Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Chobot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.6.6) (Ρομπότ: Αφαίρεση: cs:Pražský studentský summit
μ Bot: Migrating 19 langlinks, now provided by Wikidata on d:Q851758
Γραμμή 80: Γραμμή 80:
[[Κατηγορία:Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών]]
[[Κατηγορία:Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών]]
[[Κατηγορία:Εκπαίδευση]]
[[Κατηγορία:Εκπαίδευση]]

[[ca:Models de Nacions Unides]]
[[de:Model United Nations]]
[[en:Model United Nations]]
[[eo:Modela UN]]
[[es:Modelo de Naciones Unidas]]
[[fi:Malli-YK-kokous]]
[[fr:Modèle des Nations unies]]
[[he:מודל האו"ם]]
[[it:Model United Nations]]
[[ja:模擬国連]]
[[ko:모의 국제 연합]]
[[nl:Model United Nations]]
[[pl:Model United Nations]]
[[pt:Modelo de organizações internacionais]]
[[ru:Модель ООН]]
[[sv:Model United Nations]]
[[th:สหประชาชาติจำลอง]]
[[tr:Model Birleşmiş Milletler]]
[[zh:模擬聯合國]]

Έκδοση από την 12:40, 1 Απριλίου 2013

Φωτογραφία από επιτροπή της 13ης ετήσιας συνόδου του Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών Αθηνών, που έλαβε χώρα από τις 19 έως τις 21 Μαρτίου 2010, με συμμετέχοντες μαθητές από 27 Λύκεια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών (επίσης γνωστό ως «Μοντέλο UN» ή απλά "MUN") είναι ένα εκπαιδευτικό συνέδριο - προσομοίωση των οργάνων και των εργασιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Σε αυτό οι συμμετέχοντες μαθητές ή φοιτητές αναλαμβάνουν το ρόλο διπλωματών διαφόρων κρατών-μελών του ΟΗΕ, ερευνούν τα διεθνή ζητήματα της επικαιρότητας και στα πλαίσια των επιτροπών και οργάνων του ΟΗΕ, δημιουργούν συμμαχίες και προτείνουν λύσεις με μορφή "ψηφισμάτων". Η θεμελιώδης ιδέα του Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών είναι ότι «η πολιτική δραστηριότητα πρέπει να βιώνεται και όχι μόνο να παρατηρείται».

Συνέδρια

Φωτογραφία από την προσομοίωση του Συμβουλίου Ασφαλείας στο πλαίσιο του 8ου μαθητικού Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου του Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών, σπουδαστές αναλαμβάνουν ρόλους ως ξένοι διπλωμάτες και συμμετέχουν σε μια συνεδρία προσομοίωσης ενός διακυβερνητικού οργανισμού (IGO). Οι συμμετέχοντες ερευνούν μια χώρα, αναλαμβάνουν έναν ρόλο διπλωμάτη, διερευνούν διεθνή θέματα, συνεξετάζουν, μελετούν, συμβουλεύονται και κατόπιν αναπτύσσουν λύσεις σε παγκόσμια ζητήματα. Κατά τη διάρκεια μιας προσομοίωσης πρέπει να εφαρμόσουν μια ποικιλία μεθόδων επικοινωνίας και ικανοτήτων κριτικής σκέψης για να υπερασπιστούν και να προωθήσουν τις πολιτικές της χώρας τους.

Στα περισσότερα συνέδρια ΜUN προσομοιώνονται οι εργασίες των σημαντικότερων οργάνων του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, όπως:

Πολλά συνέδρια προσομοιώνουν άλλους διακυβερνητικούς και υπερεθνικούς οργανισμούς, όπως:

Λόγοι συμμετοχής

Οι προσομοιώσεις του Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να «βιώσουν, εφαρμόσουν και να πειραματιστούν με την επίλυση διαμαχών, τον δημόσιο λόγο, τις μικρές δυναμικές ομάδων, και την διαπραγμάτευση». Αυτή η διαδραστική διάταξη μπορεί να είναι πολύ εξουσιοδοτική. Μερικές φορές οι σπουδαστές επίσης οργανώνουν και εκτελούν συνέδρια, τα οποία επικεντρώνονται σε διαφόρους ηγετικούς ρόλους, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Γραμματέα, του προσώπου επί της προεδρικής έδρας και του θησαυροφύλακα.

