Εορδαία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Vagrand (συζήτηση | συνεισφορές)
Vagrand (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 46: Γραμμή 46:
{{Αρχαία Μακεδονία-επέκταση}}
{{Αρχαία Μακεδονία-επέκταση}}
{{Ιστορικές περιοχές της Μακεδονίας}}
{{Ιστορικές περιοχές της Μακεδονίας}}
[[Κατηγορία:Αρχαίες χώρες της Μακεδονίας]]
[[Κατηγορία:Αρχαία Εορδαία| ]]
[[Κατηγορία:Άνω Μακεδονία]]
[[Κατηγορία:Ιστορία της Κοζάνης]]
[[Κατηγορία:Ιστορία της Φλώρινας]]

Έκδοση από την 19:50, 15 Απριλίου 2013

Για για άλλα άρθρα με πιθανά παρόμοιο τίτλο, δείτε: Εορδαία (αποσαφήνιση).

Εορδαία

Περιοχή της αρχαίας Ελλάδας

Γύρω από την λίμνη Βεγορίτιδα βρίσκονται οι σημαντικότεροι αρχαιολογικοί χώροι.
 
Τοποθεσία: Μακεδονία
Μεγαλύτερη πόλη: Εορδαία
Διάλεκτος: Μακεδονική γλώσσα
αργότερα Ελληνιστική Κοινή
Περίοδος ακμής: 4ος-2ος αιώνας π.Χ.
 
H σταδιακή επέκταση του Μακεδονικού βασιλείου
Χάρτης του Μακεδονικού Βασιλείου

Η Εορδαία είναι περιοχή της Αρχαίας Μακεδονίας. Εντάσσεται ιστορικά στην Άνω Μακεδονία και αποτελούσε βασίλειο, το οποίο διοικούσε μια τοπική αριστοκρατία, όπως τα υπόλοιπα βασίλεια της Άνω Μακεδονίας , της Ορεστίδας και την Ελιμίας.[1]

Γεωγραφία

Η Εορδαία ήταν τοποθετημένη βόρεια της Ελιμίας, ανατολικά της Ορεστίδας, νότια της Λυγκηστίδας και δυτικά της Βοττιαίας, επαρχίας της Κάτω Μακεδονίας. Σήμερα η επαρχία μπορεί να ταυτιστεί με τον σύγχρονο Δήμο Εορδαίας πλην εξαιρέσεων και νότιες περιοχές του Δήμου Αμυνταίου.

Ήταν χώρα κυρίως πεδινή, απλωμένη στους πρόποδες των βουνών Βέρνου και Ασκιού στα δυτικά και Βέρμιου στα ανατολικά. Την διαρρέουν αρκετοί χείμαρροι που τα νερά τους καταλήγουν στη λίμνη Βεγορίτιδα, μια από τις πολλές λίμνες που υπάρχουν στην περιοχή, που χώριζαν την περιοχή με την Λυγκιστίδα. Νότια, υπήρχε ακόμα μια λίμνη, η οποία λόγω των προσχώσεων εξαφανίστηκε πιθανότητα στην πρώιμη αρχαιότητα, η Κίτρινη Λίμνη. Εδώ ήταν και ο ποταμός Εορδαϊκός, αρχαίος ποταμός της περιοχής, που μπορεί να ταυτιστεί σήμερα με τον χείμαρρο Δέβολη.

Ιστορία

Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχή αναφέρονται οι Πελασγοί, που αργότερα, αφομοιώθηκαν πιθανότατα, με ένα άλλο ελληνικό φύλο τους Εορδούς. Οικιστικές προϊστορικές ή μυκηναϊκές θέσεις εντοπίζονται στην περιοχή της Κίτρινης Λίμνης.

Η Εορδαία της Άνω Μακεδονίας, αποτελούσε αυτόνομο βασίλειο, που εντάχθηκε γρήγορα με τον Μακεδονικό Βασίλειο, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες περιοχές της Άνω Μακεδονίας, οι οποίες εντάχθηκαν αργότερα.

Από τους αρχαίους συγγραφείς μνημονεύονται τέσσερις σημαντικές πόλεις:

  • Η Εορδαία κείμενη στην όχθη της Βεγορίτιδας λίμνης που καταστράφηκε από επιδρομές τον 3ο αιώνα μ.Χ. Αποτελούσε την πρωτεύουσα πόλη της περιοχής.
  • Η Άρνισσα, πιθανόν κοντά στην θέση του σημερινού οικισμού.
  • Η Βέγορα, σε μια από τις αρχαιολογικές θέσεις βόρεια των λιμνών.
  • Οι Κέλλες, πιθανόν σε παραλίμνια θέση νότια της λίμνης Βεγορίτιδας.

Οι Εορδοί, κατά τους Περσικούς Πολέμους επί Ξέρξη Α', μήδισαν και μετείχαν εναντίον των πόλεων-κρατών της Νότιας Ελλάδας στην μάχη των Πλαταιών.[2] Κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο στην Εορδαία στρατοπέδευσε ο Βασιλεύς των Σπαρτιατών Βρασίδας τo 424 π.Χ. ως σύμμαχος του Βασιλιά της Μακεδονίας Περδίκκα Β' που πολεμούσε τον βασιλιά των Λυγκηστών τον Αρριβαίο.[3]

Κατά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου οι Εορδοί συμμετείχαν υπό την αρχηγία του ηγεμόνα τους Πτολεμαίου του Λάγου και ιδρυτού της Δυναστεία των Πτολεμαίων στην Αρχαία Αίγυπτο. Μνεία της Εορδαίας γίνεται και αργότερα κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο επειδή μέσω αυτής πέρναγε η ρωμαϊκή οδός Εγνατία.

Προσωπικότητες

Σημειώσεις και παραπομπές