Βραχιόσαυρος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{πηγές|09|10|2012}}
{{πηγές|09|10|2012}}
{{ταξινομοπλαίσιο
{{ταξινομοπλαίσιο
| name = Βραχιόσαυρος
| name = Βραχιονόσαυρος
| fossil_range = Ύστερο Ιουράσιο {{εύρος απολιθωμάτων|154|153}}
| fossil_range = Ύστερο Ιουράσιο {{εύρος απολιθωμάτων|154|153}}
| image = FMNH Brachiosaurus.JPG
| image = FMNH Brachiosaurus.JPG
Γραμμή 16: Γραμμή 16:
}}
}}


Ο '''Βραχιόσαυρος''' (''Brachiosaurus'') είναι είδος τεράστιου φυτοφάγου δεινόσαυρου, που έζησε κατά την Ύστερη [[Ιουράσια περίοδος|Ιουρασική περίοδο]]. Το όνομά του σημαίνει "ερπετό με μεγάλους βραχίονες" (βραχίονας+σαύρα). Ήταν ένα από τα ελάχιστα [[σαυρόποδα]] που μπορούσαν να κρατήσουν όρθιο το λαιμό τους, για να φτάνουν και να τρέφονται ακόμα και από τα ψηλότερα κωνοφόρα. Ο δεινόσαυρος ανακαλύφθηκε το 1903 στο [[Κολοράντο]] των ΗΠΑ. Σήμερα είναι γνωστό ένα είδος του γένους, το ''Brachiosaurus altithorax''.
Ο '''Βραχιονόσαυρος''' (''Brachiosaurus'') είναι είδος τεράστιου φυτοφάγου δεινόσαυρου, που έζησε κατά την Ύστερη [[Ιουράσια περίοδος|Ιουρασική περίοδο]]. Το όνομά του σημαίνει "ερπετό με μεγάλους βραχίονες" (βραχίονας+σαύρα). Ήταν ένα από τα ελάχιστα [[σαυρόποδα]] που μπορούσαν να κρατήσουν όρθιο το λαιμό τους, για να φτάνουν και να τρέφονται ακόμα και από τα ψηλότερα κωνοφόρα. Ο δεινόσαυρος ανακαλύφθηκε το 1903 στο [[Κολοράντο]] των ΗΠΑ. Σήμερα είναι γνωστό ένα είδος του γένους, το ''Brachiosaurus altithorax''.


== Περιγραφή ==
== Περιγραφή ==
Το μέγεθος του βραχιόσαυρου δεν είναι επακριβώς γνωστό. Τα περισσότερα που ξέρουμε για αυτόν και το μέγεθός του τα γνωρίζουμε από το συγγενικό είδος [[Τζιραφατιτάνας|Τζιραφατιτάνα]], ο οποίος αρχικά θεωρούταν μέλος του γένους Βραχιόσαυρος. Γενικά, υπολογίζεται ότι ζυγίζει 28-48 τόνους. Για να υποστηρίζει αυτό το βάρος είχε τεράστια πόδια σαν κολόνες, όμοια με αυτά του ελέφαντα. Το μήκος του υπολογίζεται στα 23-25 μέτρα, και το ύψος του στα 9-10 μέτρα. Με τέτοιο μέγεθος, μάλλον κανένα σαρκοφάγο δε θα μπορούσε να τον απειλήσει. Ένα από τα πιο γνωστά χαρακτηριστικά του ήταν το λοφίο του, που χρησιμοποιούνταν μάλλον ή για επίδειξη ή για να ενισχύει τον ήχο από τα καλέσματά του.
Το μέγεθος του βραχιονόσαυρου δεν είναι επακριβώς γνωστό. Τα περισσότερα που ξέρουμε για αυτόν και το μέγεθός του τα γνωρίζουμε από το συγγενικό είδος [[Τζιραφατιτάνας|Τζιραφατιτάνα]], ο οποίος αρχικά θεωρούταν μέλος του γένους Βραχιονόσαυρος. Γενικά, υπολογίζεται ότι ζυγίζει 28-48 τόνους. Για να υποστηρίζει αυτό το βάρος είχε τεράστια πόδια σαν κολόνες, όμοια με αυτά του ελέφαντα. Το μήκος του υπολογίζεται στα 23-25 μέτρα, και το ύψος του στα 9-10 μέτρα. Με τέτοιο μέγεθος, μάλλον κανένα σαρκοφάγο δε θα μπορούσε να τον απειλήσει. Ένα από τα πιο γνωστά χαρακτηριστικά του ήταν το λοφίο του, που χρησιμοποιούνταν μάλλον ή για επίδειξη ή για να ενισχύει τον ήχο από τα καλέσματά του.
[[Αρχείο:Brachiosaurus scale.png|μικρογραφία|Το μέγεθος του Βραχιόσαυρου σε σχέση με τον άνθρωπο]]
[[Αρχείο:Brachiosaurus scale.png|μικρογραφία|Το μέγεθος του Βραχιονόσαυρου σε σχέση με τον άνθρωπο]]




==Συγγενείς==
==Συγγενείς==
Πολλά από αυτά που γνωρίζουμε το Βραχιόσαυρο, τα ξέρουμε από τον [[Τζιραφατιτάνας|Τζιραφατιτάνα]], ένα κοντινό του συγγενή. Ο Βραχιόσαυρος, εκτός από τον Τζιραφατιτάνα, είχε πολλούς συγγενείς, όπως ο [[Σαυροποσειδώνας]], ένα τεράστιο σαυρόποδο που πιστεύεται πως ήταν ο ψηλότερος δεινόσαυρος. Εκτός από αυτόν, είχε και άλλους, μικρότερους, όπως ο [[Αστρόδοντας]] και ο [[Βοθριοσπόνδυλος]]. Όλοι οι συγγενείς του είχαν τα εξής κοινά χαρακτηριστικά: ήταν όλοι τεράστιοι, είχαν λαιμό που μπορούσαν να τον κρατήσουν όρθιο, και είχαν μεγαλύτερα μπροστινά πόδια.
Πολλά από αυτά που γνωρίζουμε το Βραχιονόσαυρο, τα ξέρουμε από τον [[Τζιραφατιτάνας|Τζιραφατιτάνα]], ένα κοντινό του συγγενή. Ο Βραχιόσαυρος, εκτός από τον Τζιραφατιτάνα, είχε πολλούς συγγενείς, όπως ο [[Σαυροποσειδώνας]], ένα τεράστιο σαυρόποδο που πιστεύεται πως ήταν ο ψηλότερος δεινόσαυρος. Εκτός από αυτόν, είχε και άλλους, μικρότερους, όπως ο [[Αστρόδοντας]] και ο [[Βοθριοσπόνδυλος]]. Όλοι οι συγγενείς του είχαν τα εξής κοινά χαρακτηριστικά: ήταν όλοι τεράστιοι, είχαν λαιμό που μπορούσαν να τον κρατήσουν όρθιο, και είχαν μεγαλύτερα μπροστινά πόδια.
{{βιολογία-επέκταση}}
{{βιολογία-επέκταση}}


[[Κατηγορία:Βραχιοσαυρίδες]]
[[Κατηγορία:Βραχιονοσαυρίδες]]

Έκδοση από την 15:13, 27 Απριλίου 2013

Βραχιονόσαυρος
Χρονικό πλαίσιο απολιθωμάτων:
Ύστερο Ιουράσιο 154–153Ma
Αντίγραφο σκελετού βραχιόσαυρου
Αντίγραφο σκελετού βραχιόσαυρου
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Ερπετά (Reptilia)
Υπερτάξη: Δεινοσαύρια (Dinosauria)
Υποτάξη: Σαυρόποδα (Sauropoda)
Οικογένεια: Βραχιοσαυρίδες (Brachiosauridae)
Γένος: Βραχιόσαυρος (Brachiosaurus)
Είδος: B. altithorax

Ο Βραχιονόσαυρος (Brachiosaurus) είναι είδος τεράστιου φυτοφάγου δεινόσαυρου, που έζησε κατά την Ύστερη Ιουρασική περίοδο. Το όνομά του σημαίνει "ερπετό με μεγάλους βραχίονες" (βραχίονας+σαύρα). Ήταν ένα από τα ελάχιστα σαυρόποδα που μπορούσαν να κρατήσουν όρθιο το λαιμό τους, για να φτάνουν και να τρέφονται ακόμα και από τα ψηλότερα κωνοφόρα. Ο δεινόσαυρος ανακαλύφθηκε το 1903 στο Κολοράντο των ΗΠΑ. Σήμερα είναι γνωστό ένα είδος του γένους, το Brachiosaurus altithorax.

Περιγραφή

Το μέγεθος του βραχιονόσαυρου δεν είναι επακριβώς γνωστό. Τα περισσότερα που ξέρουμε για αυτόν και το μέγεθός του τα γνωρίζουμε από το συγγενικό είδος Τζιραφατιτάνα, ο οποίος αρχικά θεωρούταν μέλος του γένους Βραχιονόσαυρος. Γενικά, υπολογίζεται ότι ζυγίζει 28-48 τόνους. Για να υποστηρίζει αυτό το βάρος είχε τεράστια πόδια σαν κολόνες, όμοια με αυτά του ελέφαντα. Το μήκος του υπολογίζεται στα 23-25 μέτρα, και το ύψος του στα 9-10 μέτρα. Με τέτοιο μέγεθος, μάλλον κανένα σαρκοφάγο δε θα μπορούσε να τον απειλήσει. Ένα από τα πιο γνωστά χαρακτηριστικά του ήταν το λοφίο του, που χρησιμοποιούνταν μάλλον ή για επίδειξη ή για να ενισχύει τον ήχο από τα καλέσματά του.

Το μέγεθος του Βραχιονόσαυρου σε σχέση με τον άνθρωπο


Συγγενείς

Πολλά από αυτά που γνωρίζουμε το Βραχιονόσαυρο, τα ξέρουμε από τον Τζιραφατιτάνα, ένα κοντινό του συγγενή. Ο Βραχιόσαυρος, εκτός από τον Τζιραφατιτάνα, είχε πολλούς συγγενείς, όπως ο Σαυροποσειδώνας, ένα τεράστιο σαυρόποδο που πιστεύεται πως ήταν ο ψηλότερος δεινόσαυρος. Εκτός από αυτόν, είχε και άλλους, μικρότερους, όπως ο Αστρόδοντας και ο Βοθριοσπόνδυλος. Όλοι οι συγγενείς του είχαν τα εξής κοινά χαρακτηριστικά: ήταν όλοι τεράστιοι, είχαν λαιμό που μπορούσαν να τον κρατήσουν όρθιο, και είχαν μεγαλύτερα μπροστινά πόδια.