Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας - Σπάρτακος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Αφαίρεση χαρακτήρων unicode control (CHECKWIKI #16) με τη χρήση AWB (8535)
μ Bot: Migrating 1 langlinks, now provided by Wikidata on d:Q7101966
Γραμμή 69: Γραμμή 69:
[[Κατηγορία:Ελληνικά πολιτικά κόμματα]]
[[Κατηγορία:Ελληνικά πολιτικά κόμματα]]
[[Κατηγορία:Τροτσκισμός]]
[[Κατηγορία:Τροτσκισμός]]

[[en:Organization of Communist Internationalists of Greece–Spartacus]]

Έκδοση από την 10:03, 1 Απριλίου 2013

Αρχείο:Spartakos a 3.gif
OKΔΕ - Σπάρτακος (ελληνικό τμήμα της 4ης Διεθνούς)
Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας - Σπάρτακος
Αρχείο:Spartakos a 3.gif
Ίδρυση1985
ΙδεολογίαΚομμουνισμός, Τροτσκισμός, Αντικαπιταλισμός
Πολιτικό φάσμαΑριστερά
Εθνική προσχώρησηΑρχείο:Logo teliko mikro.gif ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Χρώματακόκκινο
Ιστότοπος
http://www.okde.org/
Πολιτικό σύστημα Ελλάδας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές


Η ΟΚΔΕ - Σπάρτακος δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '80 μετά από διάσπαση της ΟΚΔΕ. Επίσης αποτελεί το ελληνικό τμήμα της Ενιαίας Γραμματείας της 4ης Διεθνούς. Επιδιώκει να οργανώσει την ταξικά συνειδητή πρωτοπορία των εργαζομένων στην Ελλάδα. Το πρόγραμμά της είναι το πρόγραμμα του παγκόσμιου κόμματος για τη σοσιαλιστική Επανάσταση, δηλαδή της 4ης Διεθνούς. Πιο συγκεκριμένα, αγωνίζεται για:


  • την οικοδόμηση ενός μαζικού επαναστατικού κόμματος του προλεταριάτου με σκοπό την κατάκτηση της πλειοψηφίας της εργατικής τάξης για την επαναστατική ανατροπή του καπιταλιστικού καθεστώτος,
  • την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής δημοκρατίας των συμβουλίων στην Ελλάδα, σαν τμήματος της παγκόσμιας σοσιαλιστικής δημοκρατίας των εργατικών και αγροτικών συμβουλίων, που θα διέπεται από την εργατική δημοκρατία.
  • Ένα εργατικό καθεστώς θα κάνει δυνατή την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, στην πορεία προς μια μελλοντική κοινωνία χωρίς τάξεις, με οριστική ειρήνη, υλική ευημερία, κοινωνική ισότητα, ανθρώπινη αδελφοσύνη και απεριόριστη πρόοδο στα πλαίσια μιας παγκόσμιας δημοκρατικά επεξεργασμένης οικονομίας.


Σε σχέση με τα άλλα εργατικά κόμματα και οργανώσεις, η ΟΚΔΕ φιλοδοξεί να συγκροτήσει την έκφραση των ιστορικών συμφερόντων της εργατικής τάξης, που ταυτίζονται με την απελευθέρωση της ίδιας της ανθρωπότητας από τα ταξικά δεσμά. Για αυτό και:


