Ομάδα των Οκτώ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ r2.7.2+) (Ρομπότ: Αλλαγή th:จี 8 σε th:จี8
μ Ρομπότ: Μεταφέρω 81 σύνδεσμους interwiki, που τώρα παρέχονται από τα Wikidata στο d:Q37143
Γραμμή 32: Γραμμή 32:
[[Κατηγορία:Οικονομία ανά χώρα]]
[[Κατηγορία:Οικονομία ανά χώρα]]
[[Κατηγορία:Διεθνείς οργανισμοί]]
[[Κατηγορία:Διεθνείς οργανισμοί]]

[[af:Groep van Agt]]
[[ar:مجموعة الثماني]]
[[ast:G8]]
[[az:Böyük Səkkizlər]]
[[be:Вялікая васьмёрка]]
[[be-x-old:Група Васьмі]]
[[bg:Г-8]]
[[bn:জি৮]]
[[bs:G8]]
[[bxr:Ехэ Найман]]
[[ca:G8]]
[[cs:G8]]
[[cy:G8]]
[[da:G8]]
[[de:Gruppe der Acht]]
[[diq:G8]]
[[en:G8]]
[[eo:G8]]
[[es:G8]]
[[et:G8]]
[[eu:G8]]
[[fa:گروه هشت]]
[[fi:G8]]
[[fr:Groupe des huit]]
[[ga:G8]]
[[gag:G - 8]]
[[gl:G8]]
[[gv:G8]]
[[he:ארגון המדינות המתועשות]]
[[hi:जी८]]
[[hr:G8]]
[[hu:G8]]
[[hy:Մեծ ութնյակ]]
[[id:G8]]
[[io:G8]]
[[is:G8]]
[[it:G8]]
[[ja:主要国首脳会議]]
[[ka:დიდი რვიანი]]
[[kk:Үлкен жетілік]]
[[km:G8]]
[[ko:G8]]
[[ku:G8]]
[[la:Grex Octo Civitatum]]
[[lb:G8]]
[[lij:G8]]
[[lt:Didysis aštuonetas]]
[[lv:Lielais astotnieks]]
[[mk:Г8]]
[[ml:ജി-8 രാജ്യങ്ങൾ]]
[[mn:Их Найм]]
[[mr:जी-८]]
[[ms:Kumpulan Lapan]]
[[nl:Groep van Acht]]
[[nn:G8]]
[[no:G8]]
[[oc:Grop dels Uèit]]
[[pl:G8]]
[[pt:G8]]
[[ro:G8]]
[[roa-tara:G8]]
[[ru:Большая восьмёрка]]
[[scn:G8]]
[[sh:G8]]
[[simple:G8]]
[[sk:G8]]
[[sq:G8]]
[[sr:Г8]]
[[sv:G8]]
[[ta:ஜி8]]
[[th:จี8]]
[[tl:Pangkat ng Walo (P8)]]
[[tr:G8]]
[[tt:Зур сигезлек]]
[[ug:سەككىز دۆلەت گۇرۇھى (G8)]]
[[uk:Велика вісімка]]
[[ur:گروہ 8]]
[[vec:G8]]
[[vi:G8]]
[[wuu:八国集团]]
[[zh:八大工業國組織]]

Έκδοση από την 06:56, 7 Απριλίου 2013

Η λεγόμενη Ομάδα των Οκτώ ή G8, (προφέρεται "τζι-οκτώ"), ονομασία που προήλθε εκ του αγγλικού περιφραστικού όρου Group 8, είναι μια "άτυπη" ομάδα 8 χωρών που θεωρητικά χαρακτηρίζονται ως οι περισσότερο βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, και όχι οι πλουσιότερες.

