Ναυσιπλοΐα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Αναίρεση έκδοσης 3920849 από τον 79.107.210.223 (Συζήτηση)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ο όρος '''Ναυσιπλοΐα''' (αγγλ. ''Navigation'') (ναυς+πλους) χρησιμοποιείται στον ναυτικό και ναυτιλιακό χώρο συνήθως με τρεις έννοιες:
Ο όρος '''Ναυσιπλοΐα''' (αγγλ. ''Navigation'') (ναυς+πλους) χρησιμοποιείται στον ναυτικό και ναυτιλιακό χώρο συνήθως με τρεις έννοιες:


* Ως ''Επιστήμη - Τεχνική'': Υπό την έννοια αυτή η Ναυσιπλοΐα είναι η [[επιστήμη]] και εκείνη η [[τεχνική]] με τις οποίες επιτυγχάνεται η ασφαλής διακυβέρνηση του πλοίου. Περιλαμβάνει ένα σύνολο κανόνων και επαγγελματικών γνώσεων απαραίτητων για το σκοπό αυτής. Αυτή η έννοια συμπίπτει με την πρώτη αντίστοιχη του όρου [[Ναυτιλία]] που είναι όμως και επικρατέστερος.
* Ως ''Επιστήμη - Τεχνική'': Υπό την έννοια αυτή η Ναυσιπλοΐα είναι η [[επιστήμη]] και εκείνη η [[τεχνική]] με τις οποίες επιτυγχάνεται η ασφαλής διακυβέρνηση του πλοίου.


* Ως ''Πραγματοποίηση πλόων'': Υπό την έννοια αυτή η Ναυσιπλοΐα είναι ταυτόσημη με την θαλασσοπλοΐα ή θαλασσοπορεία.
* Ως ''Πραγματοποίηση πλόων'': Υπό την έννοια αυτή η Ναυσιπλοΐα είναι ταυτόσημη με την θαλασσοπλοΐα ή θαλασσοπορεία.


* Ως ''Κατηγορία πλόων'': Τέλος υπό την έννοια αυτή η Ναυσιπλοΐα αφορά κάποια κατηγορία πλόων που συνδέονται με κοινά γνωρίσματα κυρίως του θαλάσσιου χώρου που πραγματοποιείται, π.χ. παράκτιος ναυσιπλοΐα (''coasting'') αντί του όρου [[ακτοπλοΐα]], ή ναυσιπλοΐα εσωτερικών υδάτων (''inland navigation''). Στη τελευταία αυτή περίπτωση ο όρος λαμβάνει επίσημο χαρακτήρα ιδιαίτερα όταν εκδίδονται ειδικοί [[Κανονισμός ναυσιπλοΐα|Κανονισμοί ναυσιπλοΐας]] (''Regulations of Navigation'') που αποτελούν κοινές υποχρεωτικές ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα η κυκλοφορία στα στενά της [[Μάγχη]]ς, στα [[Στενά του Ορμούζ]], του [[Βόσπορος|Βοσπόρου]] αλλά και προ του [[Λιμένας Πειραιώς|λιμένα Πειραιώς]].
* Ως ''Κατηγορία πλόων'': Τέλος υπό την έννοια αυτή η Ναυσιπλοΐα αφορά κάποια κατηγορία πλόων που συνδέονται με κοινά γνωρίσματα κυρίως του θαλάσσιου χώρου που πραγματοποιείται.


{{commons|Navigation}}
{{επέκταση}}
{{επέκταση}}



Έκδοση από την 07:42, 8 Μαρτίου 2013

Ο όρος Ναυσιπλοΐα (αγγλ. Navigation) (ναυς+πλους) χρησιμοποιείται στον ναυτικό και ναυτιλιακό χώρο συνήθως με τρεις έννοιες:

  • Ως Επιστήμη - Τεχνική: Υπό την έννοια αυτή η Ναυσιπλοΐα είναι η επιστήμη και εκείνη η τεχνική με τις οποίες επιτυγχάνεται η ασφαλής διακυβέρνηση του πλοίου.
  • Ως Πραγματοποίηση πλόων: Υπό την έννοια αυτή η Ναυσιπλοΐα είναι ταυτόσημη με την θαλασσοπλοΐα ή θαλασσοπορεία.
  • Ως Κατηγορία πλόων: Τέλος υπό την έννοια αυτή η Ναυσιπλοΐα αφορά κάποια κατηγορία πλόων που συνδέονται με κοινά γνωρίσματα κυρίως του θαλάσσιου χώρου που πραγματοποιείται.