Έβρος (Ισπανία): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Jaguarlaser (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ r2.7.2) (Ρομπότ: Προσθήκη: hsb:Ebro
Γραμμή 61: Γραμμή 61:
[[gl:Río Ebro]]
[[gl:Río Ebro]]
[[he:אברו]]
[[he:אברו]]
[[hsb:Ebro]]
[[hu:Ebro]]
[[hu:Ebro]]
[[hy:Էբրո]]
[[hy:Էբրո]]

Έκδοση από την 21:15, 13 Ιανουαρίου 2013

Για άλλες χρήσεις, δείτε: Έβρος.

Συντεταγμένες: 40°43′12″N 00°51′47″E / 40.72000°N 0.86306°E / 40.72000; 0.86306

Η κοιλάδα του Έβρου και οι παραπόταμοί του

Ο Ποταμός Έβρος της Ισπανίας, καλούμενος στα ισπανικά Έμπρο, ή Έμπρε, είναι ο σημαντικότερος ποταμός της ΒΑ. Ιβηρικής χερσονήσου. Είναι ο Ίβηρ των αρχαίων Ελλήνων, από το όνομα του οποίου ονομάστηκε και ολόκληρη η χερσόνησος. Οι Ρωμαίοι αργότερα τον αποκαλούσαν Ίμπερους, (Iberus Flumen).

Γενικά

Ο Έβρος πηγάζει από την ορεινή περιοχή της Κανταβρίας και εκβάλει στη Μεσόγειο με μέσο ρυθμό εκβολής 426 κ.μ το δευτερόλεπτο, (m3/ S, ή 15 044 ft cu / s ), διαρρέοντας την Καστίλη και Λεόν, την Αραγονία και την Καταλονία, ενώ συμβάλλουν σ΄ αυτόν περίπου 20 παραπόταμοι. Το συνολικό του μήκος φθάνει τα 928 χλμ. εξασφαλίζοντας ένα πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα στις περιοχές που διαρρέει αλλά και ένα υψηλό υδάτινο δυναμικό σε μια λεκάνη απορροής που η επιφάνειά της αγγίζει τα 85.550 τ.χλμ. (km²). Πολλές πόλεις των παραπάνω περιοχών είναι κτισμένες στις όχθες του Έβρου σημαντικότερη των οποίων είναι η Σαραγόσα.

Δέλτα Έβρου

Το Δέλτα του Έβρου

Το Δέλτα του Έβρου (Delta de l' Ebre) που βρίσκεται στην επαρχία Ταρραγόνα της Καταλονίας και το 1983 χαρακτηρίστηκε εθνικό πάρκο της Ισπανίας αποτελεί αφενός τον σημαντικότερο υδροβιότοπο της χώρας, αλλά και τον μεγαλύτερο της δυτικής Μεσογείου, καλύπτοντας έκταση περίπου 320 τ.χλμ.(km²), οι δε προσχώσεις που παρατηρούνται είναι συνεχείς και ομαλές.

Ο ποταμός Έβρος στη Σαραγόσα

.

Στην παραπάνω έκταση του Δέλτα περιλαμβάνονται αλυκές, βάλτοι και άριστες εκτάσεις καλλιέργειας λαχανικών, εσπεριδοειδών και ιδίως ρυζιού, ενώ διαμένει ικανός αριθμός σπάνιων ειδών της πανίδας και χλωρίδας, καθώς και ένας μεγάλος αριθμός μεταναστευτικών πουλιών.

Πηγές

  • "Μεγάλη Ελληνικά Εγκυκλοπαίδεια" τομ.Θ΄.

Βιβλιογραφία

  • Teran - Manuel de Solé i Sabris: Luis Manuel de Terán Geografía de la Península Ibérica

Εξωτερικοί σύνδεσμοι