Στρουθιόμορφα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ r2.7.2+) (Ρομπότ: Προσθήκη: th:นกเกาะคอน
μ r2.7.2+) (Ρομπότ: Προσθήκη: ceb:Passeriformes
Γραμμή 42: Γραμμή 42:
[[br:Golvaneg]]
[[br:Golvaneg]]
[[ca:Passeriforme]]
[[ca:Passeriforme]]
[[ceb:Passeriformes]]
[[cs:Pěvci]]
[[cs:Pěvci]]
[[cv:Çерçи евĕрлисем]]
[[cv:Çерçи евĕрлисем]]

Έκδοση από την 23:19, 7 Φεβρουαρίου 2013

Στρουθιόμορφα
Pardalotus striatus
Pardalotus striatus
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Πουλιά (Αves)
Τάξη: Στρουθίομορφα (Passeriformes)
Linnaeus, 1758
Υπόταξη

Τα στρουθιόμορφα (passeriformes) είναι μία τάξη πτηνών, που περιλαμβάνει πάνω από τα μισά είδη πουλιών, περίπου 5.000 είδη. Περιλαμβάνει 110 οικογένειες πτηνών, αριθμός που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος όσων αφορά τις οικογένειες σπονδυλωτών στις αντίστοιχες τάξεις. Μόνο τα περκόμορφα περιλαμβάνουν περισσότερες οικογένειες. Τα μέλη της λέγονται πασσερίνες. Το όνομα προέρχεται από το στρούθιο το κοινό (Passer Domesticus), το επιστημονικό όνομα του σπιτοσπουργίτη.

Χαρακτηριστικά

Η τάξη χωρίζεται σε τρεις υποτάξεις, τους Τυράννους (υποωδικά), τα Στρούθια (ωδικά) και τα Ακανθισίττι. Τα ωδικά έχουν το καλύτερο έλεγχο των μυών της σύρηγγας μεταξύ των πτηνών και παράγουν ένα ευρύ φάσμα τραγουδιών και άλλων φωνητικών (αν και μερικά από αυτά, όπως τα κοράκια, δεν ήχο μουσικό για τον άνθρωπο). Μερικά, όπως το αποδημητικό πτηνό της Αυστραλίας είναι επιτυχημένοι μιμητές. Οι Ακανθισιττίδες ή τρωγλοδύτες της Νέας Ζηλανδίας είναι μικροσκοπικά πουλιά που περιορίζονται στη Νέα Ζηλανδία, τουλάχιστον στη σύγχρονη εποχή. Είχαν για πολύ καιρό τοποθετηθεί στα Στρούθια: η ταξινομική θέση τους είναι αβέβαιη, αν και φαίνεται να είναι μια ξεχωριστή και πολύ αρχαία ομάδα.

Τα περισσότερα στρουθιόμορφα είναι μικρότερα από τα χαρακτηριστική μέλη άλλων πτηνών τάξεων. Το βαρύτερο και συνολικά μεγαλύτερο στρουθιόμορφο είναι το κοράκι με παχύ ράμφος και οι μεγαλύτερες φυλές του κοινού κορακιού, το καθένα άνω των 1,5 kg και 70 cm. Μερικά πουλιά του παραδείσου, με μήκος 110 εκατοστά λόγω της πολύ μακριάς ουράς, είναι συνολικά μακρύτερα. Το μικρότερο των στρουθιόμορφων είναι ο πυγμαίος τύραννος με τη μικρή ουρά, με μήκος 6,5 εκατοστά και 4,2 g βάρος.

Το πόδι ενός στρουθιόμορφου έχει τρία δάχτυλα στραμμένα προς τα εμπρός και ένα δάχτυλο του ποδιού προς τα πίσω, που ονομάζεται ανισοδάκτυλη ρύθμιση. Η ρύθμιση αυτή δίνει τη δυνατότητα στα στρουθιόμορφα πουλιά να κουρνιάζουν πάνω σε κάθετες επιφάνειες, όπως τα δέντρα και βράχια. Τα δάχτυλα δεν έχουν πλέγμα ή αρθρώσεις, αλλά σε ορισμένες είδη (cotinga) το δεύτερο και το τρίτο δάχτυλο είναι ενωμένα στο πρώτο τριτημόιο. Το πίσω δάκτυλο ενώνεται στο πόδι στο ίδιο επίπεδο με το μπροστινό μέρος των ποδιών. Σε άλλες τάξεις πουλιών η ρύθμιση των δακτύλων είναι διαφορετική. Ο μυς των ποδιών των στρουθιόμορφων πουλιών περιέχει μια ειδική προσαρμογή για κούρνιασμα. Θα σφίξει αυτόματα και να γίνει σκληρό, εάν το πουλί αρχίζει να χάνει τη λαβή του με το κλαδί πάνω στο οποίο είναι κουρνιασμένο. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στρουθιόμορφων να κοιμούνται, ενώ κουρνιάζουν χωρίς να πέφτουν. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για στρουθιόμορφα πουλιά που αναπτύσσουν νυχτερινό τρόπο ζωής.

Τα περισσότερα στρουθιόμορφα πουλιά αναπτύσσουν δώδεκα φτερά της ουράς, αν και το αποδημητικό πτηνό της αυστραλίας έχει δεκαέξι. Ορισμένα είδη στρουθιόμορφων έχουν δύσκαμπτα φτερά της ουράς, τα οποία βοηθούν τα πουλιά να ισορροπούν όταν σκαρφαλώσουν πάνω κάθετες επιφάνειες.

Οι νεοσσοί των στρουθιόμορφων είναι τυφλοί, χωρίς φτερά και αβοήθητοι, όταν εκκολάπτονται από αβγά τους. Αυτό προϋποθέτει ότι οι νεοσσοί λαμβάνουν πολλή γονική φροντίδα. Τα περισσότερα στρουθιόμορφα κάνουν χρωματιστά αυγά, σε αντίθεση με μη στρουθιόμορφα, των περισσότερων των οποίων τα αυγά είναι λευκά, εκτός από κάποια που φωλιάζουν στο έδαφος όπως τα χαραδριόμορφα, όπου το καμουφλάζ είναι απαραίτητο, και μερικοί παρασιτικοί κούκοι, οι οποίοι ταιριάζουν με το αυγό των στρουθιόμορφων που τα κλωσούν.