[οφφίκιο]] που αποδίδεται σε έγγαμο μόνο κληρικό που φέρει τον δεύτερο βαθμό της ιεροσύνης. Είναι ο ανώτερος βαθμός στον οποίο μπορεί να φτάσει έγγαμος κληρικός. Διακρίνεται από τον [[ιερέας|πρεσβύτερο]], καθώς φοράει [[επιγονάτιο]] και σταυρό. Ευρίσκεται μετά τον Πρεσβύτερο και πριν από τον Πρωθιερέα.
==Άλλες ονομασίες==
Άλλες ονομασίες που έχει το οφφίκιο του πρωτοπρεσβύτερου είναι, του ''Πρωτοπαπά'', του ''Αρχισπρεσβυτέρου'', του ''Πρώτου τη τάξει των πρεσβυτέρων'', ''Πρωτοϊερέως'', του ''Ηγουμένου των πρεσβυτέρων''.
 
==Ποιος το χορηγεί==
Το χορηγεί με χειροθεσία και ευχή ο [[Πατριάρχης]] ή ο [[Επίσκοπος]] στους έγγαμους πρεσβυτέρους.
 
==Καθήκοντα-αρμοδιότητες==
Ήταν αμέσως μετά τον επίσκοπο,τον οποίο αναπλήρωνε στα καθήκοντά του κατά τη χηρεία της επισκοπής, ενώ τελούσε το [[Βάπτισμα (Χριστιανισμός) |βάπτισμα]] κατά την απουσία του επισκόπου. ΔενΛάμβαναν τεκμηριώνεταιδιάφορα ηαξιώματα,όπως άποψητου πωςέκδικου, δικαιούτοτου ναοικονόμου, διαδεχθείτου τοννοτάριου, επίσκοποτου έξαρχου.
Λάμβαναν διάφορα αξιώματα,όπως του έκδικου, του οικονόμου, του νοτάριου, του έξαρχου.
 
==Πηγή==
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης