Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Ηλεκτροκαρδιογράφημα»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ (Ρομπότ: Αφαιρώ 63 σύνδεσμους interwiki, που τώρα παρέχονται από τα Wikidata στο d:Q79785)
μ
Το '''ηλεκτροκαρδιογράφημα''' είναι μια απλή, γρήγορη, ανώδυνη, φτηνή εξέταση με αρκετά καλή ειδικότητα και ευαισθησία.
 
Στην πραγματικότητα καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα των μυών της παλλόμενης καρδιάς αποδίδοντας μέσω του ηλεκτροκαρδιογράφου σε ειδικό χαρτί ή ψηφιακή οθόνη, που οριζόντια αντιστοιχεί σε χρόνο και κάθετα σε ηλεκτρικό δυναμικό, χαρακτηριστικά γραφήματα που ονομάζονται επάρματα.
 
Ο Willem Einthoven ήταν αυτός που ανακάλυψε τις αρχές καταγραφής και ερμηνείας του ΗΚΓ από το 1893 κερδίζοντας το Νομπέλ ιατρικής το 1924.<ref>[http://nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/1924/ Νόμπελ Ιατρικής 1924]</ref>
 
Η ονομασία του προέρχεται από την ελληνική γλώσσα προδίδοντας τις αρχές της λειτουργίας του. Ήλεκτρο=ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδίας, Καρδιο=καρδιά Γράφος=καταγραφή.
 
Με το ηλεκτροκαρδιογράφημα(ΗΚΓ) μπορούμε να διαπιστώσουμε οξείες [[οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου]] αλλά και χρόνιες [[κολπική μαρμαρυγή, καρδιακές αρρυθμίες]] διαταραχές που μπορούν να αφορούν τον καρδιακό ρυθμό αλλά και την αρχιτεκτονική της καρδιάς.
 
Το ΗΚΓ μπορεί όχι μόνο να διαπιστώσει το έμφραγμα, αλλά και την θέση εντόπισης του προβλήματος, η οποία διακρίνει το έμφραγμα σε: πρόσθιο εκτεταμένο, κατώτερο, προσθιοπλάγιο και πρόσθιο διαφραγματικό.
Το [[οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου]] ανήκει στις οξείες διαταραχές που μπορεί να διαπιστώσει το ΗΚΓ.
 
Στην ίδια αρχή της ηλεκτροκαρδιογραφικής καταγραφής στηρίζονται και άλλες εξετάσεις της καρδίας όπως το [[Holter ρυθμού]] και το [[τεστ κοπώσεως]] με διαφορετικές όμως ενδείξεις ως προς την διενέργεια τους.
39

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης