Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Σχετικότητα»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
→‎Ειδική σχετικότητα: Μερικές βελτιώσεις
μ (Ρομπότ: Αφαιρώ 67 σύνδεσμους interwiki, που τώρα παρέχονται από τα Wikidata στο d:Q43514)
(→‎Ειδική σχετικότητα: Μερικές βελτιώσεις)
{{Κύριο|Ειδική σχετικότητα}}
[[Αρχείο:Albert Einstein 1979 USSR Stamp.jpg|thumb|250px|<math>E=mc^2</math>]]
Η ειδική σχετικότητα είναι μια θεωρία τηςγια δομήςτη δομή του [[χωροχρόνος|χωροχρόνου]], την οποία εισήγαγε ο [[Άλμπερτ Άινσταϊν]] το [[1905]]. Βασίζεται σε δύο αξιώματα τα οποία είναι αντίθετα με την [[κλασική μηχανική]]:
 
# Οι νόμοι της φυσικής είναι οι ίδιοι για όλους τους παρατηρητές που βρίσκονται σε [[αδρανειακό σύστημα αναφοράς]] (αρχή σχετικότητας του Γαλιλαίου).
# Η [[ταχύτητα του φωτός]] στο [[κενό]] είναι ίδια για όλους τους παρατηρητές, ανεξαρτήτως της σχετικής τους κίνησης ή της κίνησης της πηγής του [[φως|φωτός]].
 
Η θεωρία έχει ορισμένες συνέπειες. Κάποιες από αυτές είναι οι εξής:
* ''Διαστολή χρόνου'': Τα κινούμενα ρολόγια δύο παρατηρητών που κινούνται με διαφορετική ταχύτητα, γυρνάνε διαφορετικάδιαφορετικό απόρυθμό. έναΓια ''στάσιμο''τον ταχύτερο παρατηρητή το ρολόι ενόςγυρνάει παρατηρητήπιο (σύμφωνααργά. μεΑπό αυτήν την οποίααρχή προκύπτει το [[παράδοξο των διδύμων]]).
* ''Συστολή του μήκους'': Τα αντικείμεναμήκη παρατηρούνταιπου ναμετρούν μικραίνουνδύο στην κατεύθυνσηπαρατηρητές που κινούνται σεμε σχέσηδιαφορετική μεταχύτητα είναι διαφορετικά. Για τον ταχύτερο παρατηρητή τα μήκη είναι μικρότερα.
* ''Σχετικότητα της ταυτοχρονικότητας'': Δύο γεγονότα που φαίνονται να συμβαίνουν ταυτόχρονα σε έναν παρατηρητή Α, δε θα συμβαίνουν ταυτόχρονα για έναν παρατηρητή Β, εάν ο Β κινείται σε σχέση με τον Α.
* ''Ισοδυναμία μάζας-ενέργειας'': Από τη σχέση ''E''&nbsp;=&nbsp;''mc''², η ενέργεια και η μάζα είναι ισοδύναμες.
 
ΑυτέςΟι οιαποκλίσεις συνέπειεςμεταξύ περιγράφονταιδύο παρατηρητών στον παρατηρούμενο χρόνο και τα παρατηρούμενα μήκη για ένα σύστημα χωροχρόνου με σταθερή ταχύτητα του φωτός για όλους του παρατηρητές δίνονται από τους [[Μετασχηματισμοί Λόρεντζ|μετασχηματισμούς του Λόρεντζ]].
 
Με βάση τη θεωρία της σχετικότητας [[μάζα#αδράνεια|εισάγεται και η έννοια της [[μάζα#αδράνεια|''μάζας ηρεμίας'']]. Σύμφωνα με την γενική θεωρία της σχετικότητας η αδράνεια ενός κινούμενου σώματος αυξάνεται καθώς αυξάνεται η ταχύτητά του. Μάζα ηρεμίας λοιπόν είναι η μάζα του σώματος όταν αυτό είναι ακίνητο.
 
== Γενική σχετικότητα ==
283

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης