Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Ρουλεμαν»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
 
 
Σχέδιο του προγράμματος [[LeonardoΛεονάρντο daντα VinciΒίντσι]] (1.452-1.519)
 
Η εφεύρεση του ρουλεμάν, με τη μορφή ξύλινων κυλίνδρων στήριξης, ικάζεταιεικάζεται να είναι προγενέστερη της εφεύρεσης του [τροχού]. Αρχικά υφίσταται ο ισχυρισμός ότι οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν ρουλεμάν με τη μορφή κορμών δέντρων σε έλκηθρα [ 2 ], μετακινόνταςμετακινώντας ογκόλιθους (σε έλκηθρα με τους δρομείς* να λιπαίνονται με ένα υγρό το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει απλά ρουλεμάν.
Το αρχαιότερο δείγμα, που έχει ανακτηθεί από τα ερείπια του ρωμαϊκού πλοία [Nemi] στα 40 μ.Χ., είναι ένα ξύλινο ρουλεμάν που υποστηρίζει ένα περιστρεφόμενο τραπέζι.
Γύρω στα 1500μ.Χ. εντοπίστηκαν σχέδια από ρουλεμάν για το σχεδιασμό ενός ελικοπτέρου του [[Λεονάρντο Leonardoντα da VinciΒίντσι]], ενώ τα πρώτα σχέδια κυλινδρικού ρουλεμάν ήταν του [Agostino Ramelli] [ 2 ]. Ένα θέμα με τα σφαιρικά και κυλινδρικά ρουλεμάν είναι ότι οι σφαίρες ή οι κύλινδροι τρίβονται μεταξύ τους προκαλώντας επιπλέον τριβή που μπορεί να προληφθεί εσωκλείοντας τις σφαίρες ή τους κυλίνδρους στην κλωβό. Το “εγκλωβισμένο” ρουλεμάν περιγράφεται από το Galileo τον 17ο αιώνα. Το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σφαιρικού με δακτυλίους ήταν από τους [Philip Vaughan] και [Carmarthen] το 1794.
Τα ρουλεμάν χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για τη στήριξη τροχών σε άξονες επιτρέποντας την περιστροφή τους ή μεταξύ δύο επιφανειών για να μειώσουν σημαντικά την τριβή.
Στο βάθος των χρόνων αλλά και σήμερα έχουν χρησιμοποιηθεί πολλά υλικά κατασκευής όπως [ξύλο] (παλία έδρανα, νερόμυλους), [[μπρούτζο]], [[κεραμικά]] , [[ζαφείρι]] (σε ρολόγια) , [[γυαλί]] , [[χάλυβα]] , [[ορείχαλκο]] , άλλα μέταλλα και πλαστικά (π.χ., [[νάιλον]] , [[πολυοξυμεθυλένιο]] , [[πολυτετραφθοροαιθυλένιο]] , και [[UHMWPE]] ).
 
Πρακτικά το πρώτο caged κυλινδρικό ρουλεμάν επινοήθηκε στα μέσα στο1740 από τον ορολογοποιό [John Harrison] για H3 υποβρύχιο χρονομετρητή.
 
ΕΙΚΟΝΑ ..κυλίνδρους οδοντωτή...
 
Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ρουλεμάν απονεμήθηκε στον [Jules Suriray] , έναν Γάλλο μηχανικό ποδηλάτων, στις 3 Αυγούστου 1869. Στη συνέχεια τα έδρανα τοποθετήθηκαν στο νικητήριο ποδήλατο του αναβάτη τον [James Moore] στον πρώτο αγώνα ποδηλασίας του κόσμου, Παρίσι-Ρουέν , το Νοέμβριο του 1869. [ 8 ]
33

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης