Ηλεκτρική αγωγιμότητα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Chggr (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
CeeKay (συζήτηση | συνεισφορές)
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Η '''ηλεκτρική αγωγιμότητα''' εκφράζει την ευκολία με την οποία το [[ηλεκτρικό ρεύμα]] περνάει μέσα από κάποιο αντικείμενο ή υλικό και αποτελεί το δυαδικό μέγεθος της ηλεκτρικής αντίστασης.
Η '''ηλεκτρική αγωγιμότητα''' εκφράζει την ευκολία με την οποία το [[ηλεκτρικό ρεύμα]] περνάει μέσα από κάποιο αντικείμενο ή υλικό και αποτελεί το δυαδικό μέγεθος της ηλεκτρικής αντίστασης.


Η μονάδα μέτρησης της αγωγιμότητας σύμφωνα με το [[Διεθνές σύστημα μονάδων]] (SI) είναι το '''[[Siemens]]'''. Οι Αγγλοσάξωνες συνηθίζουν να χρησιμοποιούν για την μέτρηση της αγωγιμότητας και την μονάδα mho ([[Mho|℧]]), η οποία προκύπτει από την αντιστροφή των γραμμάτων της μονάδας μέτρησης της ηλεκτρικής αντίστασης. Η ηλεκτρική αγωγιμότητα δίνεται αριθμητικά εάν διαιρέσουμε την [[ένταση ρεύματος|ένταση του ρεύματος]] που διαρρέει ένα αντικείμενο (σε amperes) προς την [[διαφορά δυναμικού]] που εφαρμόζεται στα άκρα του (σε volts). Πρόκειται δηλαδή για ένα μέγεθος αντίστροφο της [[Ηλεκτρική αντίσταση | ηλεκτρικής αντίστασης]]. Ο αντίστοιχος τύπος είναι:
Η μονάδα μέτρησης της αγωγιμότητας σύμφωνα με το [[Διεθνές σύστημα μονάδων]] (SI) είναι το '''[[Siemens (μονάδα)|Siemens]]'''. Οι Αγγλοσάξωνες συνηθίζουν να χρησιμοποιούν για την μέτρηση της αγωγιμότητας και την μονάδα mho ([[Mho|℧]]), η οποία προκύπτει από την αντιστροφή των γραμμάτων της μονάδας μέτρησης της ηλεκτρικής αντίστασης. Η ηλεκτρική αγωγιμότητα δίνεται αριθμητικά εάν διαιρέσουμε την [[ένταση ρεύματος|ένταση του ρεύματος]] που διαρρέει ένα αντικείμενο (σε amperes) προς την [[διαφορά δυναμικού]] που εφαρμόζεται στα άκρα του (σε volts). Πρόκειται δηλαδή για ένα μέγεθος αντίστροφο της [[Ηλεκτρική αντίσταση | ηλεκτρικής αντίστασης]]. Ο αντίστοιχος τύπος είναι:


[[Εικόνα:Conductance.jpg]]
[[Εικόνα:Conductance.jpg]]

Έκδοση από την 12:11, 6 Μαρτίου 2007

Η ηλεκτρική αγωγιμότητα εκφράζει την ευκολία με την οποία το ηλεκτρικό ρεύμα περνάει μέσα από κάποιο αντικείμενο ή υλικό και αποτελεί το δυαδικό μέγεθος της ηλεκτρικής αντίστασης.

Η μονάδα μέτρησης της αγωγιμότητας σύμφωνα με το Διεθνές σύστημα μονάδων (SI) είναι το Siemens. Οι Αγγλοσάξωνες συνηθίζουν να χρησιμοποιούν για την μέτρηση της αγωγιμότητας και την μονάδα mho (), η οποία προκύπτει από την αντιστροφή των γραμμάτων της μονάδας μέτρησης της ηλεκτρικής αντίστασης. Η ηλεκτρική αγωγιμότητα δίνεται αριθμητικά εάν διαιρέσουμε την ένταση του ρεύματος που διαρρέει ένα αντικείμενο (σε amperes) προς την διαφορά δυναμικού που εφαρμόζεται στα άκρα του (σε volts). Πρόκειται δηλαδή για ένα μέγεθος αντίστροφο της ηλεκτρικής αντίστασης. Ο αντίστοιχος τύπος είναι:

Αρχείο:Conductance.jpg

όπου:
G: Η αγωγιμότητα που εμφανίζει το αντικείμενο (σε Siemens)
R: Η αντίσταση που εμφανίζει το αντικείμενο (σε ohms)
V: Η διαφορά δυναμικού που εφαρμόζεται στα άκρα του αντικειμένου (σε volts)
I: Η ένταση του ρεύματος που διαρρέει το αντικείμενο (σε amperes)