  • κρίνει ανυποχώρητη την πάλη ενάντια σε όλων των ειδών τις καταπιέσεις και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ιδιαίτερα, εναντιώνεται από θέση αρχής στην καταπίεση γυναικών, εθνών, φυλών, ομάδων και καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων κοινωνικών τάξεων, τους αγώνες των οποίων υποστηρίζει και τους οποίους προσπαθεί να τους εντάξει γύρω από την κεντρικότητα των αγώνων της εργατικής τάξης για συνολική χειραφέτηση της ανθρωπότητας.
  • μαζί με τις άλλες εργατικές οργανώσεις, υποστηρίζει ανυποχώρητα τους καθημερινούς αγώνες των εργαζομένων και όλων των καταπιεζόμενων απέναντι στην εκμετάλλευση και στην καταπίεση.
  • θεωρεί ότι η πάλη αυτή είναι παγκόσμια και, αν συγκροτείται η ίδια σε εθνικό επίπεδο, αυτό είναι μόνο επειδή το καπιταλιστικό κράτος αποτελεί βασικό κρίκο της πολιτικής κυριαρχίας. Για αυτό το λόγο και είναι τμήμα της 4ης Διεθνούς.
  • Για τον ίδιο λόγο, από θέση αρχής, προσφέρει και οργανώνει στην Ελλάδα την αλληλεγγύη της στους αγώνες όλων των εργαζομένων και καταπιεσμένων της γης και συμβάλλει στη διεθνή συνεργασία και συντονισμό μεταξύ τους.
  • Πιστεύει ότι η δημιουργία της σοσιαλιστικής κοινωνίας δεν είναι έργο τοπικό ή εθνικό, αλλά καθαρά διεθνικό που μόνο με τη σύμπραξη και την κοινή πάλη των εργατών όλου του κόσμου είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί.
  • Επίσης θεωρώντας ότι η χειραφέτηση των εργαζομένων θα είναι έργο των ίδιων, θεωρεί τον εαυτό της εργαλείο τους προς αυτή την κατεύθυνση που πρέπει να οικοδομηθεί ως τέτοιο και να αποδείξει στην πράξη της πάλης των τάξεων την ιστορική της χρησιμότητα.


Η ΟΚΔΕ προσπαθεί να ενσωματώσει στο πρόγραμμά της όλες τις προοδευτικές κοινωνικές εμπειρίες της ανθρωπότητας, με θεωρητικό κορμό την κληρονομιά του επαναστατικού μαρξισμού και του εργατικού κινήματος, έτσι όπως κρυσταλλώθηκαν στις προγραμματικές τους επεξεργασίες. Για αυτό στηρίζεται, μεταξύ άλλων, στα βασικά ντοκουμέντα:

  • των απαρχών του εργατικού κινήματος, του 19ου αιώνα, όπως του Κομμουνιστικού Μανιφέστου.
  • στα προγραμματικά ντοκουμέντα των τεσσάρων πρώτων συνεδρίου της Κομμουνιστικής Διεθνούς.
  • στα ντοκουμέντα της Διεθνούς Αριστερής Αντιπολίτευσης, αρχικά, και του κινήματος για την 4η Διεθνή κατόπιν, απέναντι στο σταλινικό εκφυλισμό.
  • στα βασικά, προγραμματικά, κείμενα της 4ης Διεθνούς, αρχίζοντας από το μεταβατικό πρόγραμμα και φτάνοντας ώς τα πιο πρόσφατα, όπως για την εργατική δημοκρατία και τη διχτατορία του προλεταριάτου, για την οικολογία, κλπ.
  • σε όλες τις επεξεργασίες, αναλυτικές, θεωρητικές, στρατηγικές, ακόμα και τακτικές, που έχουν εξαχθεί από την εμπειρία των μεγάλων στιγμών του εργατικού κινήματος και από τους θεωρητικούς και πρακτικούς του.


Σε αυτό η ΟΚΔΕ χρησιμοποιεί τις ίδιες τις μεθόδους διαρκούς κριτικής και εμπλουτισμού του προγράμματός της που χαρακτηρίζουν τον επαναστατικό μαρξισμό από τη γέννησή του, με στόχο την αποσαφήνιση, τον εμπλουτισμό την εκλέπτυνσή του. Για αυτό και σφυρηλατεί ταυτόχρονα τις ίδιες της τις γραμμές σε μια ασυμφιλίωτη ιδεολογική πάλη μέσα στο εργατικό κίνημα της χώρας ενάντια στην ταξική υποταγή και συνεργασία, όπως και να εκφράζονται μέσα στο εργατικό κίνημα, ενάντια στο ρεφορμισμό, το σταλινισμό, τον κεντρισμό, τον αναρχισμό, καθώς επίσης και ενάντια σε παρεκκλίσεις και σε αναθεωρήσεις του βασικού προγράμματος της 4ης Διεθνούς.


Εξωτερικοί δεσμοί

Διάφορα άλλα και σχετικά