Ιωάννης Γ΄ της Βρετάνης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ο Glorious 93 μετακίνησε τη σελίδα Ιωάννης Γ΄ της Βρεττάνης στη Ιωάννης Γ΄ της Βρετάνης: έτσι απαντάται στην σύγχρονη ελληνική βιβλιογραφία
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
'''Ιωάννης Γ΄ ο Καλός''' ([[1286]] - [[1341]]), δούκας της [[Βρεττάνη]]ς ([[1312]] - [[1341]]).
'''Ιωάννης Γ΄ ο Καλός''' ([[1286]] - [[1341]]), δούκας της [[Βρετάνη]]ς ([[1312]] - [[1341]]).


Υιός και διάδοχος του δούκα της Βρεττάνης [[Αρθούρος Β΄ της Βρεττάνης|Αρθούρου Β΄]] από την πρώτη σύζυγο του, Μαρία του Λιμόζ.
Υιός και διάδοχος του δούκα της Βρετάνης [[Αρθούρος Β΄ της Βρετάνης|Αρθούρου Β΄]] από την πρώτη σύζυγο του, Μαρία του Λιμόζ.
Παντρεύτηκε τρεις φορές χωρίς να καταφέρει να αποκτήσει κανένα παιδί.
Παντρεύτηκε τρεις φορές χωρίς να καταφέρει να αποκτήσει κανένα παιδί.


Γραμμή 8: Γραμμή 8:
* Τρίτη φορά παντρεύτηκε ([[1329]]) την 19χρονη Ιωάννα της Σαβοΐας επίσης χωρίς παιδιά που πέθανε τρία χρόνια μετά από αυτόν.
* Τρίτη φορά παντρεύτηκε ([[1329]]) την 19χρονη Ιωάννα της Σαβοΐας επίσης χωρίς παιδιά που πέθανε τρία χρόνια μετά από αυτόν.


Ο θάνατος του ξεσήκωσε τον πόλεμο της Βρετονικής διαδοχής παράλληλα με τον [[Εκατονταετής πόλεμος|εκατονταετή πόλεμο]] μεταξύ Αγγλίας - Γαλλίας. Αντιπαρατέθηκαν ο Οίκος του Μπλουά με τα δίκαια της ανιψιάς του, Ιωάννας του Ντρε, και ο Οίκος του Μονφόρ υπό τον ετεροθαλή αδελφό του [[Ιωάννης Δ΄ της Βρεττάνης|Ιωάννη]] και τον συνώνυμο γιο του, που τον διαδέχθηκε.
Ο θάνατος του ξεσήκωσε τον πόλεμο της Βρετονικής διαδοχής παράλληλα με τον [[Εκατονταετής πόλεμος|εκατονταετή πόλεμο]] μεταξύ Αγγλίας - Γαλλίας. Αντιπαρατέθηκαν ο Οίκος του Μπλουά με τα δίκαια της ανιψιάς του, Ιωάννας του Ντρε, και ο Οίκος του Μονφόρ υπό τον ετεροθαλή αδελφό του [[Ιωάννης Δ΄ της Βρετάνης|Ιωάννη]] και τον συνώνυμο γιο του, που τον διαδέχθηκε.


{{Βρετάνη-επέκταση}}
{{Βρετάνη-επέκταση}}

Έκδοση από την 23:36, 19 Ιανουαρίου 2013

Ιωάννης Γ΄ ο Καλός (1286 - 1341), δούκας της Βρετάνης (1312 - 1341).

Υιός και διάδοχος του δούκα της Βρετάνης Αρθούρου Β΄ από την πρώτη σύζυγο του, Μαρία του Λιμόζ. Παντρεύτηκε τρεις φορές χωρίς να καταφέρει να αποκτήσει κανένα παιδί.

Ο θάνατος του ξεσήκωσε τον πόλεμο της Βρετονικής διαδοχής παράλληλα με τον εκατονταετή πόλεμο μεταξύ Αγγλίας - Γαλλίας. Αντιπαρατέθηκαν ο Οίκος του Μπλουά με τα δίκαια της ανιψιάς του, Ιωάννας του Ντρε, και ο Οίκος του Μονφόρ υπό τον ετεροθαλή αδελφό του Ιωάννη και τον συνώνυμο γιο του, που τον διαδέχθηκε.

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα John III, Duke of Brittany της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).