Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Μωντ Μέντεν»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
(Νέα σελίδα: Η Maud Leonora Menten (20 Μαρτίου 1879 – 26 Ιουλίου 1960) ήταν Καναδέζα Ιατρός και χημικός, γνωστή για την συνει...)
 
Η Maud Leonora Menten (20 Μαρτίου 1879 – 26 Ιουλίου 1960) ήταν Καναδέζα Ιατρός και χημικός, γνωστή για την συνεισφορά της στην κινητική των ενζύμων και την ιστοχημεία. Το όνομά της συνδέεται με την περίφημη εξίσωση των Michaelis – Menten στη βιοχημεία.
[[Αρχείο:Maud_Menten.jpg|thumb|Η Maud Leonora Menten]]
==H ζωή της==
Η Maud Menten γεννήθηκε στο Port Lambton, που βρίσκεται στο Οντάριο, και σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο του Τορόντο (B.A. 1904, M.B. 1907, M.D. 1911). Ήταν από τις πρώτες γυναίκες στον Καναδά, η οποία κέρδισε διδακτορικό ιατρικής. Ολοκλήρωσε τη διατριβή της στο πανεπιστήμιο του Σικάγο. Εκείνη την εποχή οι γυναίκες δεν είχαν την δυνατότητα να κάνουν έρευνα στον Καναδά, κι έτσι αποφάσισε να κάνει έρευνα σε άλλες χώρες όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία.<br />
Το 1912 μετακόμισε στο Βερολίνο όπου εργάστηκε μαζί με τον [[Leonor Michaelis]] λαμβάνοντας το διδακτορικό της το 1916. Επίσης εργάστηκε ως παθολόγος στο πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ (1923 – 1950) και ως ερευνήτρια στο Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο της British Columbia.
==Έργο==
Το πιο διάσημο έργο της ήταν στην κινητική των ενζύμων μαζί με τον Michaelis, με βάση τα προηγούμενα ευρήματα του Victor Henri. Η δουλειά τους οδήγησε στις εξισώσεις Michaelis – Menten. Η Menten εφηύρε επίσης την αζωχρωστική αντίδραση σύζευξης για την αλκαλική φωσφατάση, η οποία εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στην ιστοχημεία. Ταυτοποίησε τις βακτηριακές τοξίνες για τα μικρόβια B. paratyphosus, Streptococcus scarlatina και Salmonella ssp και πραγματοποίησε τον πρώτο ηλεκτροφορητικό διαχωρισμό των πρωτεϊνών το 1944. Εργάστηκε πάνω στις ιδιότητες της αιμοσφαιρίνης, στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και στη νεφρική λειτουργία. Τέλος έγραψε μόνη της ή είχε συμμετοχή σε περίπου 100 ερευνητικές εργασίες.
1.425

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης