Πρωτοδικείο: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
{{Ελληνική Δικαιοσύνη}}
Το '''Πρωτοδικείο''' είναι το βασικό πρωτοβάθμιο [[πολιτικά δικαστήρια|πολιτικό δικαστήριο]] της Ελλάδος. Σε γενικές γραμμές, σε αυτό δικάζονται σε πρώτο βαθμό οι ιδιωτικές διαφορές που αφορούν ποσά άνω των 1220.000€. Το Πρωτοδικείο διακρίνεται σε '''Μονομελές Πρωτοδικείο''' όπου δικάζει ένας πρωτοδίκης δικαστής, και σε '''Πολυμελές Πρωτοδικείο''' όπου δικάζουν τρεις δικαστές, ένας Πρόεδρος Πρωτοδικών και δύο πρωτοδίκες. Όλες οι αποφάσεις των Πρωτοδικείων υπόκεινται σε [[έφεση]] που εκδικάζεται από το [[Εφετείο]], εκτός των αποφάσεων που έχουν εκδοθεί κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, οι οποίες είναι ανέκκλητες, δηλαδή δεν υπόκεινται σε έφεση.
 
== Ο Πρωτοδίκης ==
Ο [[Πρωτοδίκης]] είναι ο Δικαστής που εκδικάζει τις υποθέσεις στα Πρωτοδικεία. Πρόκειται για νέους Δικαστές, οι οποίοι έχουν αποφοιτήσει από την [[Εθνική Σχολή Δικαστών]]. Ο Πρωτοδίκης εκδικάζει και τις ποινικές υποθέσεις του [[Μονομελές Πλημμελειοδικείο|Μονομελούς Πλημμελειοδικείου]] και συμμετέχει και στις συνθέσεις του [[Τριμελές Πλημμελειοδικείο|Τριμελούς Πλημμελειοδικείου]] και του [[Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο|Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου]]. Τα Πρωτοδικεία των Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά Διευθύνονται από Τριμελή Συμβούλια Διοίκησης, που εκλέγονται με κλήρωση μεταξύ των αρχαιότερων Δικαστών. Στα Πρωτοδικεία προΐσταται ο Πρόεδρος Πρωτοδικών που κατά κανόνα, ιδίως στα μικρά περιφερειακά Πρωτοδικεία, δικάζει τις υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων και Προεδρεύει στις υποθέσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου. Σε περίπτωση κωλύματος του Προέδρου Πρωτοδικών, των αναπληρώνει ο αρχαιότερος πρωτοδίκης. Τα σχετικά με τη λειτουργία των Πρωτοδικείων και την υπηρεσιακή κατάσταση των Δικαστών εν γένει, προβλέπονται στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών.
 
== Τρόπος παράστασης στα Πρωτοδικεία ==
Σύμφωνα με το άρθρο 14 του [[Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας|Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας]], στην αρμοδιότητα των Μονομελών Πρωτοδικείων υπάγονται:
α) όλες οι διαφορές που μπορούν να αποτιμηθούν σε χρήματα και που η αξία του αντικειμένου τους είναι μεταξύ 20.000,01€ και μέχρι 120.000€, και
β) όλες οι διαφορές, κύριες ή παρεπόμενες, από σύμβαση μίσθωσης (δηλαδή κυρίως οι διαφορές μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών όπως |εξώσεις κλπ) εφόσον το συμφωνημένο μηνιαίο μίσθωμα υπερβαίνει τα 450€600€ (δηλαδή από 450600,01€ και άνω).
Επίσης τα Μονομελή Πρωτοδικεία είναι αρμόδια για την έκδοση διαταγών πληρωμής και διαταγών απόδοσης μισθίου πάνω από τα παραπάνω χρηματικά όρια.
Όλες οι υποθέσεις μικρότερης αξίας εκδικάζονται από το [[Ειρηνοδικείο]] (δηλαδή οι υποθέσεις κάτω των 20.000€ και με μίσθωμα κάτω από 450€600€).
Αντίθετα, οι υποθέσεις που η αξία του αντικειμένου τους είναι άνω των 120.000€ (δηλαδή από 120.000€ και άνω) υπάγονται στην αρμοδιότητα του Πολυμελούς Πρωτοδικείου.
 
16) οι διαφορές που αφορούν την ακύρωση αποφάσεων της γενικής συνέλευσης σωματείων ή συνεταιρισμών.
Βέβαια, σε περίπτωση που όλες οι παραπάνω διαφορές είναι αξίας κάτω των 20.000€, τότε εκδικάζονται από το [[Ειρηνοδικείο]].
17) οι εφέσεις κατά αποφάσεων των Ειρηνοδικείων.
 
=== Αποκλειστική αρμοδιότηταΑρμοδιότητα Πολυμελούς Πρωτοδικείου ανεξαρτήτως ποσού ===
Στην αρμοδιότητα των πολυμελών πρωτοδικείων υπάγονται: όλες οι διαφορές, για τις οποίες δεν είναι αρμόδια τα ειρηνοδικεία ή τα μονομελή πρωτοδικεία,
1) όπως προαναφέρθηκε, όλες οι διαφορές, για τις οποίες δεν είναι αρμόδια τα ειρηνοδικεία ή τα μονομελή πρωτοδικεία,
2) η έφεση κατ’ αποφάσεως ειρηνοδικείου. Στην περίπτωση αυτή η έφεση γίνεται στο πολυμελές πρωτοδικείο στην περιφέρεια του οποίου υπάγεται το ειρηνοδικείο που εξέδωσε την απόφαση.
 
 
== Ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων ==
6

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης