Έδρανο: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 73: Γραμμή 73:
-εξαρτώμενη κίνηση ([[hinge motion]]) π.χ. πόρτα, τον αγκώνα, το γόνατο
-εξαρτώμενη κίνηση ([[hinge motion]]) π.χ. πόρτα, τον αγκώνα, το γόνατο
== Τριβή ==
== Τριβή ==
Το να μειώσεις την τριβή στα έδρανα είναι συχνά σημαντική και για την αποτελεσματικότητα, να μειώσει τη φθορά, να διευκολυνθεί την εκτεταμένη χρήση σε υψηλές ταχύτητες και να αποφεύγεται η υπερθέρμανση και η πρόωρη αποτυχία του εδράνου. Ουσιαστικά, ένα έδρανο μπορεί να μειώσει την τριβή λόγω του σχήματος του, από το υλικό του, ή εισάγοντας ένα ρευστό μεταξύ των επιφανειών ή διαχωρίζοντας τις επιφάνειες με ένα [[....|ηλεκτρομαγνητικό πεδίο]].
Το να μειώσεις την τριβή στα έδρανα είναι συχνά σημαντική και για την αποτελεσματικότητα, να μειώσει τη φθορά, να διευκολυνθεί την εκτεταμένη χρήση σε υψηλές ταχύτητες και να αποφεύγεται η υπερθέρμανση και η πρόωρη αποτυχία του εδράνου. Ουσιαστικά, ένα έδρανο μπορεί να μειώσει την τριβή λόγω του σχήματος του, από το υλικό του, ή εισάγοντας ένα [[Ρευστό|ρευστό]] μεταξύ των επιφανειών ή διαχωρίζοντας τις επιφάνειες με ένα [[Ηλεκτρομαγνητικό πεδίο|ηλεκτρομαγνητικό πεδίο]].


* '''Από το σχήμα''', κερδίζει πλεονέκτημα συνήθως με τη χρήση σφαιρών ή κυλίνδρων, ή με σχηματισμό εύκαμπτα έδρανα (flexyre bearings).
* '''Από το σχήμα''', κερδίζει πλεονέκτημα συνήθως με τη χρήση σφαιρών ή κυλίνδρων, ή με σχηματισμό εύκαμπτα έδρανα (flexyre bearings).
Γραμμή 97: Γραμμή 97:
== Play ==
== Play ==


