Κρίση πανικού: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Αφαιρώ 24 σύνδεσμους interwiki, που τώρα παρέχονται από τα Wikidata στο d:Q696490
Γραμμή 41: Γραμμή 41:


[[Κατηγορία:Ψυχολογικές παθήσεις και διαταραχές]]
[[Κατηγορία:Ψυχολογικές παθήσεις και διαταραχές]]

[[ca:Atac de pànic]]
[[cs:Panická porucha]]
[[de:Panikattacke]]
[[dv:ޕެނިކް އެޓޭކް]]
[[en:Panic attack]]
[[es:Ataque de pánico]]
[[fa:وحشت‌زدگی]]
[[fi:Paniikkikohtaus]]
[[fr:Crise de panique]]
[[he:התקפי חרדה]]
[[hu:Pánikbetegség]]
[[is:Felmstursröskun]]
[[it:Attacco di panico]]
[[ko:공황 발작]]
[[ku:Berpêyên panîkî]]
[[mzn:اختلال پانیک]]
[[nl:Paniekaanval]]
[[pt:Ataque de pânico]]
[[ro:Atac de panică]]
[[ru:Паническая атака]]
[[simple:Panic attack]]
[[tr:Panik atak]]
[[yi:פאניק אטאקע]]
[[zh:恐慌發作]]

Έκδοση από την 04:52, 27 Μαρτίου 2013

Η κρίση πανικού είναι μια αιφνίδια περίοδος έντονου άγχους, ψυχολογικής διέγερσης, φόβου, στομαχικών διαταραχών και αδιαθεσίας που σχετίζεται με μια ποικιλία σωματικών και νοητικών συμπτωμάτων. Υπολογίζεται ότι μέχρι 4% του πληθυσμού υποφέρει από σοβαρές και συχνές κρίσεις πανικού ενώ στις γυναίκες η πάθηση είναι δύο έως τρεις φορές συχνότερη σε σύγκριση με τους άνδρες. Η εμφάνιση των επεισοδίων τυπικά είναι απότομη, ενώ μπορεί να μην υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αιτία, ωστόσο υπάρχουν και οι κρίσεις πανικού που εμφανίζονται πάντοτε κάτω από συγκεκριμένες καταστάσεις (π.χ. όταν κάποιος είναι σε κάποιο μέρος με πολύ κόσμο-αγοραφοβία) ενώ πολλές φορές ο φόβος ότι θα επέλθει μια κρίση πανικού, είναι ικανός από μόνος του να προκαλέσει τα συμπτώματα της κρίσης.

Οι κρίσεις πανικού επηρεάζουν τον κάθε άνθρωπο διαφορετικά. Άτομα που έχουν βιώσει στο παρελθόν κάποια κρίση πανικού μπορούν μερικές φορές να "αντέξουν" την κρίση χωρίς να παρουσιάσουν εξωτερικά συμπτώματα, ενώ σε αντίθεση άτομα που βιώνουν την κρίση για πρώτη φορά μπορεί να πιστέψουν πως παθαίνουν έμφραγμα ή νευρικό κλονισμό.

Συμπτώματα

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της κρίσης πανικού είναι έντονος φόβος, άγχος, πανικός, αίσθημα επέλευσης τρέλας, αίσθημα απώλειας ελέγχου και επερχόμενου θανάτου. Ωστόσο υπάρχουν ακόμα μερικά συμπτώματα που μπορεί να βιώσει κάποιος:

Θεραπεία

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συχνότερα για τη θεραπεία των κρίσεων πανικού είναι οι βενζοδιαζεπίνες και πιο συγκεκριμένα προτιμούνται η αλπραζολάμη και η κλοναζεπάμη. Ωστόσο επειδή οι βενζοδιαζεπίνες μπορεί σε μακροχρόνια χρήση να προκαλέσουν εξάρτηση, μπορεί να χρησιμοποιηθούν και μερικά αντικαταθλιπτικά όπως αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης (MAOIs) π.χ. φενελζίνη και οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης όπως η φλουοξετίνη, η παροξετίνη, η σερταλίνη και η φλουβοξαμίνη. Άλλα φάρμακα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την θεραπεία των κρίσεων πανικού είναι τα αγχολυτικά όπως η βουσπιρόνη καθώς και οι β-αναστολείς όπως η προπανολόλη και η μετοπρολόλη.

Υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές τεχνικές για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των κρίσεων πανικού, σε πρώτο στάδιο είναι οι τεχνικές χαλάρωσης και η διαφραγματική αναπνοή — Ανασαίνει κάποιος αργά από τη μύτη χρησιμοποιώντας το διάφραγμα και την κοιλιά.

Η ψυχοθεραπεία αποτελεί την περισσότερο ενδεδειγμένη μέθοδο αντιμετώπισης των κρίσεων πανικού. Ο συνδυασμός φαρμάκων και ψυχοθεραπείας προσφέρει υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Χρησιμοποιείται κυρίως η γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία.

Πηγές

Εξωτερικές συνδέσεις