Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Έδρανο»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
 
Κοινές κινήσεις που επιτρέπονται από τα έδρανα είναι οι εξής:
-* αξονική περιστροφή ([[axial rotation]]) π.χ. περιστροφή του άξονα
-* γραμμική κίνηση ([[linear motion]]) π.χ. συρτάρι
-* σφαιρικό περιστροφή ([[spherical rotation]]) π.χ. Ρουλεμάν σε κλείδωση
-* εξαρτώμενη κίνηση ([[hinge motion]]) π.χ. πόρτα, τον αγκώνααγκώναw, το γόνατο
== Τριβή ==
Το να μειώσεις την τριβή στα έδρανα είναι συχνά σημαντική και για την αποτελεσματικότητα, να μειώσει τη φθορά, να διευκολυνθεί την εκτεταμένη χρήση σε υψηλές ταχύτητες και να αποφεύγεται η υπερθέρμανση και η πρόωρη αποτυχία του εδράνου. Ουσιαστικά, ένα έδρανο μπορεί να μειώσει την τριβή λόγω του σχήματος του, από το υλικό του, ή εισάγοντας ένα [[Ρευστό|ρευστό]] μεταξύ των επιφανειών ή διαχωρίζοντας τις επιφάνειες με ένα [[Ηλεκτρομαγνητικό πεδίο|ηλεκτρομαγνητικό πεδίο]].
== Συσκευασία ==
 
Μερικά έδρανα χρησιμοποιούν ένα παχύ [γράσο] για λίπανση, η οποία ωθείται μέσα στα διάκενα μεταξύ των δύο επιφανειών, επίσης γνωστή ως συσκευασία ([[packing]]) . Το γράσο συγκρατείται στη θέση του από ένα πλαστικό, δέρμα ή ελαστικό αδένα([rubber gasket]) που καλύπτει τα εσωτερικά και εξωτερικά άκρα του ρουλεμάν για να κρατήσει το γράσο.
Τα έδρανα μπορούν επίσης να συσκευάζονται με άλλα υλικά. Ιστορικά, τροχοί βαγονιών χρησιμοποιούσαν ρουλεμάν με χιτώνιο γεμάτα με απόβλητα ή υπολείμματα από βαμβάκι ή μάλλινες ίνες εμποτισμένα στο λάδι και αργότερα χρησιμοποιούσαν στερεά μαξιλάρια από βαμβάκι. [ 15 ]
 
 
== Λίπανση Splash ==
 
Μερικά μηχανήματα περιέχουν ένα απόθεμα του λιπαντικού στον πυθμένα, με γρανάζια μερικώς βυθισμένα στο υγρό, ή στρόφαλο ράβδους που μπορεί να ταλαντεύεται μέσα στην αποθέματα, καθώς η συσκευή λειτουργεί. Οι περιστρεφόμενοι τροχοί εκτοξεύουν λάδι γύρω τους, ενώ οι ράβδοι στροφάλου χαστούκι στην επιφάνεια του λαδιού, πιτσιλώνταςπιτσιλάν προς τυχαία κατεύθυνση πάνω στις εσωτερικές επιφάνειες της μηχανής. Μερικές μικρές [[Μηχανή εσωτερικής καύσης|μηχανές εσωτερικής καύσης]] περιέχουν ειδικούς πλαστικούς τροχούς οι οποίοι σκορπάν έλαιο σε τυχαία κατεύθυνση γύρω από το εσωτερικό του μηχανισμού.
 
 
== Λίπανση πίεσης==
 
Για μηχανές υψηλής ταχύτητας και ισχύος, μια απώλεια λιπαντικού μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία θέρμανση του εδράνου και σε βλάβες λόγω τριβής. Επίσης σε βρώμικο περιβάλλον το έλαιο μπορεί να μολυνθεί με σκόνη ή υπολείμματα που αυξάνουν την τριβή. Σε αυτές τις εφαρμογές, μία νέα παροχή λιπαντικού μπορεί να τροφοδοτεί συνεχώς τα ρουλεμάν και όλες τις άλλες επιφάνειες επαφής, και η περίσσεια μπορεί να συλλεχθεί για [[Διήθηση|διήθηση]], ψύξη, και ενδεχομένως επαναχρησιμοποίηση. Η λίπανση πίεσης χρησιμοποιείται συνήθως σε μεγάλες και πολύπλοκες [μηχανές εσωτερικής καύσης] σε μέρη του κινητήρα, όπου το έλαιο που πιτσιλίζεται δεν μπορεί να φθάσει απευθείας, όπως επάνω σε εναέρια συγκροτήματα βαλβίδας[[Βαλβίδα|βαλβίδα]]ς. Υψηλής ταχύτητας στροβιλοσυμπιεστές απαιτούν επίσης τυπικά ένα πεπιεσμένο σύστημα ελαίου να ψυχθεί τα έδρανα και να αποφευχθεί η [[Καύση|καύση]] λόγω της θερμότητας από το στρόβιλο.
 
 
33

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης