Τιριδάτης Γ΄ της Αρμενίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Επιμέλεια
μ (Ο Sotkil μετακίνησε τη σελίδα Τιριδάτης Γ' της Αρμενίας στη Τιριδάτης Γ΄ της Αρμενίας: ορθή απόδοση ελληνικού αριθμητικού)
(Επιμέλεια)
[[Αρχείο:Tiridates_III_illustration.jpeg|thumb|300px|Τιριδάτης Γ' της Αρμενίας]]
Ο '''Τιριδάτης Γ' της Αρμενίας''' ([[250]] - [[330]]) ή '''Τιριδάτης ο μέγας''', ήταν βασιλιάς των Αρσακιδών της Αρμενίας ([[287]] - [[330]]) γιόςγιος και διάδοχος του βασιλιά της Αρμενίας [[Χοσρόης Β' της Αρμενίας|Χοσρόη Β']]. οΟ πατέρας του (Χοσρόης) δολοφονήθηκε όταν ήταν ακόμα βρέφος ([[252]]) αποαπό έναν ευγενή, τον Άναξ που ανήκε στην βασιλική οικογένεια των '''Αρσακιδών της Αρμενίας''' πιθανότητα ξάδελφος του ύστερα αποαπό παρακίνηση του Σασσανίδη βασιλιά της Περσίας Σαπώρ Α'. Ο μικρός Τιριδάτης μεταφέρθηκε για ασφάλεια στηνστη [[Αρχαία Ρώμη|Ρώμη]] ενώ η [[Αρμενία]] καταλήφθηκε αποαπό τους Πέρσες,. στηνΣτη Ρώμη δέχτηκε λαμπρή εκπαίδευση, επιστημονική και στρατιωτική, περιγράφεται σάνως γενναίος και δυνατός στρατιώτης που συμμετείχε σε όλες τις μάχες των Ρωμαίων εναντίον των εχθρών τους. Το [[270]] ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αυρηλιανός έδιωξε τους Πέρσες αποαπό την Αρμενία. Λίγα χρόνια αργότερα ο αυτοκράτορας [[Διοκλητιανός]] αποκατέστησε τον Τιριδάτη στον θρόνο του πατέρα του ([[287]]) σε ηλικία 37 ετών, έκανε πρωτεύουσα του την Βαγκαρσαπάτ, παντρεύτηκε μια Αλανή πριγκίπισσα με την οποία απέκτησε τρία παιδιά ανάμεσα τους την Σαλώμη και τον διάδοχο του Χοσρόη Γ´.
λίγα χρόνια αργότερα ο αυτοκράτορας [[Διοκλητιανός]] αποκατέστησε τον Τιριδάτη στον θρόνο του πατέρα του ([[287]]) σε ηλικία 37 ετών έκανε πρωτεύουσα του την Βαγκαρσαπάτ παντρεύτηκε μιά Αλανή πριγκήπισσα με την οποία απέκτησε 3 παιδιά ανάμεσα τους την Σαλώμη και τον διάδοχο του Χοσρόη Γ'.
 
==Εκχριστιανισμός της Αρμενίας==
 
Τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του φέρθηκε σκληρά στους [[χριστιανισμός|χριστιανούς]] με συνεχείς διωγμούς. οΟ ίδιος είχε ασπαστεί μιάμια αρχαία πολυθειστικήπολυθεϊστική θρησκεία, ενώ τον χριστιανισμό είχε ασπαστεί ο Γρηγόριος μοναδικός επιζήσας, γιόςγιος του Άναξ δολοφόνου τπουτου πατέρα του,. φέρθηκεΦέρθηκε πολύ σκληρά στον Γρηγόριο τον έριξε στις φυλακές με πρόσχημα την θρησκεία αλλά στην πραγματικότητα του κρατούσε μίσος λόγω του φόνου του πατέρα του. Την εποχή που ο Γρηγόριος ήταν κλεισμένος στις φυλακές δέχθηκε την επίσκεψη μιάςμιας ομάδας χριστιανών παρθένων και ο Τιριδάτης ερωτεύθηκε σφοδρά μιάμια αποαπό αυτές, τηντη Ριψίμη. αυτήΑυτή απέρριψε τον έρωτα του και ο ίδιος εξοργισμένος τις σκότωσε όλες αλλά στην συνέχεια αρρώστηκεαρρώστησε βαριά αποαπό ανίατη ασθένεια ([[301]]). Η αδελφή του, που είχε ασπαστεί τον χριστιανισμό, το θεώρησε σανως θεία τιμωρία και είδε όραμα οτιότι μόνο ο φυλακισμένος σε σκληρές συνθήκες Γρηγόριος θα μπορούσε να γιατρέψει τον αδελφό της αποαπό την ασθένεια,. οΟ απελπισμένος Τιριδάτης τον αποφυλάκισε και ο Γρηγόριος με θαυματουργό τρόπο τον γιάτρεψε αποαπό την αρρώστειααρρώστια που τον οδηγούσε σε βέβαιο θάνατο.
Το γεγονός της θεραπείας του αποαπό τον Γρηγόριο οδήγησε τον Τιριδάτη να δεχτεί τον χριστιανισμό όχι μόνο ο ίδιος που βαπτίστηκε αποαπό τον Γρηγόριο ([[301]]) αλλά και να τον επιβάλει στους Αρμένιους υπηκόους του 30 χρόνια πρίν γίνειπριν ο χριστιανισμός γίνει επίσημη θρησκεία της ΡωμαικήςΡωμαϊκής αυτοκρατορίας με τον [[Κωνσταντίνος Α΄|Μέγα Κωνσταντίνο,]]. οΟ Γρηγόριος ορίστηκε ιδρυτής και αρχηγός της Αρμενικής Ιεραποστολικής εκκλησίας. Η επιβολή του χριστιανισμού στην [[Αρμενία]] αποαπό τον βασιλιά Τιριδάτη και τον επίσκοπο Γρηγόριο έγινε πολύ βίαια. οιΟι μήμη χριστιανοί διώκονταν μέχρι θανάτου ενώ καταστράφηκαν όλοι οι προηγούμενοι παγανιστικοί ναοί, εκτός αποαπό αυτόν στο Γκαρνί.
 
==Πηγές==

Μενού πλοήγησης