Ορισμένες εφαρμογές που έχουν ρουλεμάν από διαφορετικές κατευθύνσεις και δέχεται μόνο περιορισμένες play, όπως εφαρμόζεται στις αλλαγές φορτίου. Μια πηγή της κίνησης είναι κενά ή "παίζουν" στο έδρανο. Για παράδειγμα, ένας άξονας 10 χιλιοστών σε μία οπή 12 χιλιοστών έχει 2 χιλιοστά play.
Ορισμένες εφαρμογές που έχουν ρουλεμάν από διαφορετικές κατευθύνσεις και δέχεται μόνο περιορισμένες "play", όπως εφαρμόζεται στις αλλαγές φορτίου. Μια πηγή της κίνησης είναι κενά ή "παίζουν" στο έδρανο. Για παράδειγμα, ένας άξονας 10 χιλιοστών σε μία οπή 12 χιλιοστών έχει 2 χιλιοστά play.
Το επιτρεπόμενο play διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τη χρήση. Για παράδειγμα, ένας τροχός ενός καροτσιού στηρίζει ακτινικές και αξονικές καταπονήσεις. Αξονικά φορτία μπορεί να είναι εκατοντάδες newtons αναγκάζουν αριστερά ή δεξιά, και είναι συνήθως αποδεκτό για τον τροχό να ταλαντεύονται κατά τόσο πολύ όσο 10 χιλιοστά κάτω από το μεταβαλλόμενο φορτίο. Σε αντίθεση, ένας τόρνος δύναται να τοποθετήσει ένα εργαλείο κοπής με ± 0,02 mm με τη χρήση ενός κοχλία μολύβδου μπάλα κατέχονται από περιστρεφόμενα έδρανα. Τα έδρανα υποστηρίζουν αξονικά φορτία χιλιάδων newtons σε κάθε κατεύθυνση, και πρέπει να συγκρατεί την βίδα μολύβδου μπάλα να ± 0,002 χιλιοστά σε όλη αυτή την περιοχή των φορτίων.
Το επιτρεπόμενο play διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τη χρήση. Για παράδειγμα, ένας τροχός ενός καροτσιού στηρίζει ακτινικές και αξονικές καταπονήσεις([[Κάμψη|κάμψη]],[[Διάτμηση|διάτμηση]],κτλ). Αξονικά φορτία μπορεί να είναι εκατοντάδες [[Νιούτον (μονάδα μέτρησης)|newtons]] αναγκάζουν αριστερά ή δεξιά, και είναι συνήθως αποδεκτό για τον τροχό να [[Ταλάντωση|ταλαντεύονται]] κατά τόσο όσο 10 χιλιοστά κάτω από το μεταβαλλόμενο φορτίο. Σε αντίθεση, ένας τόρνος δύναται να τοποθετήσει ένα εργαλείο κοπής με ± 0,02 mm με τη χρήση ενός [[Κοχλίας|κοχλία]] μολύβδου κατέχονται από περιστρεφόμενα έδρανα. Τα έδρανα υποστηρίζουν αξονικά φορτία χιλιάδων newtons σε κάθε κατεύθυνση, και πρέπει να συγκρατεί την βίδα μολύβδου για ± 0,002 χιλιοστά σε όλη αυτή την περιοχή των φορτίων.
== Δυσκαμψία ==
== Δυσκαμψία ==
Μια δεύτερη πηγή κίνησης είναι η [[Ελαστικότητα|ελαστικότητας]] του ίδιου του εδράνου. Για παράδειγμα, οι σφαίρες σε ένα ρουλεμάν είναι σαν άκαμπτο [[Καουτσούκ|καουτσούκ]], και κάτω από το φορτίο παραμορφώνουν από στρογγυλό σε ένα ελαφρώς πεπλατυσμένο σχήμα. Ο δακτύλιος είναι επίσης ελαστικός και αναπτύσσει ένα μικρό βαθούλωμα, που πιέζονται από τις σφαίρες.
Μια δεύτερη πηγή κίνησης είναι η [[Ελαστικότητα|ελαστικότητας]] του ίδιου του εδράνου. Για παράδειγμα, οι σφαίρες σε ένα ρουλεμάν είναι σαν άκαμπτο [[Καουτσούκ|καουτσούκ]], και κάτω από το φορτίο παραμορφώνουν από στρογγυλό σε ένα ελαφρώς πεπλατυσμένο σχήμα. Ο δακτύλιος είναι επίσης ελαστικός και αναπτύσσει ένα μικρό βαθούλωμα, που [[Πίεση|πιέζονται]] από τις σφαίρες.
Η δυσκαμψία ενός εδράνου είναι το πώς η απόσταση μεταξύ των τμημάτων του, που διαχωρίζονται από το έδρανο, ποικίλει ανάλογα με το εφαρμοζόμενο φορτίο. Σε κυλινδρικά έδρανα εξαρτάται από το υλικό κατασκευής. Σε έδρανα για ρευστά αυτό οφείλεται στην πίεση του ρευστού και ποικίλλει ανάλογα με το διάκενο (όταν φορτωθεί σωστά, τα έδρανα για ρευστά είναι τυπικά πιο άκαμπτα από τα κυλινδρικά έδρανα).
Η δυσκαμψία ενός εδράνου είναι το πώς η απόσταση μεταξύ των τμημάτων του, που διαχωρίζονται από το έδρανο, ποικίλει ανάλογα με το εφαρμοζόμενο φορτίο. Σε κυλινδρικά έδρανα εξαρτάται από το υλικό κατασκευής. Σε έδρανα για ρευστά αυτό οφείλεται στην πίεση του ρευστού και ποικίλλει ανάλογα με το διάκενο (όταν φορτωθεί σωστά, τα έδρανα για ρευστά είναι τυπικά πιο άκαμπτα από τα κυλινδρικά έδρανα).



Έκδοση από την 02:09, 20 Δεκεμβρίου 2012


Ένα έδρανο είναι ένα στοιχείο της μηχανής που περιορίζει τη σχετική κίνηση μεταξύ των κινούμενων μερών στην επιθυμητή κίνηση. Ο σχεδιασμός του εδράνου μπορεί, για παράδειγμα, να παρέχει ελεύθερη γραμμική κίνηση του κινητού μέρους ή την ελεύθερη περιστροφή γύρω από έναν σταθερό άξονα. Τα ρουλεμάν ταξινομούνται ανάλογα με τον τύπο της λειτουργίας τους, τις κινήσεις που επιτρέπονται, ή με τις κατευθύνσεις των δυνάμεων που εφαρμόζεται στα διάφορα μέρη του.


Ιστορική Αναδρομή

Λεονάρντο ντα Βίντσι (1452–1519)

Η εφεύρεση του ρουλεμάν, με τη μορφή ξύλινων κυλίνδρων στήριξης, εικάζεται να είναι προγενέστερη ακόμα και της εφεύρεσης του τροχού. Αρχικά υφίσταται ο ισχυρισμός ότι οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν ρουλεμάν με τη μορφή κορμών δέντρων σε έλκηθρα, μετακινώντας ογκόλιθους (σε έλκηθρα με τους δρομείς να λιπαίνονται με ένα υγρό το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει απλά ρουλεμάν).

