Μοναστηράκι Αιτωλοακαρνανίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
ΞΗΡΟΜΕΡΟ (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Vagrand (συζήτηση | συνεισφορές)
μ →‎Αξιοθέατα: Αντιγραφή από http://www.akarnania.net/monastiraki/greek/text23.htm
Γραμμή 57: Γραμμή 57:


Ο ναός εορτάζει στις 6 Αυγούστου. Την ημέρα αυτή τελείται Θεία Λειτουργία με συμμετοχή πολλών προσκυνητών. Επίσης διατηρείται το έθιμο να πηγαίνουν και αρκετοί έφιπποι προσκυνητές στο ναό.
Ο ναός εορτάζει στις 6 Αυγούστου. Την ημέρα αυτή τελείται Θεία Λειτουργία με συμμετοχή πολλών προσκυνητών. Επίσης διατηρείται το έθιμο να πηγαίνουν και αρκετοί έφιπποι προσκυνητές στο ναό.


'''Το Μοναστήρι της Παναγίας Βροχότινου'''

Πάνω από το χωριό, σε απόσταση 3 περίπου χιλιομέτρων, ανάμεσα στις κορφές των βουνών, [[Περγαντί]] και [[Βοιδιανό]] και σε υψόμετρο 665 μέτρα βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας Βροχότινου. Είναι άγνωστο πότε ιδρύθηκε. Πάντως η ίδρυση του πρέπει να έγινε στα χρόνια της τουρκοκρατίας κατά πάσα πιθανότητα από τους κλέφτες, οι οποίοι τότε έκτιζαν μοναστήρια και εκκλησίες στα απρόσιτα μέρη που σύχναζαν. Το μνημείο δεν έχει μελετηθεί από ειδικούς επιστήμονες. Είναι αφιερωμένο στη Κοίμηση της Θεοτόκου και εορτάζει στις 15 Αυγούστου.


==Σημειώσεις παραπομπές==
==Σημειώσεις παραπομπές==

Έκδοση από την 05:04, 28 Δεκεμβρίου 2012

Αρχείο:Μοναστηράκι Αιτωλοακαρνανίας.jpg
Μοναστηράκι Αιτωλοακαρνανίας

Συντεταγμένες: 38°51′00″N 20°56′44″E / 38.85000°N 20.94556°E / 38.85000; 20.94556

Μοναστηράκι
Πόλη
Μοναστηράκι is located in GreeceLua error in Module:Location_map at line 396: The value "20.94.00" provided for longitude is not valid.
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΔυτική Ελλάδα
Έκταση0.7185 km2
Υψόμετρο340 m
Πληθυσμός1.179, 1.503, 1.712 και 1.311
Ταχυδρομικός κώδικας30013
Τηλεφωνικός κωδικός26430

Το Μοναστηράκι ανήκει στο Δήμο Ανακτορίου και βρίσκεται στη βορειοδυτική άκρη του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, στην πρώην επαρχία Ξηρομέρου, 10 χιλιόμετρα από τον Αμβρακικό κόλπο, σε υψόμετρο 340 μέτρα στα Ακαρνανικά όρη και έχει 1.700 κατοίκους.[1] 2000 [2]

Πρόσβαση

Βρίσκεται 380 χιλιόμετρα από την Αθήνα και απέχει 10 χιλιόμετρα από τη Βόνιτσα. Η πρόσβαση στο χωριό γίνεται με λεωφορείο, (4 ώρες από Αθήνα), με τερματικό σταθμό τη Βόνιτσα και μετεπιβίβαση σε άλλο λεωφορείο για το Μοναστηράκι (10 min). Επίσης, στην περιοχή υπάρχει το Αεροδρόμιο Ακτίου, το οποίο εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή.

Σύντομο Ιστορικό

Ο πρώτος οικισμός δημιουργήθηκε μετά την επανάσταση του 1821 από νομάδες βλάχους κτηνοτρόφους και κλέφτες της περιοχής. Αρχικά δημιουργήθηκαν διάφοροι μαχαλάδες, οι οποίοι στη συνέχεια συνενώθηκαν σ'ένα μονοκεντρικό οικισμό, με κτίρια στην πλειοψηφία τους διώροφα, κεραμοσκεπή και πετρόκτιστα. Ο οικισμός αποτελεί Κοινότητα από το 1912.


Τοπική Οικονομία

  • Οι ιαματικές πηγές - πηγές Κορπής που συγκεντρώνουν τους καλοκαιρινούς μήνες πολλοί παραθεριστές που πάσχουν από ασθένειες του ουροποιητικού συστήματος. Τμήμα του τοπικού πληθυσμού απασχολείται στο εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού «Κόρπη».
  • Η γεωργία και η κτηνοτροφία, ενίοτε βιολογική[3] είναι η γενική απασχόληση των κατοίκων του χωριού. Στο χωριό λειτουργεί ιατρείο για μερικές μέρες της εβδομάδας μονο.[4]

Αξιοθέατα

Το ποτάμι Κεφαλόβρυσος

Αρχείο:Το ποτάμι Κεφαλόβρυσος.jpg
το ποτάμι Κεφαλόβρυσος στη πλατεία του χωριού

Το ποτάμι πηγάζει ακριβώς κάτω από τη πλατεία του χωριού. Ο χώρος γύρω από την πηγή έχει διαμορφωθεί σε καλαίσθητο χώρο περιπάτου. Το νερό του χρησιμοποιείται για την άδρευση της πεδιάδας από το χωριό μέχρι τη γειτονική Βόνιτσα.


Η Μεταμόρφωση του Σωτήρα

Λίγο έξω από το Μοναστηράκι βρίσκεται το παλαιό μοναστηριακό συγκρότημα αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα. Στους κατοίκους του χωριού είναι γνωστό σαν Παντοκράτορας. Είναι πολύ πιθανό το όνομα του χωριού να προέρχεται απ' αυτό. Σήμερα σώζεται μόνο το καθολικό του μοναστηριού. Ο ναός είναι κτισμένος σε μικρό ύψωμα και εξακολουθεί να παραμένει όρθιος παρά τις μεγάλες επισκευές και μετατροπές που έγιναν. Εξαιτίας αυτών δεν είναι εύκολο να καθοριστεί ο αρχικός τύπος του ναού. Έχουν προταθεί από τους ειδικούς δύο κύριες αρχιτεκτονικές φάσεις:α) εποχής Δεσποτάτου και β) Τουρκοκρατίας.

Στο εσωτερικό του ναού σώζεται η κτιστή, με δύο σκαλοπάτια, βάση του επισκοπικού θρόνου που ακουμπά στο νότιο τοίχο και το αγιογραφημένο τέμπλο με τοιχογραφίες του 18ου αιώνα. Τέλος σώζεται ένα ξυλόγλυπτο καλαίσθητο αναλόγιο - προσκυνητάρι, με συμβολικές απεικονίσεις στα πλάγια όπως: κλάδους φοίνικα, σταυρόσχημους ρόδακες και σκύμνους.

Ο ναός εορτάζει στις 6 Αυγούστου. Την ημέρα αυτή τελείται Θεία Λειτουργία με συμμετοχή πολλών προσκυνητών. Επίσης διατηρείται το έθιμο να πηγαίνουν και αρκετοί έφιπποι προσκυνητές στο ναό.

Σημειώσεις παραπομπές