Οι προσομοιώσεις του Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών στοχεύουν στο να είναι ακαδημαϊκά αυστηρές. Απαιτείται έρευνα, η οποία περιλαμβάνει τρέχοντα θέματα, οικονομικά, γεωγραφία, κυβέρνηση, ιστορία και πολιτική. Οι σπουδαστές πρέπει να κάνουν έρευνα σε βάθος, και συχνά υποχρεούνται να γράψουν αρχές της διεθνούς πολιτικής και εργασίες-θέσεις δίνοντας μια ευρεία περίληψη της θέσης της χώρας τους, αντιμετωπίζοντας και προβλήματα που πηγάζουν από το θέμα και πιθανές λύσεις που προτίθενται να προτείνουν, και να μάθουν την κοινοβουλευτική διαδικασία. Πρέπει να διατυπώσουν προετοιμασμένες παρουσιάσεις, και στον ίδιο βαθμό να δώσουν αυτοσχέδιες ομιλίες. Πρέπει να κατέχουν την διεθνή πολιτική και τις πολιτιστικές νόρμες. Πρέπει να γράφουν σωστά μορφοποιημένα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Οι σπουδαστές εξασκούν επίσης την προσεκτική ακρόαση, την λήψη αποφάσεων και τις ικανότητες στρατηγικής σκέψης τους.

Συμμετέχοντες

Οι ομάδες που συμμετέχουν στο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών είναι οργανωμένες σαν τάξη, συνέδριο ή μικρή «λέσχη». Η τάξη μπορεί για όλο το εξάμηνο να ονομάζεται «Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών» ή να αφιερώνει μια μικρή περίοδο σε μια μικρή προσομοίωση. Το συνέδριο αφορά τη συγκέντρωση μαθητών από σχολεία μιας περιφέρειας, μιας χώρας ή και πολλών χωρών παγκοσμίως για ένα χρονικό διάστημα μεταξύ μιας έως πέντε ημερών.

Φωτογραφία με μαθητές που συμμετείχαν στο 13ο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών της Αθήνας.

Κατά τα πρώτα χρόνια που διοργανωνόταν το Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών, οι συμμετέχοντες προέρχονταν κυρίως από επιλεγμένα κολλέγια των Ηνωμένων Πολιτειών. Σήμερα, το Μοντέλο έχει επεκταθεί κι έχει περάσει στο στάδιο ωρίμανσής του: διοργανώνεται σε όλο τον κόσμο είτε από μεμονωμένες τάξεις σε σχολεία, είτε σε συνέδρια ανά ηπείρους. Οι συμμετέχοντες είναι μαθητές και φοιτητές οποιασδήποτε βαθμίδας εκπαίδευσης (δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο), ενώ μπορεί να προέρχονται τόσο από δημόσια όσο και από ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια μεγάλων πόλεων ή επαρχίας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πάνω από 90.000 μαθητές και φοιτητές έχουν πάρει μέρος στο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών.[1] Ενδεικτικά, το ημερολόγιο του Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών για το 2003-2004 αναφέρει περισσότερα από 400 συνέδρια σε 48 χώρες. [2]

Κάποιες προσομοιώσεις είναι μικρές, περίπου μιας ώρας, και περιλαμβάνουν μόνο κάποια μέλη μιας τάξης. Από την άλλη πλευρά, τα δυο πιο γνωστά Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών οργανώνονται από το Χάρβαρντ, όπου είναι παγκοσμίου επιπέδου και οργανώνεται κάθε φορά σε διαφορετική περιοχή, και στη Νέα Υόρκη, το οποίο είναι εθνικού επιπέδου. Η πλειοψηφία των συνεδρίων αριθμούν από 70 μέχρι 300 μέλη, αν και κάθε προσομοίωση και κάθε συνέδριο ποικίλει σε αριθμό συμμετεχόντων.

Συνέδρια στην Ελλάδα

Το Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών απευθύνεται σε μαθητές και φοιτητές. Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται συνέδρια στα οποία συμμετέχουν μαθητές, από τη Γ' τάξη του Γυμνασίου μέχρι και τη Γ' τάξη του Λυκείου, και συνέδρια στα οποία συμμετέχουν αποκλειστικά φοιτητές. Ακολουθεί λίστα των σημαντικότερων συνεδρίων:

Μαθητικά Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών

  • Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης ( Deutsche Schule Thessaloniki Model United Nations - DSTMUN)
  • Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών της Αθήνας (Athens Model United Nations - AMUN)
  • Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών της Γερμανικής Σχολής Αθηνών ( Deutsche Schule Athen Model United Nations - DSAMUN)
  • Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών της Θεσσαλονίκης ( Thessaloniki Model United Nations - TMUN)
  • Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών του Κολλεγίου Ανατόλια ( Anatolia College Model United Nations - ACMUN)
  • Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών των Εκπαιδευτηρίων "Ο ΠΛΑΤΩΝ" (Platon School Model United Nations - PS-MUN)
  • Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών των Εκπαιδευτηρίων "Κωστέα-Γείτονα" (Costeas-Geitonas School Model United Nations - CGSMUN)

Φοιτητικά Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών

  • Διεθνές Φοιτητικό Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών της Θεσσαλονίκης (Thessaloniki International Student Model United Nations - THESSIS MUN)

Ιστορία

Γλώσσες

Επίσημη γλώσσα στα Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών είναι τα Αγγλικά.

Υποστήριξη

Εξωτερικοί σύνδεσμοι


Το αρχικό κείμενο αυτού του άρθρου είναι μετάφραση του αντίστοιχου άρθρου της Αγγλικής Wikipedia.