Το αρχαιότερο δείγμα, που έχει ανακτηθεί από τα ερείπια του ρωμαϊκού πλοία Nemi στα 40 μ.Χ., είναι ένα ξύλινο ρουλεμάν που υποστηρίζει ένα περιστρεφόμενο τραπέζι. Γύρω στα 1500μ.Χ. εντοπίστηκαν σχέδια από ρουλεμάν για το σχεδιασμό ενός ελικοπτέρου του Λεονάρντο ντα Βίντσι, ενώ τα πρώτα σχέδια κυλινδρικού ρουλεμάν ήταν του Agostino Ramelli. Ένα θέμα με τα σφαιρικά και κυλινδρικά ρουλεμάν είναι ότι οι σφαίρες ή οι κύλινδροι τρίβονται μεταξύ τους προκαλώντας επιπλέον τριβή που μπορεί να προληφθεί εσωκλείοντας τις σφαίρες ή τους κυλίνδρους στην κλωβό. Το “εγκλωβισμένο” ρουλεμάν περιγράφεται από το Galileo τον 17ο αιώνα. Το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σφαιρικού ρουλεμάν με δακτυλίους ήταν από τους Philip Vaughan και Carmarthen το 1794.

Τα ρουλεμάν χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για τη στήριξη τροχών σε άξονες επιτρέποντας την περιστροφή τους ή μεταξύ δύο επιφανειών για να μειώσουν σημαντικά την τριβή.

3D τομή ενός κυλινδρικού ρουλεμάν

Στο βάθος των χρόνων αλλά και σήμερα έχουν χρησιμοποιηθεί πολλά υλικά κατασκευής όπως ξύλο (παλιά έδρανα, νερόμυλους), μπρούτζο, κεραμικά , ζαφείρι(σε ρολόγια), γυαλί ,χάλυβα ,ορείχαλκο , άλλα μέταλλα και πλαστικά (π.χ., νάιλον , πολυοξυμεθυλένιο , πολυτετραφθοροαιθυλένιο , και UHMWPE ).

Πρακτικά το πρώτο "caged" κυλινδρικό ρουλεμάν επινοήθηκε στα μέσα στο 1740 από τον ωρολογοποιό John Harrison για H3 υποβρύχιο χρονομετρητή. Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ρουλεμάν απονεμήθηκε στον Jules Suriray , έναν Γάλλο μηχανικό ποδηλάτων, στις 3 Αυγούστου 1869. Στη συνέχεια τα έδρανα τοποθετήθηκαν στο νικητήριο ποδήλατο του αναβάτη τον [James Moore] στον πρώτο αγώνα ποδηλασίας του κόσμου, Παρίσι-Ρουέν , το Νοέμβριο του 1869.

Το 1883, Friedrich Fischer , ιδρυτής της FAG , ανέπτυξε μια μέθοδο για την τόρνευση και λείανση σφαιριδίων ίσου μεγέθους και ακριβής στρογγυλότητας μέσω μιας κατάλληλης μηχανής και αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης βιομηχανίας παραγωγής ρουλεμάν.

Ο σύγχρονος σχεδιασμός αυτοευθυγράμμισων ρουλεμάν οφείλεται στον Sven Wingquist της κατασκευαστικής εταιρείας ρουλεμάν SKF το 1907. Το 1898 απονεμήθηκε στον Henry Timken, οραματιστή και πρωτοπόρο στον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής αμαξών, δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το κωνικό ρουλεμάν. Τον επόμενο χρόνο ίδρυσε μια εταιρεία να παράγει καινοτομία του. Η εταιρεία επεκτάθηκε στο να παράγει έδρανα όλων των τύπων, συμπεριλαμβανομένων ειδικού χάλυβα και μιας σειράς από σχετικά προϊόντα και υπηρεσίες. Ο Erich Franke κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την εφεύρεση του για ρουλεμάν με σύρμα το 1934. Μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ίδρυσε μαζί με τον Gerhard Heydrich την εταιρεία Franke & Heydrich KG (σήμερα Franke GmbH) για να ωθεί την ανάπτυξη και την παραγωγή των ρουλεμάν αυτών.

3D tομή ενός ρουλεμάν

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο ιδρυτής του Pacific Bearing, Robert Schroeder, εφηύρε το πρώτο ρουλεμάν με δύο δακτυλίους που ήταν εναλλάξιμο ως προς το μέγεθος με τα γραμμικά ρουλεμάν. Αυτό το έδρανο είχε ένα μεταλλικό κέλυφος (αλουμίνιο, χάλυβα ή ανοξείδωτο χάλυβα), και ένα στρώμα από Teflon που συνδέεται με ένα λεπτό στρώμα κόλλας.

Σήμερα τα ρουλεμάν που χρησιμοποιούνται σε πολλές εφαρμογές οι οποίες περιλαμβάνουν ένα περιστρεφόμενο εξάρτημα. Παραδείγματα περιλαμβάνουν υπερ-υψηλής ταχύτητας ρουλεμάν για εργαλεία οδοντιάτρων, [έδρανα για την αεροδιαστημική] (aerospace bearings) της Mars Rover, το κιβώτιο ταχυτήτων και τα ρουλεμάν των τροχών για αυτοκίνητα, εύκαπτικα ρουλεμάν σε συστήματα οπτικής ευθυγράμμισης(τηλεσκόπια) και ρε ζάντες τροχών ποδηλάτου.


Κοινώς

Τα πιο κοινά ρουλεμάν είναι μακράν τα απλά έδρανα, που χρησιμοποιεί επιφάνειες σε επαφή τριβής, συχνά με ένα λιπαντικό όπως λάδι ή γραφίτη. Ένα απλό έδρανο μπορεί ή δεν μπορεί να είναι ένα διακριτή συσκευή. Μπορεί να είναι τίποτα περισσότερο από την φέρουσα επιφάνεια μιας οπής με έναν άξονα που διέρχεται μέσα από αυτό, ή μίας επίπεδης επιφάνειας η οποία φέρει μία άλλη (σε αυτές τις περιπτώσεις, όχι σε μια διακριτή συσκευή)ή μπορεί να είναι ένα στρώμα από φερόμενο μέταλλο , είτε ενωμένη με το υπόστρωμα (ημι-διακριτά) ή υπό την μορφή ενός χωριζόμενου χιτωνίου (διακριτά).
Με την κατάλληλη λίπανση, τα απλά έδρανα δίνουν συχνά εντελώς αποδεκτή ακρίβεια, τη ζωή, και την τριβή με ελάχιστο κόστος. Επομένως, είναι πολύ διαδεδομένη.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές εφαρμογές όπου απαιτείται μια περισσότερο κατάλληλο έδρανο μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα, την ακρίβεια, διαστήματα λειτουργίας, την αξιοπιστία, την ταχύτητα λειτουργίας, το μέγεθος, το βάρος, και το κόστος αγοράς και λειτουργίας των μηχανημάτων. Έτσι, υπάρχουν πολλοί τύποι ρουλεμάν με διαφορετικό σχήμα, υλικό, λίπανσης, αρχή της λειτουργίας, και ούτω καθεξής.

Animation of ball bearing(An ideal picture without cage)
Note that the red dots meet every 1.5 revolutions

Αρχές λειτουργίας

Υπάρχουν τουλάχιστον έξι κοινές αρχές λειτουργίας:


Προτάσεις

Κοινές κινήσεις που επιτρέπονται από τα έδρανα είναι οι εξής: -αξονική περιστροφή (axial rotation) π.χ. περιστροφή του άξονα -γραμμική κίνηση (linear motion) π.χ. συρτάρι -σφαιρικό περιστροφή (spherical rotation) π.χ. Ρουλεμάν σε κλείδωση -εξαρτώμενη κίνηση (hinge motion) π.χ. πόρτα, τον αγκώνα, το γόνατο

Τριβή

Το να μειώσεις την τριβή στα έδρανα είναι συχνά σημαντική και για την αποτελεσματικότητα, να μειώσει τη φθορά, να διευκολυνθεί την εκτεταμένη χρήση σε υψηλές ταχύτητες και να αποφεύγεται η υπερθέρμανση και η πρόωρη αποτυχία του εδράνου. Ουσιαστικά, ένα έδρανο μπορεί να μειώσει την τριβή λόγω του σχήματος του, από το υλικό του, ή εισάγοντας ένα ρευστό μεταξύ των επιφανειών ή διαχωρίζοντας τις επιφάνειες με ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο.

  • Από το σχήμα, κερδίζει πλεονέκτημα συνήθως με τη χρήση σφαιρών ή κυλίνδρων, ή με σχηματισμό εύκαμπτα έδρανα (flexyre bearings).
  • Από το υλικό , εκμεταλλεύοντας την ίδια τη φύση του υλικού του εδράνου. (Ένα παράδειγμα θα ήταν να χρησιμοποιούν πλαστικά που έχουν χαμηλή επιφανειακή τριβή.)
  • Από ρευστό , εκμεταλλεύοντας το χαμηλό ιξώδες από ένα στρώμα ρευστού, όπως ένα λιπαντικό ή ως ένα πεπιεσμένο μέσο να διατηρήσει τους δύο στερεά μέρη να έρθουν σε επαφή.
  • Από πεδία , εκμεταλλεύοντας ηλεκτρομαγνητικά πεδία, όπως τα μαγνητικά πεδία, για να κρατήσει στερεά μέρη να έρθουν σε επαφή.

Συνδυασμοί από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και εντός του ίδιου του εδράνου. Ένα παράδειγμα αυτού είναι όταν ο κλωβός, που διαχωρίζει τους κυλίνδρους από τις σφαίρες, και είναι κατασκευασμένο από πλαστικό και μειώνουν την τριβή με το σχήμα και το φινίρισμα τους.


Φορτία

Ρουλεμάν ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό πάνω από το μέγεθος και τις κατευθύνσεις των δυνάμεων που μπορούν να υποστηρίξουν. Δυνάμεις μπορούν να είναι κατά κύριο λόγο ακτινικά, αξονική ( ωστικά έδρανα - thrust bearings ) ή ροπές κάμψεως (bending moments) κάθετα προς τον κύριο άξονα.


