Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Άμυλο»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
445 bytes προστέθηκαν ,  πριν από 8 έτη
καμία σύνοψη επεξεργασίας
 
 
Το '''άμυλο''' είναι ένας από τους [[πολυσακχαρίτης|πολυσακχαρίτες]]. Αποτελείται από δεκάδες χιλιάδες μόρια [[γλυκόζη|γλυκόζης]], που ενώνονται με τον αποκαλούμενο "γλυκοζιδικό δεσμό" και σχηματίζουν σπειροειδή και διακλαδισμένη αλυσίδα.
Συναντάται σε μορφή αμυλοκόκκων οι οποίοι περιλαμβάνουν την [[αμυλόζη]] (πολλά μόρια γλυκόζης σε ευθεία διάταξη) και την [[αμυλοπηκτίνη]] (πολλά μόρια γλυκόζης σε διακλαδισμένη διάταξη). Το άμυλο αποτελεί αποταμιευτικό πολυσακχαρίτη των φυτών, και διασπώμενο αποδίδει μόρια γλυκόζης<ref απόname=elm>[http://www.elmhurst.edu/~chm/vchembook/547starch.html Elmherst College. Charles E. Ophardt, ''Virtual Chembook: Starch'']</ref> τα οποία προμηθεύονταιτο ταφυτό κατάλληλαχρησιμοποιεί συστατικάως μόρια για την παραγωγή ενέργειας.
 
Τροφές που περιέχουν άμυλο είναι οι τροφές φυτικής προέλευσης που δεν περιέχουν υψηλά ποσοστά νερού, όπως η [[πατάτα]] - ιδιαίτερα για την Ευρώπη - <ref name=dk>[http://www.starch.dk/isi/market/EUtm.asp International Starch Institute: ''Potatoes - An European Starch Crop'']</ref>, το [[καρότο]], το [[παντζάρι]], το [[ρύζι]], τα δημητριακά<ref name=elm/> και κατ' επέκταση το [[αλεύρι]], το [[ψωμί]] και τα μακαρόνια.
 
Μια από τις κυριότερες ιδιότητες του αμύλου είναι η ζελατινοποίηση, όπου ένα αιώρημα αμύλου όταν θερμανθεί σε νερό ορισμένης θερμοκρασίας (56-60 °C) το νερό εισδύει στα μόρια της αμυλόζης και της αμυλοπηκτίνης με αποτέλεσμα την απότομη αύξηση του ιξώδους και τη μετατροπή του αιωρήματος σε γέλη (gel). Το φαινόμενο αυτό έχει σημασία στην αρτοποίηση, διότι κατά το ψήσιμο (ειδικότερα στα πρώτα στάδια του κλιβανισμού) το άμυλο ζελατινοποιείται.
 
==Δείτε επίσης==
*[[Γλυκογόνο]], η αποταμιετικήαποταμιευτική ουσία των ζώων και των μυκήτων.
 
==Παραπομπές==
{{παραπομπές}}
 
{{DEFAULTSORT:Αμυλο}}

Μενού πλοήγησης