Λίστα Λαγκάρντ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Templar52 (συζήτηση | συνεισφορές)
Templar52 (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 14: Γραμμή 14:
Ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας φέρεται να δήλωσε επ' αυτού "''την περιμένουμε από ώρα σε ώρα''".
Ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας φέρεται να δήλωσε επ' αυτού "''την περιμένουμε από ώρα σε ώρα''".


Τις βραδυνές ώρες της [[19 Δεκεμβρίου]] [[2012]] η "Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας", της Βουλής των Ελλήνων, αποφάσισε να παραπέμψει την έρευνα για την "λίστα Λαγκάρντ" στην "Επιτροπή ελέγχου Πόθεν Έσχες". Στη ψηφοφορία που ακολούθησε, '''κατά της συνέχισης''' των ερευνών ψήφισαν οι [[Αναστάσιος Νεράτζης]], [[Βύρων Πολύδωρας]], [[Προκόπης Παυλόπουλος]] και [[Γιώργος Βλάχος]] από την ΝΔ, ο [[Απόστολος Κακλαμάνης]] του ΠΑΣΟΚ, ο [[Νίκος Τσούκαλης]] της ΔΗΜΑΡ και ο [[Μιχαήλ Αρβανίτης]] της Χρυσής Αυγής. Αντίθετα, '''υπέρ της συνέχισης''' ερευνών ψήφισαν οι: [[Ζωή Κωνσταντοπούλου]], [[Παναγιώτης Λαφαζάνης]], [[Θεόδωρος Δρίτσας]] του ΣΥΡΙΖΑ, [[Λιάνα Κανέλλη]] του ΚΚΕ και ο [[Γιάννης Δημαράς]] των Ανεξάρτητων Ελλήνων. καθώς και ο κ. [[Μανώλης Κεφαλογιάννης]] (ΝΔ).
Τις βραδυνές ώρες της [[19 Δεκεμβρίου|19ης Δεκεμβρίου]] [[2012]] η "[[Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας (Βουλή των Ελλήνων)|Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων]], αποφάσισε να παραπέμψει την έρευνα για την "Λίστα Λαγκάρντ" στην "Επιτροπή ελέγχου Πόθεν Έσχες". Στη ψηφοφορία που ακολούθησε, '''κατά της συνέχισης''' των ερευνών ψήφισαν οι [[Αναστάσιος Νεράτζης]], [[Βύρων Πολύδωρας]], [[Προκόπης Παυλόπουλος]] και [[Γιώργος Βλάχος]] από την ΝΔ, ο [[Απόστολος Κακλαμάνης]] του ΠΑΣΟΚ, ο [[Νίκος Τσούκαλης]] της ΔΗΜΑΡ και ο [[Μιχαήλ Αρβανίτης]] της Χρυσής Αυγής. Αντίθετα, '''υπέρ της συνέχισης''' ερευνών ψήφισαν οι: [[Ζωή Κωνσταντοπούλου]], [[Παναγιώτης Λαφαζάνης]], [[Θεόδωρος Δρίτσας]] του ΣΥΡΙΖΑ, [[Λιάνα Κανέλλη]] του ΚΚΕ και ο [[Γιάννης Δημαράς]] των Ανεξάρτητων Ελλήνων. καθώς και ο κ. [[Μανώλης Κεφαλογιάννης]] (ΝΔ).
Η δε πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχιστεί στην επιτροπή. η έρευνα για το τι απέγινε το "καυτό" στικάκι, τελικά απορρίφθηκε. Ο δε εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής δήλωσε ότι είχε ψηφίσει λάθος ζητώντας επανάληψη διαδικασίας, αίτημα που απορρίφθηκε. Έτσι η ψηφοφορία έληξε με ψήφους 7 κατά έναντι 6 υπέρ. <ref>http://news247.gr/eidiseis/politiki/h_lista_lagkarnt_sthn_epitroph_elegxoy_pothen_esxes.2056762.html</ref><ref>http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_20/12/2012_505645</ref>
Η δε πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχιστεί στην επιτροπή. η έρευνα για το τι απέγινε το "καυτό" στικάκι, τελικά απορρίφθηκε. Ο δε εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής δήλωσε ότι είχε ψηφίσει λάθος ζητώντας επανάληψη διαδικασίας, αίτημα που απορρίφθηκε. Έτσι η ψηφοφορία έληξε με ψήφους 7 κατά έναντι 6 υπέρ. <ref>http://news247.gr/eidiseis/politiki/h_lista_lagkarnt_sthn_epitroph_elegxoy_pothen_esxes.2056762.html</ref><ref>http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_20/12/2012_505645</ref>



Έκδοση από την 17:51, 20 Δεκεμβρίου 2012

Με τον τίτλο Λίστα Λαγκάρντ φέρεται στην ελληνική δημοσιογραφία[1][2][3] ειδικός κατάλογος Ελλήνων καταθετών σε τράπεζες της Ελβετίας, που είχε συνταχθεί από μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας και ο οποίος παραδόθηκε στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών. Το θέμα έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις όχι τόσο όταν αυτός ο κατάλογος ήλθε στο φως της δημοσιότητας, όσο στη δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του εκδότη του περιοδικού που δημοσίευσε "προσωπικά δεδομένα". Το όλο θέμα φέρεται να θορύβησε ιδιαίτερα την ελληνική τρικομματική κυβέρνηση σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Δημοκρατία" όταν έφθασε στη Βουλή σχετική δικογραφία.

Ιστορικό

Σύμφωνα με τα διάφορα δημοσιεύματα η ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ αποκαλύφθηκε όταν οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες φέρονταν να ενημέρωσαν την ελληνική ΕΥΠ και τον τότε διοικητή της Κ. Μπίκα ότι στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών υπήρχαν ήδη κατάλογοι, σε ψηφιακή μορφή, Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία. Στη συνέχεια ο Δ/της της ΕΥΠ Κ. Μπίκας φέρεται να διαχειρίστηκε την όλη υπόθεση, όπου όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, υπήρξε συνεννόηση μεταξύ του ελληνικού και του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, ώστε αυτό το αρχείο να φτάσει στις ελληνικές Αρχές. Έτσι με την εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών το αρχείο έφτασε τελικά και παραδόθηκε στον τότε υπουργό οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, που όπως δήλωσε ο ίδιος ήταν σε μορφή CD. Ο τελευταίος όμως ουδέν έπραξε επ' αυτού αλλά όπως δήλωσε ο ίδιος το παρέδωσε στο Γραφείο Μαξίμου, δηλαδή στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Στη συνέχεια ο μετέπειτα υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος δήλωσε ότι δεν παρέλαβε τέτοιο αρχείο σε CD, αλλά σε μορφή "στικάκι". Τελικά μετά από δημόσια κατακραυγή για την "απώλεια" ενός τόσο σπουδαίου αρχείου, βρέθηκε αυτό σε μορφή CD. Από το σημείο αυτό και μετά άρχισαν να εγείρονται δικαιολογημένα ερωτηματικά και αμφιβολίες περί της εγκυρότητάς του, αν δηλαδή είχε υποστεί αλλοιώσεις - αφαιρέσεις κ.λπ. αν υπάρχουν αντίγραφα και πόσα, ποιοι τα κατέχουν κ.ά.

Κάτω από αυτές τις εξελίξεις το ελληνικό εβδομαδιαίο περιοδικό "HOTDOC" (= καυτά ντοκουμέντα)[4] που εκδίδει ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης δημοσίευσε σε έκτακτη έκδοση ένα κατάλογο φερόμενο ως Λίστα Λαγκάρντ. Ο κατάλογος αυτός περιελάμβανε 2059 ονόματα Ελλήνων καταθετών μόνο στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία, χωρίς όμως να περιλαμβάνονται το ύψος καταθέσεων εκάστου, αλλά ούτε και οι κωδικοί αριθμοί. Στη συνέχεια αντί να ασκηθεί έρευνα από τις αρμόδιες Αρχές περί της νομιμότητας των καταθέσεων, αντίθετα ασκήθηκε δίωξη κατά του εκδότη με συνέπεια να δημιουργηθεί μια ακόμη δυσμενής εικόνα για την Ελλάδα από τον ξένο διεθνή τύπο για την υφιστάμενη ελευθερία τύπου στη χώρα. Μια πρώτη βέβαια συνέπεια όλων αυτών ήταν αφενός η έκτακτη έκδοση του εν λόγω περιοδικού να γίνει ανάρπαστη ο δε δημοσιογράφος - εκδότης να συμπεριληφθεί στον διεθνή κατάλογο δημοσιογράφων που έχουν υποστεί δίωξη.

