Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Επίπεδο ζεύξης δεδομένων»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Το επίπεδο ζεύξης δεδομένων ενός δικτύου καθορίζεται από [[Πρωτόκολλο επικοινωνίας|πρωτόκολλα]] τα οποία ρυθμίζουν τη μετάδοση δεδομένων σε ένα [[Κανάλι μετάδοσης|τηλεπικοινωνιακό κανάλι]] αποτελούμενο από ένα μοναδικό φυσικό μέσο (π.χ. σε ενσύρματο [[τοπικό δίκτυο]], όπου το κοινό φυσικό μέσο είναι ένα καλώδιο, σε [[WLAN|ασύρματο τοπικό δίκτυο]], όπου το κοινό φυσικό μέσο είναι ο ελεύθερος χώρος, ή σε σύνδεση από σημείο-σε-σημείο, όπου το φυσικό μέσο δεν είναι κοινό καθώς μπορεί να προσπελαστεί μόνο από τους κόμβους στα δύο άκρα επικοινωνίας).
Το επίπεδο ζεύξης δεδομένων ασχολείται με την τοπική παράδοση πλαισίων μεταξύ συσκευών στο ίδιο τοπικό δίκτυο. Τα πλαίσια του επιπέδου ζεύξης δεδομένων, όπως καλούνται οι μονάδες δεδομένων αυτού του πρωτοκόλλου, δεν διασχίζουν τα σύνορα ενός τοπικού δικτύου. Η δρομολόγηση ανάμεσα σε δίκτυα και σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι δουλειά υψηλοτέρων επιπέδων, επιτρέποντας στα πρωτόκολλα ζεύξης δεδομένων να εστιάσουν στην τοπική παράδοση, διευθυνσιοδότηση και διαχείρηση των μέσων. Από αυτήν την άποψη το επίπεδο ζεύξης δεδομένων, είναι ανάλογο με τον τροχονόμο της γειτονιάς. Πασχίζει να διαιτητεύση ανάμεσα σε μέλη που αντιδικούν για πρόσβαση στο μέσο. Όταν οι συσκευές προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν ταυτόχρονα το μέσο, συμβαίνει σύγκρουση πλαισίων. Τα πρωτόκολλα σύζευξης δεδομένων καθορίζουν πώς οι συσκευές ανιχνεύουν και ανανήπτουν από τέτοιες συγκρούσεις δεδομένων και μπορεί να προμηθεύουν μηχανισμούς για να τις μειώσουν ή να τις προλάβουν.
Η παραδόση πλαισίων από συσκευές του επιπέδου 2, επιτυγχάνεται μέσω της χρήσης σαφών hardware διευθύνσεων. Η επικεφαλίδα ενός πλαισίου περιέχει τις διευθύνσεις πηγής και προορισμού, οι οποίες δείχνουν τη συκευή προέλευσης και προορισμού αντίστοιχα. Σε αντίθεση με τις ιεραρχικές και τις διευθύνσεις δρομολόγησης του επιπέδου δικτύου, οι διευθύνσεις του επιπέδου 2 είναι επίπεδες, που σημαίνει ότι κανένα μέρος της διεύθυνσης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσδιοριστεί η λογική ή φυσική ομάδα στην οποία ανήκει.
Έτσι το επίπεδο ζεύξης παρέχει την δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων κατά μήκος της φυσικής ζεύξης. Η μεταφορά μπορεί να είναι αξιόπιστη ή αναξιόπιστη. Αρκετά πρωτόκολλα ζεύξης δεδομένων δεν έχουν επιβαιβέωση επιτυχούς λήψης των δεδομένων και μερικά πρωτόκολλα ζεύξης μπορεί να μην έχουν καμμία μορφή checksum για τον έλεγχο λαθών μετάδοσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα πρωτόκολλα υψηλοτέρων επιπέδων πρέπει να παρέχουν έλεγχο ροής, έλεγχο λαθών, επιβεβαιώσεις λήψης και επανεκπομπή.
 
== Πηγές ==
* ''Δίκτυα υπολογιστών'', [[Άντριου Τανενμπάουμ|Tanenbaum Andrew S.]], Εκδ. Κλειδάριθμος
* ''Ασύρματες Επικοινωνίες και Δίκτυα'', Stallings William, Εκδ. Τζιόλα
ων
 
[[Κατηγορία:Τηλεπικοινωνίες]]
[[Κατηγορία:Δίκτυα υπολογιστών]]
587

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης