Λατομείο Κιλκίς: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Bot: Migrating 2 langlinks, now provided by Wikidata on d:Q3558797
Γραμμή 64: Γραμμή 64:
[[Κατηγορία:Χωριά του νομού Κιλκίς]]
[[Κατηγορία:Χωριά του νομού Κιλκίς]]
[[Κατηγορία:Λήμματα που χρειάζονται αναφορά αριθμού σελίδας]]
[[Κατηγορία:Λήμματα που χρειάζονται αναφορά αριθμού σελίδας]]

[[bg:Спанчово]]
[[en:Latomeio, Kilkis]]

Έκδοση από την 13:59, 1 Απριλίου 2013

Συντεταγμένες: 41°01′50″N 22°36′06″E / 41.03056°N 22.60167°E / 41.03056; 22.60167

Λατόμι
Πόλη
Λατόμι is located in Greece
Λατόμι
Λατόμι
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΚεντρική Μακεδονία
Πληθυσμός1
Ταχυδρομικός κώδικας61200
Τηλεφωνικός κωδικός23430

Το Λατομείο (ή Λατόμι), γνωστότερο ως Καραθοδωραίικα είναι χωριό του νομού Κιλκίς και του δήμου Πολυκάστρου. Έχει πραγματικό πληθυσμό 12 κατοίκους (2001). Παλαιότερες ονομασίες του ήταν Σπανό και Σπάντσι. Μέχρι το 1927 ονομάζονταν Σπάντσοβο ή Σπάντζοβο[1].

Τα Καραθοδωραίικα βρίσκονται βορειοδυτικά του Κιλκίς επί της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Ευζώνων. Είναι το πρώτο χωριό που συναντά κανείς μετά τους Ευζώνους εισερχόμενος στην Ελλάδα από την ΠΓΔΜ. Απέχει 10χλμ. από το τελωνείο των Ευζώνων. Η Εθνική Οδός εφάπτεται του οικισμού και υπάρχει ημικόμβος εξόδου, ο οποίος λειτουργεί περιστασιακά.

Ιστορικά Στοιχεία

Στην περιοχή φαίνεται ότι υπήρχε αρχαία πόλη ήδη από την Εποχή του Σιδήρου, όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα του πρόσφατα ανακαλυφθέντος νεκροταφείου που σχετίζεται με τους Παίονες[2].

Στο χωριό ζούσαν χριστιανοί και λίγοι μουσουλμάνοι κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και οι κάτοικοι ήταν κολλήγοι του Ισπανοεβραίου (Σεφαρδίμ) Σαούλ Μοδιάνο[3]. Υπήρχε επίσης και Τούρκος Μπέης, ο οποίος εκμεταλλευόταν κάποια αγροκτήματα. Οι χριστιανοί κάτοικοι του Σπαντζόβου κατέληξαν στην εξαρχική πλευρά και με τη Συνθήκη του Νεϊγύ το 1919 προσέφυγαν στη Βουλγαρία. Το 1920 στο χωριό εγκαταστάθηκαν (αφού εξαγόρασαν το κτήμα από το Σ. Μοδιάνο) δύο οικογένειες Σαρακατσαναίων (Καραθοδωραίοι και Αρκουδαίοι), αλλά και οι "σμίχτες"[Σημ. 1] Σκαντζουραίοι, οι οποίες ξεκαλοκαίριαζαν με τα κοπάδια τους στην περιοχή Μηλιάκι Βερμίου, κοντά στα Τρία-Πέντε Πηγάδια[4]. Οι μουσουλμάνοι κάτοικοι αποχώρησαν από το Λατόμι το 1923 με τη Συνθήκη της Λωζάνης. Η περιοχή θεωρούνταν ιδανική για προστασία από την ελονοσία (που σημείωνε έξαρση την εποχή εκείνη), λόγω του ισχυρού βόρειου άνεμου, Βαρδάρη που φυσάει σχεδόν όλο το χρόνο. Το χωριό ήταν χτισμένο στη δυτική όχθη της (σήμερα αποξηραμένης) λίμνης Αρτζάν. Από το 1928 έως το 1934 εκτελέστηκαν αποστραγγιστικά έργα με σκοπό την αποξήρανση των δίδυμων λιμνών Αρτζάν - Αματόβου. Έως τότε μαρτυρείται ιχθυόσκαλα με σημαντικές ποσότητες αλιευμάτων[5].

