Μπάλορ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Makecat-bot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.7.3) (Ρομπότ: Προσθήκη: th:บาลอร
μ Bot: Migrating 17 langlinks, now provided by Wikidata on d:Q805514
Γραμμή 10: Γραμμή 10:


[[Κατηγορία:Κελτική μυθολογία]]
[[Κατηγορία:Κελτική μυθολογία]]

[[ca:Balar]]
[[de:Balor]]
[[en:Balor]]
[[es:Balar]]
[[fi:Balor]]
[[fr:Balor]]
[[ga:Balor]]
[[gl:Balar]]
[[it:Balor]]
[[ja:バロール]]
[[nn:Balor]]
[[no:Balor]]
[[pl:Balor]]
[[sv:Balor]]
[[th:บาลอร]]
[[uk:Балор]]
[[zh:巴羅爾]]

Έκδοση από την 14:38, 1 Απριλίου 2013

Στην ιρλανδική μυθολογία, ο Μπάλορ ήταν βασιλιάς των Φομόριαν, ενός λαού γιγάντων. Σϋμφωνα με το θρύλο. ζούσε στη Νήσο Τόρι.

Ο Μπάλορ ήταν γνωστός για το ένα του μάτι, που μπορούσε να σκοτώσει οποιονδήποτε κοιτούσε. Τη δύναμη αυτή την απέκτησε όταν ήταν μικρός, καθώς παρακολουθούσε τους δρυΐδες του πατέρα του να παρασκευάζουν θανάσιμα ξόρκια, οι καπνοί των οποίων έφταναν στο μάτι του. Συνήθως ήταν κλειστό και το άνοιγε μόνο κατά τη διάρκεια μιας μάχης.

Σύμφωνα με μια προφητεία, ο Μπάλορ θα έβρισκε το θάνατο από τον εγγονό του. Γι' αυτό κλείδωσε την κόρη του, Έθνι, σε έναν κρυστάλλινο πύργο. Ωστόσο, κατάφερε να μπει ο Κίαν των Τουάθα ντε Ντανάν κι έτσι γεννήθηκε ο θεός Λουγ, τον οποίο ο Μπάλορ πέταξε στη θάλασσα για να τον ξεφορτωθεί. Σώθηκε όμως κι ανατράφηκε από το θεό Μανάνναν.

Ο Λουγ οδήγησε τους Τουάθα ντε Ντανάν στη Δεύτερη Μάχη της Μόι Τούραχ (Magh Tuiredh) εναντίον των Φομόριαν. Ο Όγκμα αφόπλισε τον Μπάλορ, αλλά αυτός σκότωσε το βασιλιά Νουάντα. Τελικά, ο Λουγ εκπλήρωσε την προφητεία, τυφλώνοντας τον Μπάλορ με ένα ακόντιο φτιαγμένο από το θεό Γκοϊβένου.