Ασσούρ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
MerlIwBot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Ρομπότ: Αφαίρεση: de:Assur (Gottheit) (deleted), uk:Ашшур (міфологія) (deleted) Τροποποίηση: nl:Aššur (godheid)
Abocanto (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Με το όνομα '''Ασσούρ''' φέρεται κορυφαίος θεός των θεοτήτων των [[Ασσύριοι|Ασσυρίων]], φίλος και προστάτης του λαού που προστάτευε τους βασιλείς της αρχαίας Ασσυρίας. Παριστάνονταν ως μαχόμενος [[τόξο (όπλο)|τοξότης]] και θεωρούνταν πάντα νικήτής και θεός του [[πόλεμος|πολέμου]].
Με το όνομα '''Ασσούρ''' φέρεται κορυφαίος θεός των θεοτήτων των [[Ασσύριοι|Ασσυρίων]], φίλος και προστάτης του λαού που προστάτευε τους βασιλείς της αρχαίας Ασσυρίας, προέρχεται απο τον θεό Ουτού των Σουμερίων ο οποίος αργότερα μεταφέρθηκε στους Ακκάδες ως Σαμάς θεός του ήλιου και της δικαιοσύνης. Το όνομα του είναι Ακκαδικής προέλευσης και μεταφράζεται σαν άξονας του ουρανού ή ορίζοντας του ουρανού κάτι που σημαίνει οτι εκπροσωπεί για τον λαό του τους Ασσύριους τον ουράνιο κόσμο. Παριστάνονταν ως μαχόμενος [[τόξο (όπλο)|τοξότης]] και θεωρούνταν πάντα νικητής και θεός του [[πόλεμος|πολέμου]] βρισκόταν μόνιμα πάνω στο ουράνιο ηλιακό άρμα, την συνήθεια αυτή του Ασούρ αντέγραψαν αργότερα οι Πέρσες για να παραστήσουν τον δικό τους θεό Αχούρα Μάσδα.


==Πηγές==
Ο Ασσούρ υπήρξε προστάτης θεός της αρχικής πόλης - πρωτεύουσας των Ασσυρίων βασιλέων, προς τιμή του οποίου και ονομάζονταν η πόλη επίσης '''Ασσούρ'''.

Myths of Babylonia and Assyria, by Donald A. MacKenzie, [1915]


Συμβολικές παραστάσεις του θεού Ασσούρ βρέθηκαν σε ασσυριακές βασιλικές σφραγίδες, καθώς και σε διακοσμητικούς κύκλους αρχαίων ασσυριακών [[ανάκτορο|ανακτόρων]].
Συμβολικές παραστάσεις του θεού Ασσούρ βρέθηκαν σε ασσυριακές βασιλικές σφραγίδες, καθώς και σε διακοσμητικούς κύκλους αρχαίων ασσυριακών [[ανάκτορο|ανακτόρων]].

Έκδοση από την 02:23, 5 Ιουνίου 2013

Με το όνομα Ασσούρ φέρεται κορυφαίος θεός των θεοτήτων των Ασσυρίων, φίλος και προστάτης του λαού που προστάτευε τους βασιλείς της αρχαίας Ασσυρίας, προέρχεται απο τον θεό Ουτού των Σουμερίων ο οποίος αργότερα μεταφέρθηκε στους Ακκάδες ως Σαμάς θεός του ήλιου και της δικαιοσύνης. Το όνομα του είναι Ακκαδικής προέλευσης και μεταφράζεται σαν άξονας του ουρανού ή ορίζοντας του ουρανού κάτι που σημαίνει οτι εκπροσωπεί για τον λαό του τους Ασσύριους τον ουράνιο κόσμο. Παριστάνονταν ως μαχόμενος τοξότης και θεωρούνταν πάντα νικητής και θεός του πολέμου βρισκόταν μόνιμα πάνω στο ουράνιο ηλιακό άρμα, την συνήθεια αυτή του Ασούρ αντέγραψαν αργότερα οι Πέρσες για να παραστήσουν τον δικό τους θεό Αχούρα Μάσδα.

Πηγές

Myths of Babylonia and Assyria, by Donald A. MacKenzie, [1915]

Συμβολικές παραστάσεις του θεού Ασσούρ βρέθηκαν σε ασσυριακές βασιλικές σφραγίδες, καθώς και σε διακοσμητικούς κύκλους αρχαίων ασσυριακών ανακτόρων.