Τέλος σημειώνεται ότι στον εν λόγω κατάλογο που δημοσιεύτηκε περιλαμβάνονται ονόματα πολιτικών και συγγενών των, καθώς επίσης εφοπλιστών, επιχειρηματιών κλπ. που ενδεχομένως ο κύκλος εργασιών τους να δικαιολογεί καταθέσεις στο εξωτερικό με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς τους γίνεται στο εξωτερικό π.χ. εφοπλιστές, πλοιοκτήτες κλπ. πλην όμως περιλαμβάνονται και ονόματα Ελλήνων που δεν δικαιολογούν καταθέσεις στο εξωτερικό χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι και απόλυτα παράνομο. Στη τελευταία αυτή κατηγορία φέρονται δημοσιογράφοι, ιατροί, καθηγητές, ηθοποιοί κ.ά.

Εξέλιξη

Εξέλιξη των παραπάνω είναι, σύμφωνα πάντα με τελευταία δημοσιεύματα, η αναμονή νέας Λίστας Λαγκάρντ από την Γαλλία που έχει ήδη δρομολογηθεί από οικονομικούς εισαγγελείς, με κάποια παράλληλα εμπόδια που έχουν ενσκήψει. Φημολογείται ότι τελικά αυτή η νέα λίστα θα παραδοθεί στην Ελλάδα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας φέρεται να δήλωσε επ' αυτού "την περιμένουμε από ώρα σε ώρα".

Τις βραδυνές ώρες της 19ης Δεκεμβρίου 2012 η "Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων, αποφάσισε να παραπέμψει την έρευνα για την "Λίστα Λαγκάρντ" στην "Επιτροπή ελέγχου Πόθεν Έσχες". Στη ψηφοφορία που ακολούθησε, κατά της συνέχισης των ερευνών ψήφισαν οι Αναστάσιος Νεράτζης, Βύρων Πολύδωρας, Προκόπης Παυλόπουλος και Γιώργος Βλάχος από την ΝΔ, ο Απόστολος Κακλαμάνης του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Τσούκαλης της ΔΗΜΑΡ και ο Μιχαήλ Αρβανίτης της Χρυσής Αυγής. Αντίθετα, υπέρ της συνέχισης ερευνών ψήφισαν οι: Ζωή Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Θεόδωρος Δρίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, Λιάνα Κανέλλη του ΚΚΕ και ο Γιάννης Δημαράς των Ανεξάρτητων Ελλήνων. καθώς και ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΝΔ). Η δε πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχιστεί στην επιτροπή. η έρευνα για το τι απέγινε το "καυτό" στικάκι, τελικά απορρίφθηκε. Ο δε εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής δήλωσε ότι είχε ψηφίσει λάθος ζητώντας επανάληψη διαδικασίας, αίτημα που απορρίφθηκε. Έτσι η ψηφοφορία έληξε με ψήφους 7 κατά έναντι 6 υπέρ. [5][6]

Σημείωση

Σημειώνεται ότι δημιουργός αυτής της λίστα - υποκλοπής στοιχείων καταθετών από την Τράπεζα HSBC της Γενεύης είναι ο Ντανιέλ Φαλσιάνι που αναστάτωσε την Ευρώπη και όχι μόνο... δημιουργώντας μια πολυπόθητη λίστα για πολλούς υπουργούς Οικονομικών (γνωστή στην Ελλάδα ως λίστα Λαγκάρντ). Ο Φαλσιάνι συνελήφθη τον Ιούλιο στη Βαρκελώνη πλην όμως αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος με απόφαση της ισπανικής Δικαιοσύνης[7].

Παραπομπές

Πηγές

  • Εφημερίδα Καθημερινή φ. 9 Δεκ. 2012
  • Εφημερίδα Το Παρασκήνιο φ.16-12-2012, "Σεισμό προκαλεί η Λίστα Λαγκάρντ", σελ.28.

Εξωτερικές συνδέσεις