Σήμερα

Το Διασυμμαχικό (Ελλάς, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία και Σερβία) Μνημείο Διάσπασης Μακεδονικού Μετώπου στα Λατόμι κατά την 94η επέτειο

Στο χωριό υπάρχει το Διασυμμαχικό Μνημείο Διάσπασης του Μακεδονικού Μετώπου του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου που εορτάζεται κάθε χρόνο με τη συμμετοχή ανώτατων αξιωματούχων, στρατιωτικών, διπλωματών και απογόνων πολεμιστών του Α΄ΠΠ, της Ελλάδας, της Σερβίας, της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιταλίας (τελευταία εκπροσωπείται και η Ρωσία[6]). Η επέτειος τιμάται κάθε τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου από το 1918[7][8].

Στα Καραθοδωραίικα λειτουργούσε δημοτικό σχολείο έως τη δεκαετία του '70. Έκτοτε οι κάτοικοι άρχισαν να το εγκαταλείπουν για το γειτονικό Πολύκαστρο και τη Θεσσαλονίκη, καθώς η κτηνοτροφία έπαψε πια να είναι η κύρια ασχολία τους.

Σήμερα κατασκευάζεται η νέα χάραξη της ηλεκτροκίνητης Σιδηροδρομικής Γραμμής Θεσσαλονίκης - Ειδομένης, η οποία περνά από το χωριό και υπάρχουν σχέδια για σύνδεση με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο Θεσσαλονίκης[9].

Λόγω των εκτεταμένων πλημμυρών που σημειώνονταν στις περιοχές όπου άλλοτε βρίσκονταν ο πυθμένας της λίμνης Αρτζάν, αλλά και λόγω της υποχώρησης του υδροφόρου ορίζοντα (από την υπεράντληση των υδάτων για τις ανάγκες άρδευσης), αποφασίστηκε η επανόρθωση τμήματος της αποξηραμένης λίμνης Αρτζάν. Σήμερα έχει κατασκευαστεί ανάχωμα ύψους 8 μέτρων με σκοπό να αποταμιεύει ύδατα, ώστε να αποκατασταθεί η στάθμη των υπόγειων υδάτων της περιοχής. [10]

Κάθε χρόνο εορτάζεται η Ανάληψη του Σωτήρος στο τοπικό ξωκκλήσι με πανηγυρική ακολουθία.

Αξιοθέατα

  • Το Διασυμμαχικό Μνημείο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου[11][12]
  • Το ξωκκλήσι της Αναλήψεως του Σωτήρος, που δεσπόζει στην κορυφή του Πετρωτού λόφου με θέα την ευρύτερη περιοχή
  • Η βίλα (αρχοντικό του πολιτικού Αλέξανδρου Καραθόδωρου) που χτίστηκε τη δεκαετία του '50, αλλά σήμερα παραμένει εγκαταλελειμμένη.

Παραπομπές

  1. Πανδέκτης, μετονομασίες οικισμών
  2. AntennaOnLine, 24 Σεπτεμβρίου 2007
  3. Ιστοσελίδα Δημήτρη Λιθοξόου
  4. Αγγελική Χατζημιχάλη: "Οι Σαρακατσιάνοι", Σαρακατσάνικα ονόματα από τα τσελιγκάτα του Βερμίου
  5. Δίκαιος Βασιλειάδης, Ιστορία του Πολυκάστρου, σελ. 83
  6. Eidisis.gr, Η ενημερωτική πύλη του Κιλκίς, Επέτειος Διάσπασης Μακεδονικού Μετώπου, Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012
  7. Άρθρο της Πρωινής του Κιλκίς, 91η επέτειος της διάσπασης του Μακεδονικού Μετώπου, Κιλκίς 11 Οκτωβρίου 2009
  8. Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα, Επίσκεψη του Jean-Marie Bockel στη Θεσσαλονίκη και το Πολύκαστρο
  9. Άρθρο εφημερίδας Express, Στην Τέρνα Ενεργειακή έργο του ΟΣΕ 13,9 εκατ. 16 Απριλίου 2009
  10. Άρθρο Αγγελιοφόρου, "Καταστροφές σε Κιλκίς, Καβάλα, Δράμα", Βάσω Ντούνα, Θεσσαλονίκη 12 Φεβρουαρίου 2010
  11. Φωτογραφία του μνημείου από τη Γαλλική Πρεσβεία
  12. Φωτογραφία του μνημείου από τη Γαλλική Πρεσβεία

Σημειώσεις

  1. Οι σμίχτες ήταν οικογένειες που δεν ανήκαν σε κάποιο τσελιγγάτο και γι αυτό έσμιγαν τα πρόβατά τους σε κάποιο οργανωμένο τσελιγγάτο για να εξασφαλίσουν προστασία και βοσκότοπους

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι