Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Στατιστική»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
Προσθ.. στην εισαγωγή
μ (Προσθ.. στην εισαγωγή)
}}
 
Η '''Στατιστική''' είναι μία μεθοδική μαθηματική, παλαιότερα τεχνική και σήμερα [[επιστήμη]] που επιχειρεί να εξαγάγει έγκυρη γνώση χρησιμοποιώντας εμπειρικά δεδομένα παρατήρησης ή πειράματος. Κύριο αντικείμενο έρευνας και μελέτης της Στατιστικής είναι η συλλογή, ταξινόμηση, επεξεργασία, παρουσίαση, ανάλυση και ερμηνεία διαφόρων δεδομένων με απώτερο στόχο την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για λήψη ορθών αποφάσεων. Πρόκειται για σημαντική επιστήμη της οποίας οι εφαρμογές έχουν ευρύτατο πεδίο στη διοικητική, τις επιχειρήσεις, καθώς και στις θετικές και συμπεριφορικές ή κοινωνικές επιστήμες.
Η '''Στατιστική''' είναι [[επιστήμη]] που επιχειρεί να εξαγάγει γνώση χρησιμοποιώντας εμπειρικά δεδομένα. Βασίζεται στη χρήση της στατιστικής θεωρίας, ενός κλάδου των [[Εφαρμοσμένα Μαθηματικά|εφαρμοσμένων μαθηματικών]]. Στη στατιστική, η τυχαιότητα και η [[απροσδιοριστία]] ορίζονται στα πλαίσια της θεωρίας [[Πιθανότητα|πιθανοτήτων]]. Η πρακτική της στατιστικής περιλαμβάνει την σχεδίαση, συλλογή και ερμηνεία δεδομένων που προκύπτουν απο αβέβαιες παρατηρήσεις. Επειδή η στατιστική αποσκοπεί στην εξαγωγή των «καλύτερων» πληροφοριών απο τα διαθέσιμα δεδομένα, κατατάσσεται απο μερικούς σαν κλάδος της [[Θεωρία των αποφάσεων|θεωρίας των αποφάσεων]].
 
Η '''Στατιστική''' είναιέρευνα [[επιστήμη]] που επιχειρεί να εξαγάγει γνώση χρησιμοποιώντας εμπειρικά δεδομένα. Βασίζεταιβασίζεται στη χρήση της στατιστικής θεωρίας, ενός κλάδου των [[Εφαρμοσμένα Μαθηματικά|εφαρμοσμένων μαθηματικών]]. Στη στατιστική, η τυχαιότητα και η [[απροσδιοριστία]] ορίζονται στα πλαίσια της θεωρίας [[Πιθανότητα|πιθανοτήτων]]. Η πρακτική της στατιστικής περιλαμβάνει την σχεδίαση, συλλογή και ερμηνεία δεδομένων που προκύπτουν απο αβέβαιες παρατηρήσεις. Επειδή η στατιστική αποσκοπεί στην εξαγωγή των «καλύτερων» πληροφοριών απο τα διαθέσιμα δεδομένα, κατατάσσεται απο μερικούς σαν κλάδος της [[Θεωρία των αποφάσεων|θεωρίας των αποφάσεων]].
 
== Προέλευση ==
41.167

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης