Φαβία Ευδοκία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Abocanto (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ Έλλειψη σημείων στίξης κυρίως τελειών.
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
'''Φαβία Ευδοκία''' ([[580]] - [[612]]) αυτοκράτειρα του Βυζαντίου ([[610]] - [[612]]) πρώτη σύζυγος του αυτοκράτορα [[Ηράκλειος|Ηρακλείου]] το όνομα του πατέρα της σύμφωνα με τον [[Θεοφάνης Ομολογητής|Θεοφάνη τον Ομολογητή]] ήταν Ρόγας ένας κτηματίας στο εξαρχάτο της Αφρικής το οποίο κυβερνούσε απο το [[600]] ο πεθερός της [[Ηράκλειος ο πρεσβύτερος]].
Η '''Φαβία Ευδοκία''' ([[580]] - [[612]]) ήταν αυτοκράτειρα του Βυζαντίου ([[610]] - [[612]]), πρώτη σύζυγος του αυτοκράτορα [[Ηράκλειος|Ηρακλείου]]. Το όνομα του πατέρα της σύμφωνα με τον [[Θεοφάνης Ομολογητής|Θεοφάνη τον Ομολογητή]] ήταν Ρόγας, ένας κτηματίας στο εξαρχάτο της Αφρικής το οποίο κυβερνούσε από το [[600]] ο πεθερός της [[Ηράκλειος ο πρεσβύτερος]].
Αρραβωνιάστηκε τον μέλλοντα Βυζαντινό αυτοκράτορα Ηράκλειο την εποχή ΄που ο ίδιος βρισκόταν ακόμα στην [[Καρχηδόνα]] μαζί με τον πατέρα του, ο σύζυγος της και ο πεθερός της ξεκίνησαν επανάσταση εναντίον του τυράννου αυτοκράτορα Φωκά ([[608]]), σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φυλακίστηκε απο τον [[Φωκάς|Φωκά]] μαζί με την πεθερά της Επιφανεία ([[610]]), ο γάμος της με τον Ηράκλειο έγινε την ίδια μέρα που ο σύζυγος της στέφθηκε αυτοκράτορας.
Αρραβωνιάστηκε τον μέλλοντα Βυζαντινό αυτοκράτορα Ηράκλειο την εποχή που ο ίδιος βρισκόταν ακόμα στην [[Καρχηδόνα]] μαζί με τον πατέρα του. Ο σύζυγος της και ο πεθερός της ξεκίνησαν επανάσταση εναντίον του τυράννου αυτοκράτορα Φωκά ([[608]]). Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φυλακίστηκε από τον [[Φωκάς|Φωκά]] μαζί με την πεθερά της Επιφανεία ([[610]]), ο γάμος της με τον Ηράκλειο έγινε την ίδια μέρα που ο σύζυγος της στέφθηκε αυτοκράτορας.
Μαζί του απέκτησε δύο παιδιά :
Μαζί του απέκτησε δύο παιδιά :
*Ευδοκία Επιφανεία
*Ευδοκία Επιφανεία
*[[Κωνσταντίνος Γ΄]]
*[[Κωνσταντίνος Γ΄]]
Ήταν πολύ αγαπητή στον Βυζαντινό λαό αλλά πέθανε πρόωρα απο [[επιληψία]] στις [[13 Αυγούστου]]/[[612]] μετά τον θάνατο της ο Ηράκλειος παρά την σκληρή αντίδραση του λαού και της εκκλησίας παντρεύτηκε την ανιψιά του [[Μαρτίνα]].
Ήταν πολύ αγαπητή στον Βυζαντινό λαό αλλά πέθανε πρόωρα από [[επιληψία]] στις [[13 Αυγούστου]]/[[612]]. Μετά τον θάνατο της ο Ηράκλειος παρά την σκληρή αντίδραση του λαού και της εκκλησίας παντρεύτηκε την ανιψιά του [[Μαρτίνα]].


==Πηγές==
==Πηγές==

Έκδοση από την 08:10, 5 Απριλίου 2013

Η Φαβία Ευδοκία (580 - 612) ήταν αυτοκράτειρα του Βυζαντίου (610 - 612), πρώτη σύζυγος του αυτοκράτορα Ηρακλείου. Το όνομα του πατέρα της σύμφωνα με τον Θεοφάνη τον Ομολογητή ήταν Ρόγας, ένας κτηματίας στο εξαρχάτο της Αφρικής το οποίο κυβερνούσε από το 600 ο πεθερός της Ηράκλειος ο πρεσβύτερος. Αρραβωνιάστηκε τον μέλλοντα Βυζαντινό αυτοκράτορα Ηράκλειο την εποχή που ο ίδιος βρισκόταν ακόμα στην Καρχηδόνα μαζί με τον πατέρα του. Ο σύζυγος της και ο πεθερός της ξεκίνησαν επανάσταση εναντίον του τυράννου αυτοκράτορα Φωκά (608). Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φυλακίστηκε από τον Φωκά μαζί με την πεθερά της Επιφανεία (610), ο γάμος της με τον Ηράκλειο έγινε την ίδια μέρα που ο σύζυγος της στέφθηκε αυτοκράτορας. Μαζί του απέκτησε δύο παιδιά :

Ήταν πολύ αγαπητή στον Βυζαντινό λαό αλλά πέθανε πρόωρα από επιληψία στις 13 Αυγούστου/612. Μετά τον θάνατο της ο Ηράκλειος παρά την σκληρή αντίδραση του λαού και της εκκλησίας παντρεύτηκε την ανιψιά του Μαρτίνα.

Πηγές