Καρλ Πέρκινς: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Billparo (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ ενσωμάτωση κειμένου
Γραμμή 29: Γραμμή 29:


Έλαβε πολυάριθμα βραβεία, και του αποδόθηκε ακόμη το όνομα "the King of [[Rockabilly|rockabilly]]" (ο Βασιλιάς της [[Rockabilly|Ροκαμπίλυ]]),
Έλαβε πολυάριθμα βραβεία, και του αποδόθηκε ακόμη το όνομα "the King of [[Rockabilly|rockabilly]]" (ο Βασιλιάς της [[Rockabilly|Ροκαμπίλυ]]),

{{ενσωμάτωση κειμένου|en|Carl Perkins|oldid=556279331}}

Έκδοση από την 23:28, 13 Ιουνίου 2013

Καρλ Πέρκινς
Αρχείο:Carlperkins Sun records.jpg
Βιογραφικό
Πραγματικό όνομαΚαρλ Λι Περκινς (Carl Lee Perkins)
Γέννηση9 Απριλίου 1932 (1932-04-09)
Τρίπτονβιλ, Τενεσί, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής(ΗΠΑ)
Θάνατος19 Ιανουαρίου 1998 (65 ετών)
Τζάξον, Τενεσί
ΕίδηΡοκ 'εν' Ρολ, Ροκαμπίλυ, Country music
ΙδιότητεςΤραγουδιστής, τραγουδοποιός, κιθαρίστας
Μουσικά όργαναΚιθάρα, Φωνητικά
Παρουσία1946–1998
ΔισκογραφικέςSun, Columbia, Mercury
ΣυνεργασίαPerkins Brothers Band
Τζόνι Κας
Έλβις Πρίσλεϊ
Jerry Lee Lewis

Ο Carl Lee Perkins ή Κάρλ Λι Πέρκινς (9 Απριλίου, 1932 - 19 Ιανοαρίου, 1998) ήταν ένας Αμερικάνος μουσικός που τραγουδούσε/σύνθετε μουσική τύπου Rockabilly (Ροκαμπίλυ). Ηχογράφησε τα περισσότερα τραγούδια του στο στούντιο Sun Records στο Μέμφις του Τενεσί των Ηνωμένων πολιτειών. Ξεκινώντας την καριέρα του κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 50' (συγκεκριμένα το 1954) ηχογράφησε πολλά επιτυχημένα κομμάτια όπως το "Blue Suede Shoes".

Σύμφωνα με τον Charlie Daniels, "τα τραγούδια του Κάρλ Πέρκινς προσωποποίησαν την γενιά της Ροκαμπίλυ, και ο "ήχος" του Καρλ Πέρκινς μόνο, προσωποποίησε τον ήχο της ρoκαμπίλυ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο που ασχολήθηκε με αυτή." Τα τραγούδια του Πέρκινς εκτελέστηκαν από διάσημους καλλιτέχνες με μεγάλη επιρροή στο κοινό όπως ο Έλβις Πρίσλεϊ, οι Μπιτλς, ο Τζίμι Χέντριξ και ο Τζόνι Κάς, οι οποίοι στην συνέχεια στερέωσαν τα θεμέλια του στην ιστορία της διάσημης αυτής μουσικής. Ακόμη και ο Πόλ Μακάρτενεϊ (Paul McCartney τραγουδιστής των Μπιτλς) υποστήριξε πως "Αν δεν υπήρχε ο Κάρλ, δεν θα υπήρχαν οι Μπίτλς".

Έλαβε πολυάριθμα βραβεία, και του αποδόθηκε ακόμη το όνομα "the King of rockabilly" (ο Βασιλιάς της Ροκαμπίλυ),

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Carl Perkins (έκδοση 556279331) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).