Τιθωνός: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
RedBot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.7.2) (Ρομπότ: Προσθήκη: ca:Titonos
μ Bot: Migrating 18 langlinks, now provided by Wikidata on d:Q737306
Γραμμή 17: Γραμμή 17:


[[Κατηγορία:Τρώες]]
[[Κατηγορία:Τρώες]]

[[bg:Титон]]
[[ca:Titonos]]
[[de:Tithonos]]
[[en:Tithonus]]
[[es:Titono]]
[[eu:Titono]]
[[fa:تیتون]]
[[fi:Tithonos]]
[[fr:Tithon]]
[[hu:Tithónosz]]
[[it:Titone]]
[[ja:ティートーノス]]
[[la:Tithonus]]
[[lt:Titonas]]
[[pl:Titonos]]
[[pt:Titono]]
[[ru:Титон (мифология)]]
[[sr:Титон]]

Έκδοση από την 19:58, 31 Μαρτίου 2013

Ο Τιθωνός κατά την ελληνική μυθολογία ήταν γιος του βασιλιά της Τροίας Λαομέδοντα και της Στρυμούς· τον αγάπησε η Ηώς και οι θεοί του χάρισαν την αθανασία αλλά όχι και την αιώνια νεότητα.

Η Ηώς απήγαγε τον Τιθωνό μαζί με τον Γανυμήδη, κατά μία εκδοχή, για να τους καταστήσει εραστές της. Ο Τιθωνός και η Ηώς απέκτησαν μαζί δύο τέκνα, τον Μέμνονα και τον Ημαθίωνα. Ωστόσο, όταν ο Δίας κράτησε τον Γανυμήδη για τον εαυτό του, η Ηώς τον παρεκάλεσε να κάνει τον Τιθωνό αθάνατο, αλλά ξέχασε να του ζητήσει να τον διατηρήσει και νέο. Ο Τιθωνός λοιπόν έφθασε σε έσχατο γήρας, κι έτσι η Ηώς, που ως θεά ήταν και αθάνατη και αιώνια στην ίδια ηλικία, δεν μπορούσε πια να τον βλέπει. Τότε οι θεοί τον λυπήθηκαν και τον μεταμόρφωσαν σε ένα ζαρωμένο έντομο που απλώς μιλά ακατάπαυστα, ανίκανο για νεανική δράση: το έντομο αυτό είναι ο τζίτζικας[1] ή σύμφωνα με άλλες ιστορίες, η ακρίδα[2].

Ορισμένοι μυθογράφοι υποστηρίζουν ότι ο Τιθωνός είχε στη γη και μία θνητή σύζυγο, την Κισσία.


  • Ο αστεροειδής 6998 Τιθωνός (6998 Tithonus), που ανακαλύφθηκε το 1977, πήρε το όνομά του από τον μυθικό αυτόν αθάνατο πρίγκηπα.
  • `Ενα νεοανακαλυφθέν ποίημα της Σαπφούς για τον Τιθωνό είναι το τέταρτο πλήρως σωζόμενο ποίημά της. Πρωτοδημοσιεύθηκε από τον Martin West στο Times Literary Supplement, 21 ή 24 Ιουνίου 2005.
  • Ο μύθος ενέπνευσε το ποίημα Tithonus (αρχικώς Tithon) του Άλφρεντ Τέννυσον (1859), από ένα στίχο του οποίου ο Άλντους Χάξλεϋ έδωσε τον τίτλο After Many a Summer Dies the Swan σε ολόκληρο μυθιστόρημά του (1939).
  • Και ένα ομώνυμο επεισόδιο ("Tithonus") της τηλεοπτικής σειράς Χ-files έχει υπόθεση εμπνευσμένη από τον αρχαίο μύθο.

Παραπομπές