Ομάδα των 6

Η Ομάδα αυτή χαρακτηρίζεται "άτυπη" διότι δεν προβλέπεται η συγκρότησή της από κανένα διεθνή κανονισμό ή συνθήκη. Συγκροτήθηκε αρχικά το 1975, δύο χρόνια ακριβώς μετά την πετρελαϊκή κρίση που δημιούργησε ο ΟΠΕΚ, ως αντίποινα του αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1973, κατόπιν πρόσκλησης του τότε Γάλλου Προέδρου Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, προκειμένου ν΄ αντιμετωπιστεί εκείνη η κρίση. Αρχικά προσκλήθηκαν πέντε Χώρες όπου και συγκρότησαν την Ομάδα των Έξι, (G6), στην οποία και συμμετείχαν η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Δυτική Γερμανία, η Ιαπωνία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ.

Ομάδα των 7 και 8

Τον επόμενο χρόνο η ομάδα αυτή διευρύνθηκε με την πρόσκληση και του Καναδά, συγκροτώντας έτσι την Ομάδα των Επτά, (G7). Μετά από 22 χρόνια της αρχικής σύστασης, το 1997 η ομάδα διευρύνθηκε κατά ένα μέλος ακόμη κατόπιν πρόσκλησης του τότε Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, με την είσοδο και της Ρωσίας, με συνέπεια την συγκρότηση πλέον της Ομάδας των Οκτώ, στη μορφή που υφίσταται σήμερα. Η Ρωσία προστέθηκε στην ομάδα αυτή μετά την πτώση – αποδόμηση της Σοβιετικής Ένωσης και κυρίως λόγω της σημαντικής γεωπολιτικής της θέσης, και του φυσικού αερίου που της παρέχει μεγάλα έσοδα.

Η Ομάδα των Οκτώ συνέρχεται κατ΄ έτος σε μία από τις Χώρες μέλη που αναλαμβάνει και τη διοργάνωση και στην οποία συμμετέχουν οι πολιτικοί ηγέτες - πρωθυπουργοί ή και άλλες κυβερνητικές ομάδες, ομόλογοι υπουργοί και αξιωματούχοι των Χωρών μελών. Στις διήμερες ή τριήμερες αυτές συνδιασκέψεις της Ομάδας των Οκτώ, συμμετέχει επίσης και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ προσκαλούνται και διάφοροι παρατηρητές Χωρών των λεγομένων αναδυομένων οικονομιών όπως είναι η Κίνα, η Ινδία κλπ., καθώς και Χωρών του λεγόμενου Νότου όπως η Βραζιλία και η Νότια Αφρική.

Αντικείμενο συζητήσεων

Θέματα που κυριαρχούν στις διάφορες συναντήσεις - συσκέψεις της Ομάδας των Οκτώ είναι κυρίως τα διεθνή οικονομικά προβλήματα και εξελίξεις, χωρίς βέβαια να λείπουν και τα πολιτικά ζητήματα, που μπορεί ν΄ αφορούν κάποια Χώρα ή ακόμα και θέματα περιβάλλοντος. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι συνήθως ομόφωνες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι και δεσμευτικές ή υποχρεωτικές για τα μέλη, πλην όμως αποτελούν κοινές κατευθύνσεις επί της διεθνούς οικονομίας και ακολουθούμενης πολιτικής.

Σημειώνεται ότι οι Χώρες - μέλη της Ομάδας της Οκτώ αντιπροσωπεύουν μόνο το 14% του πληθυσμού της Γης, και περίπου το 60 με 65% του παγκόσμιου ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος). Το γεγονός αυτό αποτελεί την κύρια αιτία πολλών επικρίσεων, κατά καιρούς, σε βάρος της Ομάδας ότι αποτελεί μια λέσχη των πλουσίων Χωρών που κυριαρχούν στη Δύση, με ότι συνεπάγεται αυτό. Εντούτοις, στις αποφάσεις που λαμβάνει η Ομάδα αυτή δεν είναι σπάνιες και οι μεταξύ των μελών διαφωνίες και αντιπαραθέσεις όπως συνέβησαν σε θέματα περιβάλλοντος και ειδικότερα επί του Πρωτοκόλλου του Κιότο για την εκπομπή αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Μέλη

Οι χώρες που συγκροτούν την Ομάδα των Οκτώ "G8" κατ΄ αλφαβητική σειρά είναι οι εξής:

Δείτε επίσης