Ταχύτητες

Διαφορετικοί τύποι ρουλεμάν έχουν διαφορετικά όρια ταχύτητας λειτουργίας. Ταχύτητα τυπικά ορίζεται ως μέγιστη σχετική επιφανειακές ταχύτητες, συχνά ορίζεται ft / s ή m / s. Περιστροφικά έδρανα περιγράφουν τυπικά επιδόσεις από την άποψη του προϊόντος DN όπου D είναι η διάμετρος (συνήθως σε mm) του εδράνου και Ν είναι ο ρυθμός περιστροφής σε στροφές ανά λεπτό(rpm). Σε γενικές γραμμές, υπάρχει σημαντική κάλυψη μεταξύ ενός εύρος στροφών που φέρουν τους τύπους. Απλά έδρανα χρησιμοποιούνται συνήθως για χαμηλότερες ταχύτητες, τα κυλινδρικά έδρανα είναι πιο γρήγορα,καθώς και τα ρουλεμάν για ρευστά και τελικά μαγνητικά έδρανα που περιορίζονται τελικά από την κεντρομόλο δύναμη υπερβαίνοντας την αντοχή των υλικών.


Play

Ορισμένες εφαρμογές που έχουν ρουλεμάν από διαφορετικές κατευθύνσεις και δέχεται μόνο περιορισμένες "play", όπως εφαρμόζεται στις αλλαγές φορτίου. Μια πηγή της κίνησης είναι κενά ή "παίζουν" στο έδρανο. Για παράδειγμα, ένας άξονας 10 χιλιοστών σε μία οπή 12 χιλιοστών έχει 2 χιλιοστά play. Το επιτρεπόμενο play διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τη χρήση. Για παράδειγμα, ένας τροχός ενός καροτσιού στηρίζει ακτινικές και αξονικές καταπονήσεις(κάμψη,διάτμηση,κτλ). Αξονικά φορτία μπορεί να είναι εκατοντάδες newtons αναγκάζουν αριστερά ή δεξιά, και είναι συνήθως αποδεκτό για τον τροχό να ταλαντεύονται κατά τόσο όσο 10 χιλιοστά κάτω από το μεταβαλλόμενο φορτίο. Σε αντίθεση, ένας τόρνος δύναται να τοποθετήσει ένα εργαλείο κοπής με ± 0,02 mm με τη χρήση ενός κοχλία μολύβδου κατέχονται από περιστρεφόμενα έδρανα. Τα έδρανα υποστηρίζουν αξονικά φορτία χιλιάδων newtons σε κάθε κατεύθυνση, και πρέπει να συγκρατεί την βίδα μολύβδου για ± 0,002 χιλιοστά σε όλη αυτή την περιοχή των φορτίων.

Δυσκαμψία

Μια δεύτερη πηγή κίνησης είναι η ελαστικότητας του ίδιου του εδράνου. Για παράδειγμα, οι σφαίρες σε ένα ρουλεμάν είναι σαν άκαμπτο καουτσούκ, και κάτω από το φορτίο παραμορφώνουν από στρογγυλό σε ένα ελαφρώς πεπλατυσμένο σχήμα. Ο δακτύλιος είναι επίσης ελαστικός και αναπτύσσει ένα μικρό βαθούλωμα, που πιέζονται από τις σφαίρες. Η δυσκαμψία ενός εδράνου είναι το πώς η απόσταση μεταξύ των τμημάτων του, που διαχωρίζονται από το έδρανο, ποικίλει ανάλογα με το εφαρμοζόμενο φορτίο. Σε κυλινδρικά έδρανα εξαρτάται από το υλικό κατασκευής. Σε έδρανα για ρευστά αυτό οφείλεται στην πίεση του ρευστού και ποικίλλει ανάλογα με το διάκενο (όταν φορτωθεί σωστά, τα έδρανα για ρευστά είναι τυπικά πιο άκαμπτα από τα κυλινδρικά έδρανα).

Διάρκεια ζωής

Ρευστό και μαγνητικά έδρανα

Ρευστό και μαγνητικά έδρανα μπορούν να έχουν πρακτικά απεριόριστη διάρκεια ζωής. Στην πράξη, υπάρχουν ρουλεμάν για ρευστά που στηρίζουν υψηλά φορτία υδροηλεκτρικών σταθμών που βρίσκονται σε σχεδόν συνεχή λειτουργία από το 1900 τα οποία δεν παρουσιάζουν σημάδια φθοράς.

Κυλινδρικά ρουλεμάν

Η ζωή των κυλινδρικών ρουλεμάν καθορίζεται από το φορτίο, την θερμοκρασία, τη συντήρηση, τη λίπανση, την αστοχία του υλικού, τη μόλυνση, το χειρισμό, την εγκατάσταση και άλλους παράγοντες. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να έχουν όλα σημαντική επίδραση στην διάρκεια ζωής των εδράνων. Για παράδειγμα, η διάρκεια ζωής των εδράνων σε μία εφαρμογή παρατάθηκε δραματικά αλλάζοντας τον τρόπο που τα έδρανα είχαν αποθηκευτεί πριν από την εγκατάσταση και τη χρήση, όπως δονήσεις που προκαλούνται κατά την αποθήκευση χωρίς χρήση λιπαντικού ακόμα και όταν το μόνο φορτίο στο εδράνου είναι το ίδιο του το βάρος, οι ζημίες που προκύπτουν είναι συχνά φθορά στο βαθούλωμα του (false brinelling). Η διάρκεια ζωής των ρουλεμάν προκύπτει στατιστικά: πολλά δείγματα ενός δεδομένου ρουλεμάν συχνά παρουσιάζουν μια κανονική κατανομή της ζωής, με μερικά δείγματα δείχνουν πολύ καλύτερα ή χειρότερα ζωή. Η διάρκεια ζωής ποικίλλει, διότι η μικροσκοπική δομή και η μόλυνση ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, ακόμη και όταν μακροσκοπικά φαίνεται ίδια.

Απλά έδρανα

Στα απλά έδρανα ορισμένα υλικά δίνουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από ό, τι άλλα. Μερικά από τα ρολόγια του John Harrison εξακολουθούν να λειτουργούν μετά από εκατοντάδες χρόνια, λόγω του ξύλου lignum vitae που απασχολούνται στην κατασκευή τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μεταλλικά ρολόγια σπάνια λειτουργούν λόγω της πιθανής φθοράς.

Καμπτικά έδρανα

Καμπτικά έδρανα βασίζονται στις ελαστικές ιδιότητες των υλικών.Τα καμπτικά έδρανα λυγίζουν ένα κομμάτι του υλικού επανειλημμένα. Μερικά υλικά φθείρονται μετά από επανειλημμένες κάμψεις, ακόμα και σε χαμηλά φορτία, αλλά η προσεκτική επιλογή των υλικών και το σχεδιασμό των ρουλεμάν μπορεί να τους προσδώσει απεριόριστη διάρκεια ζωής.

Σύντομης ζωής ρουλεμάν

Αν και συνήθως επιθυμούμε μακράς ζωής έδρανα, μερικές φορές δεν είναι απαραίτητη. Περιγράφεται ένα ρουλεμάν για μία αντλία οξυγόνου για κινητήρα πυραύλου που είχε αρκετές ώρες ζωής, οι οποίες είχαν υπερβεί κατά πολύ τα προαπαιτούμενα λεπτά ζωής.


L10 ζωή

Ρουλεμάν συχνά προσδιορίζονται για να δώσει ένα "L10" ζωή (εκτός των Η.Π.Α., μπορεί να αναφέρεται ως "Β10" ζωή.) Αυτό είναι η ζωή κατά την οποία το 10%των εδράνων σε αυτην την εφαρμογή αναμένεται να έχουν αποτύχει λόγω κλασικής αστοχίας κοπώσεως (και όχι με οποιοδήποτε άλλο τρόπο αποτυχίας όπως έλλειψη λίπανσης, λάθος τοποθέτηση κλπ.), ή στο 90% θα λειτουργούν ακόμα. Το L10 είναι η θεωρητική ζωή του και δεν μπορεί να εκπροσωπεί τη διάρκεια ζωής του εδράνου. Τα ρουλεμάν επίσης κατηγοριοποιούνται βάση της τιμής C0 (στατική φόρτιση). Αυτό είναι το βασικό φορτίο ως σημείο αναφοράς, και όχι η πραγματική αξία του φορτίου.

Εξωτερικοί παράγοντες Η διάρκεια ζωής του εδράνου επηρεάζεται από πολλές παραμέτρους που δεν ελέγχονται από τις κατασκευαστικές προδιαγραφές. Για παράδειγμα, η στερέωση , η θερμοκρασία, η έκθεση σε εξωτερικό περιβάλλον, η καθαριότητα του λιπαντικού και ηλεκτρικά ρεύματα μέσα από τα έδρανα κλπ.


Συντήρηση και λίπανση

Πολλά έδρανα απαιτούν περιοδική συντήρηση για να αποτραπεί η πρόωρη αποτυχία, αν και μερικά όπως για ρευστά ή τα μαγνητικά έδρανα μπορεί να απαιτούν λιγότερη συντήρηση. Τα περισσότερα ρουλεμάν σε εφαρμογές υψηλών περιστροφών χρειάζεται περιοδική λίπανση και καθαρισμός, και μπορεί να απαιτήσει ρύθμιση για την μείωση των επιπτώσεων της φθοράς. Η διάρκεια ζωής συχνά παρατείνεται όταν το ρουλεμάν διατηρείται καθαρό και λιπαίνεται καλά. Ωστόσο, πολλές εφαρμογές κάνουν την καλή συντήρηση δύσκολη. Για παράδειγμα, τα ρουλεμάν για έναν ιμάντα που μεταφέρει πετρώματα εκτίθενται συνεχώς σε σκληρά σωματίδια. Η καθαριότητα είναι μικρής χρησιμότητας, διότι είναι ακριβή, αφού τα ρουλεμάν μολύνονται καθ όλη τη λειτουργία. Έτσι, ένα καλό πρόγραμμα συντήρησης μπορεί να λιπαίνει τα έδρανα συχνά, αλλά να τα καθαρίζει.


Συσκευασία

Μερικά έδρανα χρησιμοποιούν ένα παχύ [γράσο] για λίπανση, η οποία ωθείται μέσα στα διάκενα μεταξύ των δύο επιφανειών, επίσης γνωστή ως συσκευασία ([packing]) . Το γράσο συγκρατείται στη θέση του από ένα πλαστικό, δέρμα ή ελαστικό αδένα([rubber gasket]) που καλύπτει τα εσωτερικά και εξωτερικά άκρα του ρουλεμάν για να κρατήσει το γράσο. Τα έδρανα μπορούν επίσης να συσκευάζονται με άλλα υλικά. Ιστορικά, τροχοί βαγονιών χρησιμοποιούσαν ρουλεμάν με χιτώνιο γεμάτα με απόβλητα ή υπολείμματα από βαμβάκι ή μάλλινες ίνες εμποτισμένα στο λάδι και αργότερα χρησιμοποιούσαν στερεά μαξιλάρια από βαμβάκι. [ 15 ]


Λιπαντήρα - Δακτύλιος

Τα έδρανα μπορούν να λιπαίνονται από ένα μεταλλικό δακτύλιο που οδηγεί το λιπαντικό χαλαρά στο κεντρικό περιστρεφόμενο άξονα του εδράνου. Ο δακτύλιος κρέμεται από ένα θάλαμο που περιέχει λιπαντικό έλαιο. Καθώς περιστρέφεται το έδρανο, το παχύρρευστο και κολλώδες λάδι κινείται από το δακτύλιο πάνω στον άξονα, όπου το έλαιο πάει στο έδρανο για να τη λιπαίνει. Η υπερβολική λιπαρότητα δεν προτιμάται και συλλέγει και πάλι αποθέματα.

Λίπανση Splash

Μερικά μηχανήματα περιέχουν ένα απόθεμα του λιπαντικού στον πυθμένα, με γρανάζια μερικώς βυθισμένα στο υγρό, ή στρόφαλο ράβδους που μπορεί να ταλαντεύεται μέσα στην αποθέματα, καθώς η συσκευή λειτουργεί. Οι περιστρεφόμενοι τροχοί εκτοξεύουν λάδι γύρω τους, ενώ οι ράβδοι στροφάλου χαστούκι στην επιφάνεια του λαδιού, πιτσιλώντας προς τυχαία κατεύθυνση πάνω στις εσωτερικές επιφάνειες της μηχανής. Μερικές μικρές μηχανές εσωτερικής καύσης περιέχουν ειδικούς πλαστικούς τροχούς οι οποίοι σκορπάν έλαιο σε τυχαία κατεύθυνση γύρω από το εσωτερικό του μηχανισμού.


Λίπανση πίεσης

Για μηχανές υψηλής ταχύτητας και ισχύος, μια απώλεια λιπαντικού μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία θέρμανση του εδράνου και σε βλάβες λόγω τριβής. Επίσης σε βρώμικο περιβάλλον το έλαιο μπορεί να μολυνθεί με σκόνη ή υπολείμματα που αυξάνουν την τριβή. Σε αυτές τις εφαρμογές, μία νέα παροχή λιπαντικού μπορεί να τροφοδοτεί συνεχώς τα ρουλεμάν και όλες τις άλλες επιφάνειες επαφής, και η περίσσεια μπορεί να συλλεχθεί για διήθηση, ψύξη, και ενδεχομένως επαναχρησιμοποίηση. Η λίπανση πίεσης χρησιμοποιείται συνήθως σε μεγάλες και πολύπλοκες [μηχανές εσωτερικής καύσης] σε μέρη του κινητήρα, όπου το έλαιο που πιτσιλίζεται δεν μπορεί να φθάσει απευθείας, όπως επάνω σε εναέρια συγκροτήματα βαλβίδας. Υψηλής ταχύτητας στροβιλοσυμπιεστές απαιτούν επίσης τυπικά ένα πεπιεσμένο σύστημα ελαίου να ψυχθεί τα έδρανα και να αποφευχθεί η καύση λόγω της θερμότητας από το στρόβιλο.


