Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Μαχόμενη Αριστερά»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
|}
 
==Οργάνωση ==
 
Ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του [[1989]] μετά την απόφαση της ΚΕ του [[ΚΚΕ]] να πάρει οργανωτικά μέτρα ενάντια στο ΚΣ και αρχικά έδρασε σαν ανεξάρτητη κομμουνιστική οργάνωση νεολαίας, διατηρώντας τον τίτλο της [[ΚΝΕ]] και συνεχίζοντας την έκδοση της εφημερίδας [[Οδηγητής]], που μετονομάστηκε από τον Οκτώβρη του 1989 σε [["Οδηγητή της νεολαίας"]], καθώς η ηγεσία του ΚΚΕ προσέφυγε στα δικαστήρια διεκδικώντας τον τίτλο.
 
[[Κατηγορία:Ελληνικά πολιτικά κόμματα]]
Μετά την ίδρυση του [[ΝΑΡ]] με τη συμβολή και της [[ΚΝΕ]], η οργάνωση σταδιακά άρχισε να γίνεται γνωστή σαν ΚΝΕ-ΝΑΡ, σε διάκριση από τη νεολαία του ΚΚΕ.
Γραμματέας της παρέμεινε μέχρι το 5ο συνέδριο της οργάνωσης, το Μάρτη του 1990, ο [[Γιώργος Γράψας]].
==Οργάνωση ==
Η KNE-ΝΑΡ ήταν συγκροτημένη σε Οργανώσεις Βάσεις φοιτητών, μαθητών και εργαζομένων ή πόλεων. Σε αρκετές περιπτώσεις οι ΟΒ εξέλεγαν συμβούλια ή γραφεία για το συντονισμό της δουλειάς τους, ενώ από τα πανελλαδικά σώματα εκλέγονταν το Κεντρικό Συμβούλιο που με τη σειρά εξέλεγε Γραφείο και Γραμματέα. Οι φοιτητικές οργανώσεις πήραν το φθινόπωρο του 1989 την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση αριστερών αντισυναινετικών σχημάτων, από κοινού με την παράταξη Δημοκρατικός Αγώνας της ΕΚΟΝ ΡΦ και δυνάμεις από τις Αριστερές Συσπειρώσεις Φοιτητών. Στις φοιτητικές εκλογές του 1990 καταγράφηκαν ως Αριστερά Αντισυναινετικά Σχήματα με 12% στα ΑΕΙ, ενώ μετά τις καταλήψεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ πρωτοστάτησαν στη δημιουργία της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης σε ΑΕΙ-ΤΕΙ ([[ΕΑΑΚ]]). Οι εργαζόμενοι της ΚΝΕ-ΝΑΡ συμμετείχαν σε ανεξάρτητα εργατικά σχήματα της Αριστεράς (σήμερα Παρεμβάσεις-Κινήσεις-Συσπειρώσεις).
 
== Ιστορία ==
Η KNE-ΝΑΡ που δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του [[1989]], μέσα στη γενικότερη πολιτική κρίση της [[αριστερά (πολιτική)|Αριστεράς]] στην [[Ελλάδα]], την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ και την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ/ΝΔ/ΣΥΝ όταν αποχώρησαν ή/και διεγράφησαν πολλά μέλη του ΚΚΕ (μαζί με 15 μέλη της ΚΕ) και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του στελεχικού δυναμικού και των μελών της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον ίδιο τον Γραμματέα [[Γιώργος Γράψας|Γιώργο Γράψα]]. Οι περισσότεροι από αυτούς τους αγωνιστές του κομμουνιστικού κινήματος συγκρότησαν το [[Νέο Αριστερό Ρεύμα]]. Η δε πλειοψηφία της ΚΝΕ που συντάχτηκε με το ΝΑΡ ονομάστηκε [[ΚΝΕ-ΝΑΡ]], τίτλο που θα κρατήσει έως το Συνέδριο μετεξέλιξης το Μάρτη του 1995, όπου ιδρύθηκε η [[ΝΚΑ|Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση ]](ΝΚΑ), σαν μετεξέλιξη της ΚΝΕ-ΝΑΡ.
 
Έντυπο της ΚΝΕ-ΝΑΡ ήταν αρχικά ο "Οδηγητής της νεολαίας" και από το Μάρτη ως το Μάη του 1990 η εφημερίδα "Αριστερή Παρέμβαση" που επανεκδόθηκε για ένα τεύχος ως περιοδικό το Δεκέμβρη του 1990. Από το Μάη του 1991 η ΚΝΕ-ΝΑΡ εξέδιδε το περιοδικό [[Αναιρέσεις]].
 
Από το 1992 κάθε φθινόπωρο πραγματοποιούσε στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις το "Τριήμερο Πολιτικών-Πολιτιστικών εκδηλώσεων".
 
===Συνέδρια και συνδιασκέψεις της ΚΝΕ-ΝΑΡ===
 
* 5ο Συνέδριο (Μάρτης [[1990]])
* 1η Συνδιάσκεψη (Μάρτης [[1990]])
* 2η Συνδιάσκεψη (Μάης [[1992]])
* 3η Συνδιάσκεψη (Μάης [[1993]])
* Συνέδριο επανίδρυσης (Μάρτης [[1995]] - 1ο συνέδριο νΚΑ)
 
== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==
{{Commonscat|Communist Youth of Greece-NAR}}
*[http://www.nka.gr νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση]
*[http://www.kke.gr Νέο Αριστερό Ρεύμα]
 
[[Κατηγορία:Νεολαίες πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα]]
[[Κατηγορία:Νέο Αριστερό Ρεύμα]]
[[Κατηγορία:Ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας]]
 
== Πηγές ==
Θέσεις του ΚΣ της ΚΝΕ για το 5ο Συνέδριο, εκδ. Οδηγητή της Νεολαίας, Αθήνα, Γενάρης 1990
 
Θέσεις για τηντο Συνδιάσκεψη1ο τηςσυνέδριο ΚΝΕτου ΝΑΡ, εκδ. ΚΝΕ (ΝΑΡ), Μάης 19921998
21

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης