Ιερά Μητρόπολις Μεγάρων και Σαλαμίνος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ r2.7.3) (Ρομπότ: Προσθήκη: fr:Métropole de Mégare et Salamine
Γραμμή 12: Γραμμή 12:
[[Κατηγορία:Μέγαρα]]
[[Κατηγορία:Μέγαρα]]
[[Κατηγορία:Σαλαμίνα]]
[[Κατηγορία:Σαλαμίνα]]

[[fr:Métropole de Mégare et Salamine]]

Έκδοση από την 13:04, 18 Φεβρουαρίου 2013

Η Ιερά Μητρόπολις Μεγάρων και Σαλαμίνος δημιουργήθηκε και είναι το αποτέλεσμα μετά την τριχοτόμηση της μητρόπολης Αττικής και Μεγαρίδος που περιελάμβανε και τη νήσο Σαλαμίνα το Μάιο του 1974. Από ιδρύσεως της Ιεράς Μητροπόλεωςς είναι Μητροπολίτης ο κ. Βαρθολομαίος Κατσούρης.

Σήμερα η Ι. Μητρόπολη διαθέτει και δεύτερο Επίσκοπο εκτός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεγάρων και Σαλαμίνος Βαρθολομαίου, τον Επίσκοπο Ελευσίνος Δωρόθεο ως βοηθό επίσκοπο του Μητροπολίτου ο οποίος διακονεί παράλληλα κι από τη θεση του Πρωτοσυγκελλεύοντος της Ι. Μητροπόλεως.

Η θέση βοηθού επισκόπου στην Ιερά Μητρόπολη Μεγάρων και Σαλαμίνος θεσμοθετείται για πρώτη φορά στα χρονικά της ιστορίας της, με απόφαση της Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος την 13-10-2009 μετά από πρόταση του Μητροπολίτου Βαρθολομαίου προς την Ιεραρχία και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών πρόεδρο αυτής.

Την 14-10-2009 εξέλεξε τον Αρχιμανδρίτη Δωρόθεο Μουρτζούκο, ως βοηθό Επίσκοπο της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ελευσίνος, όπου χειροτονήθηκε την 7-11-2009 στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Μεγάρων.