Μπρούνο ο Μέγας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
MerlIwBot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Ρομπότ: Προσθήκη: bg:Бруно (Кьолн)
μ Bot: Migrating 16 langlinks, now provided by Wikidata on d:Q56228
Γραμμή 14: Γραμμή 14:
[[Κατηγορία:Ρωμαιοκαθολικοί επίσκοποι]]
[[Κατηγορία:Ρωμαιοκαθολικοί επίσκοποι]]
[[Κατηγορία:Δυναστεία των Οθωνιδών]]
[[Κατηγορία:Δυναστεία των Οθωνιδών]]

[[bg:Бруно (Кьолн)]]
[[br:Brun von Sachsen]]
[[ca:Brunó de Colònia]]
[[de:Brun (Köln)]]
[[en:Bruno the Great]]
[[es:Bruno I de Colonia]]
[[fr:Brunon de Cologne]]
[[it:Bruno I di Colonia]]
[[ja:ケルン大司教ブルーノ]]
[[la:Brun (archiepiscopus Coloniae)]]
[[nl:Bruno de Grote]]
[[no:Bruno av Sachsen]]
[[pl:Bruno (arcybiskup koloński)]]
[[pt:Bruno I, Arcebispo de Colônia]]
[[ru:Бруно I Великий]]
[[sh:Bruno Veliki]]

Έκδοση από την 07:09, 1 Απριλίου 2013

Μπρούνο (ο Μέγας)

Ο Μπρούνο ο Μέγας (925 - 965) ήταν αρχιεπίσκοπος της Κολωνίας στη Γερμανία (953 - 965) και δούκας της Λοθαριγγίας (954 - 965) νεώτερος γιος του Ερρίκου του κυνηγού και της δεύτερης συζύγου του Ματθίλδης καθώς επίσης και νεώτερος αδελφός του Αυτοκράτορα Όθωνος Α΄. Όταν ήταν παιδί προοριζόταν να ακολουθήσει εκκλησιαστική σταδιοδρομία· το 953 διορίστηκε επίσκοπος Κολωνίας, θέση που είχε μείνει κενή όταν ο προηγούμενος επίσκοπος Κονράδος ο Ερυθρός, δούκας της Λοθαριγγίας, που -αν και ήταν γαμπρός του Όθωνα- εξεγέρθηκε εναντίον του. Την επόμενη χρονιά κατέστειλε οριστικά την εξέγερση και απέβαλλε τον Κονράδο από το δουκάτο της Λοθαριγγίας, τοποθετώντας στην θέση του τον αδελφό του, Μπρούνο.

Αρχικά ο Μπρούνο ήταν δούκας σε ολόκληρη την Λοθαριγγία (Λωρραίνη)· το 959 τοποθέτησε δύο ντόπιους ευγενείς, τον Γοδεφρείδο και τον Φρειδερίκο ως μαργράβους στην Κάτω Λοθαρριγία και Άνω Λοθαρριγία αντίστοιχα. Οι δύο μαργράβοι αναγνωρίστηκαν ως δούκες ανεξάρτητων δουκάτων μετά τον θάνατο του Μπρούνο, ωστόσο το δουκάτο ενώθηκε ξανά το 1044 υπό τον Γκοθέλο Α΄. Οι συνδυασμένες δυνάμεις που είχε σαν δούκας και αρχιεπίσκοπος Κολωνίας έδωσαν στον Μπρούνο τεράστιες δυνάμεις στην αυτοκρατορία· ήταν ο δεύτερος σε ισχύ μετά τον αδελφό του αυτοκράτορα Όθωνα, αντιβασιλιάς για λογαριασμό των ανηλίκων βασιλέων της Γαλλίας Λοθαρίου και Ούγου Καπέτου.

Απο το 961 ο Μπρούνο διορίστηκε αναπληρωτής αυτοκράτορας για λογαριασμό του αδελφού του Όθωνα την εποχή που απουσίαζε στην Ιταλία, ενώ τα βασιλικά του καθήκοντα περιλάμβαναν την κοπή νομισμάτων, τη συλλογή φόρων, αλλά και την κατασκευή οχυρώσεων. Η αυλή του Μπρούνο στην Κολωνία ήταν την εποχή του το μεγαλύτερο κέντρο τέχνης και πολιτισμού σε ολόκληρη την Γερμανία· χαρακτηριστικά, τον καθεδρικό ναό της πόλης τον πλούτισε τόσο πολύ ώστε να συναγωνίζεται τον ναό του Αγίου Πέτρου στην Ρώμη.


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Bruno the Great της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).