Τύποι

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι των εδράνων. Τύπος Περιγραφή Τριβή Δυσκαμψία † Ταχύτητα Ζωή Σημειώσεις Απλά ρουλεμάν Το τρίψιμο επιφάνειες, συνήθως με λιπαντικό? Κάποιοι χρησιμοποιούν ρουλεμάν αντλείται λίπανση και συμπεριφέρονται παρόμοια με ρουλεμάν υγρό. Εξαρτάται από τα υλικά και την κατασκευή, PTFE έχει συντελεστή τριβής ~ 0,05 έως 0,35, ανάλογα με προσθήκη υλικών πάχυνσης Καλό, εφόσον η φθορά είναι χαμηλή, αλλά κάποια χαλαρότητα είναι κανονικά παρόντες Χαμηλές έως πολύ υψηλές Χαμηλή σε πολύ υψηλά - εξαρτάται από την εφαρμογή και λίπανση Ευρέως χρησιμοποιούμενα, σχετικά υψηλή τριβή, υποφέρει από stiction σε ορισμένες εφαρμογές. Ανάλογα με την εφαρμογή, η διάρκεια ζωής μπορεί να είναι υψηλότερες ή χαμηλότερες από έδρανα κύλισης στοιχείο. Τροχαίο στοιχείο που φέρει Μπάλα ή κύλινδροι χρησιμοποιούνται για την πρόληψη ή την ελαχιστοποίηση τρίψιμο Rolling συντελεστή τριβής με χάλυβα μπορεί να είναι ~ 0.005 (προσθέτοντας αντίσταση λόγω σφραγίδες, συσκευασμένα γράσο, προφορτίο και κακή ευθυγράμμιση μπορεί να αυξήσει την τριβή σε ποσοστό ως 0.125) Καλό, αλλά κάποια χαλαρότητα είναι συνήθως παρόντες Μέτρια έως υψηλή (συχνά απαιτεί ψύξη) Μέτρια έως υψηλή (εξαρτάται από τη λίπανση, που συχνά απαιτεί συντήρηση) Χρησιμοποιείται για υψηλότερα φορτία από τη στιγμή έδρανα με μικρότερη τριβή Κόσμημα ρουλεμάν Off-κέντρο που φέρει κυλά σε καθίσματα Χαμηλός Χαμηλό λόγω κάμψη Χαμηλός Επαρκής (απαιτεί συντήρηση) Κυρίως χρησιμοποιείται σε χαμηλό φορτίο, έργο υψηλής ακριβείας, όπως ρολόγια. Κόσμημα έδρανα μπορεί να είναι πολύ μικρή. Ρουλεμάν Fluid Το ρευστό αναγκάζεται μεταξύ δύο όψεων και συγκρατείται στην ακμή με σφράγιση Μηδενική τριβή σε μηδενική ταχύτητα, χαμηλό Πολύ υψηλή Πολύ υψηλή (συνήθως περιορίζεται σε μερικές εκατοντάδες μέτρα ανά δευτερόλεπτο στο / από σφραγίδα) Σχεδόν άπειρη σε ορισμένες εφαρμογές, μπορούν να φορούν κατά την εκκίνηση / τερματισμό σε ορισμένες περιπτώσεις. Συχνά αμελητέα συντήρηση. Μπορεί να αποτύχει γρήγορα λόγω grit ή σκόνη ή άλλες μολυσματικές ουσίες. Συντήρηση δωρεάν σε συνεχή χρήση. Μπορεί να χειριστεί πολύ μεγάλα φορτία με χαμηλό συντελεστή τριβής. Μαγνητικά έδρανα Τα πρόσωπα των ρουλεμάν διατηρούνται χωριστά από μαγνήτες ( ηλεκτρομαγνήτες ή δινορεύματα ) Μηδενική τριβή σε μηδενική ταχύτητα, αλλά σταθερή ισχύ για αιώρηση, τα δινορεύματα επάγονται συχνά όταν η κίνηση λαμβάνει χώρα, αλλά μπορεί να είναι αμελητέος εάν μαγνητικό πεδίο είναι οιονεί στατικό Χαμηλός Δεν πρακτικό όριο Επ 'αόριστον. Συντήρηση δωρεάν. (Με ηλεκτρομαγνήτες ) Ενεργών μαγνητικών τριβέων (AMB) χρειάζεται μεγάλη δύναμη. έδρανα ηλεκτροδυναμικά (EDB) δεν απαιτούν εξωτερική τροφοδοσία ρεύματος. Κάμψη ρουλεμάν Υλικό λυγίζει και να περιορίσουν την κίνηση Πολύ χαμηλή Χαμηλός Πολύ υψηλή. Πολύ υψηλή ή χαμηλή ανάλογα με τα υλικά και στέλεχος στην εφαρμογή. Συνήθως χρειάζεται συντήρηση. Περιορισμένο εύρος της κίνησης, δεν υπάρχει αντίδραση, εξαιρετικά ομαλή κίνηση † Ακαμψία είναι το ποσό που το διάκενο μεταβάλλεται όταν το φορτίο στις αλλαγές εδράνου, είναι διακριτή από την τριβή του εδράνου.


Δείτε επίσης

Μπάλα spline Ρουλεμάν Hertz στρες επαφής Μεντεσές Κύριο ρουλεμάν Βελόνα ρουλεμάν Σπείρα αυλάκι ρουλεμάν Μαξιλάρι έδρανο Αγώνας (ρουλεμάν) Rolamite Scrollerwheel Σοκ Μέθοδος Pulse Περιστροφή ρουλεμάν Σφαιρικά ρουλεμάν [ Επεξεργασία ]