Σαλμανασέρ Α΄: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ο Sotkil μετακίνησε τη σελίδα Σαλμανασέρ Α' στη Σαλμανασέρ Α΄: Ορθή απόδοση ελλ.αριθμ.
μ επιμέλεια
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
[[Αρχείο:KingshalmaneserI.jpg|thumb|200px|Ο Σαλμανασέρ Α' ρίχνει την σκόνη μιάς κατεστραμμένης πόλης μετά την επιστροφή του απο μάχη]]
[[Αρχείο:KingshalmaneserI.jpg|thumb|200px|Ο Σαλμανασέρ Α' ρίχνει την σκόνη μιας κατεστραμμένης πόλης μετά την επιστροφή του από μάχη]]
'''Σαλμανασέρ Α'''', βασιλιάς της [[Ασσυρία|Ασσυρίας]] ([[1275]] - [[1245]] π.χ.) γιος και διάδοχος του βασιλιά της Ασσυρίας [[Αντάντ Νιραρί Α']] ένας σκληρός πολεμοχαρής βασιλιάς νίκησε αμέσως 8 βασίλεια στα βόρεια της Ασσυρίας, κατέστρεψε το κάστρο του Αρινού μεταφέροντας την σκόνη του στο [[Ασσούρ]], κατέλαβε ολόκληρο το βασίλειο των [[Μιτάννι]] ενσωματώνοντας το στην[[ Ασσυρία]]. Κατέκτησε το ισχυρό βασίλειο του [[Ουραρτού]] στον Καύκασο και την πολεμική φυλή των Γκουτίς που ζούσε στα βουνά του Ζαγρός στο [[Ιράν]], τύφλωσε 14.400 αιχμαλώτους απο το ένα μάτι ενώ ήταν ο πρώτος Ασσύριος βασιλιάς που αποίκησε με αιχμαλώτους τις ερημικές περιοχές της αυτοκρατορίας. Η ισχύς της Ασσυρίας ανέβηκε σημαντικά τόσο που έγινε για πρώτη φορά το ισχυρότερο βασίλειο της Ασίας, ο βασιλιάς των Χετταίων [[Χατουσίλι Γ΄]] ο πρωταγωνιστής της [[Μάχη του Καντές|μάχης του Καντές]] φοβήθηκε την μεγάλη άνοδο της Ασσυρίας και αναγκάστηκε να συμμαχήσει με τον πρώην μεγάλο του αντίπαλο Φαραώ της Αιγύπτου [[Ραμσής Β΄|Ραμσή Β']] για να την αντιμετωπίσει ([[1259]]).
Ο '''Σαλμανασέρ Α´''', ήταν βασιλιάς της [[Ασσυρία|Ασσυρίας]] ([[1275]] - [[1245]] π.χ.) γιος και διάδοχος του βασιλιά της Ασσυρίας [[Αντάντ Νιραρί Α']]. Ένας σκληρός πολεμοχαρής βασιλιάς νίκησε αμέσως οκτώ βασίλεια στα βόρεια της Ασσυρίας, κατέστρεψε το κάστρο του Αρινού μεταφέροντας την σκόνη του στο [[Ασσούρ]], κατέλαβε ολόκληρο το βασίλειο των [[Μιτάννι]] ενσωματώνοντας το στην[[ Ασσυρία]]. Κατέκτησε το ισχυρό βασίλειο του [[Ουραρτού]] στον Καύκασο και την πολεμική φυλή των Γκουτίς που ζούσε στα βουνά του Ζαγρός στο [[Ιράν]], τύφλωσε 14.400 αιχμαλώτους από το ένα μάτι ενώ ήταν ο πρώτος Ασσύριος βασιλιάς που αποίκησε με αιχμαλώτους τις ερημικές περιοχές της αυτοκρατορίας. Η ισχύς της Ασσυρίας ανέβηκε σημαντικά τόσο που έγινε για πρώτη φορά το ισχυρότερο βασίλειο της Ασίας, ο βασιλιάς των Χετταίων [[Χατουσίλι Γ΄]] ο πρωταγωνιστής της [[Μάχη του Καντές|μάχης του Καντές]] φοβήθηκε την μεγάλη άνοδο της Ασσυρίας και αναγκάστηκε να συμμαχήσει με τον πρώην μεγάλο του αντίπαλο Φαραώ της Αιγύπτου [[Ραμσής Β΄|Ραμσή Β']] για να την αντιμετωπίσει ([[1259]]).


==Πηγές==
==Πηγές==
Γραμμή 11: Γραμμή 11:
[[Κατηγορία:Βασιλείς της Ασσυρίας]]
[[Κατηγορία:Βασιλείς της Ασσυρίας]]
[[Κατηγορία:Ασσυρία]]
[[Κατηγορία:Ασσυρία]]

[[en:Shalmaneser I]]
[[fr:Salmanazar Ier]]
[[de:Šulmānu-ašarād I.]]
[[it:Salmanassar I]]
[[pl:Salmanasar I]]
[[es:Salmanasar I]]

Έκδοση από την 10:49, 9 Ιουνίου 2013

Ο Σαλμανασέρ Α' ρίχνει την σκόνη μιας κατεστραμμένης πόλης μετά την επιστροφή του από μάχη

Ο Σαλμανασέρ Α´, ήταν βασιλιάς της Ασσυρίας (1275 - 1245 π.χ.) γιος και διάδοχος του βασιλιά της Ασσυρίας Αντάντ Νιραρί Α'. Ένας σκληρός πολεμοχαρής βασιλιάς νίκησε αμέσως οκτώ βασίλεια στα βόρεια της Ασσυρίας, κατέστρεψε το κάστρο του Αρινού μεταφέροντας την σκόνη του στο Ασσούρ, κατέλαβε ολόκληρο το βασίλειο των Μιτάννι ενσωματώνοντας το στηνΑσσυρία. Κατέκτησε το ισχυρό βασίλειο του Ουραρτού στον Καύκασο και την πολεμική φυλή των Γκουτίς που ζούσε στα βουνά του Ζαγρός στο Ιράν, τύφλωσε 14.400 αιχμαλώτους από το ένα μάτι ενώ ήταν ο πρώτος Ασσύριος βασιλιάς που αποίκησε με αιχμαλώτους τις ερημικές περιοχές της αυτοκρατορίας. Η ισχύς της Ασσυρίας ανέβηκε σημαντικά τόσο που έγινε για πρώτη φορά το ισχυρότερο βασίλειο της Ασίας, ο βασιλιάς των Χετταίων Χατουσίλι Γ΄ ο πρωταγωνιστής της μάχης του Καντές φοβήθηκε την μεγάλη άνοδο της Ασσυρίας και αναγκάστηκε να συμμαχήσει με τον πρώην μεγάλο του αντίπαλο Φαραώ της Αιγύπτου Ραμσή Β' για να την αντιμετωπίσει (1259).

Πηγές

  • The names means: "[the god] Shulmanu is preeminent"; Georges Roux, Ancient Iraq (Penguin, 3rd ed., 1992), p. 295.
  • Helmut Freydank, AoF 3 (2005), 45-56.
Προκάτοχος:
Αντάντ Νιραρί Α'
Βασιλιάς των Ασσυρίων
12751245
Διάδοχος:
Τικουλτί Νινουρτά Α'