Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ο Nikosguard μετακίνησε τη σελίδα ΣΕΒ στη Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών πάνω από την ανακατεύθυνση
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
[[Εικόνα:LogoSEV GR.gif|right|250px|thumb|Το λογότυπο του ΣΕΒ]]
[[Εικόνα:LogoSEV GR.gif|right|250px|thumb|Το λογότυπο του ΣΕΒ]]


Ο '''ΣΕΒ - Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών''' (τέως Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών) είναι ένα μη Κερδοσκοπικό [[Σωματείο]], με έδρα την [[Αθήνα]] με σκοπό την εκπροσώπηση των Ελληνικών νομικών προσώπων-επιχειρήσεων και βιομηχανιών και την προάσπιση των συμφερόντων τους σε εθνικό κυρίως επίπεδο.
Ο '''Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών''' πιό γνωστός ως ΣΕΒ (τέως Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών) είναι ένα μη Κερδοσκοπικό [[Σωματείο]], με έδρα την [[Αθήνα]] με σκοπό την εκπροσώπηση των Ελληνικών νομικών προσώπων-επιχειρήσεων και βιομηχανιών και την προάσπιση των συμφερόντων τους σε εθνικό κυρίως επίπεδο.
Ο ΣΕΒ είναι μέλος της [[BUSINESSEUROPE]] (πρώην UNICE), της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων, του αντίστοιχου φορέα εκπροσώπησης των επιχειρήσεων και βιομηχανιλων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο ΣΕΒ είναι μέλος της [[BUSINESSEUROPE]] (πρώην UNICE), της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων, του αντίστοιχου φορέα εκπροσώπησης των επιχειρήσεων και βιομηχανιλων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.



Έκδοση από την 13:16, 12 Δεκεμβρίου 2012

Το λογότυπο του ΣΕΒ

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών πιό γνωστός ως ΣΕΒ (τέως Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών) είναι ένα μη Κερδοσκοπικό Σωματείο, με έδρα την Αθήνα με σκοπό την εκπροσώπηση των Ελληνικών νομικών προσώπων-επιχειρήσεων και βιομηχανιών και την προάσπιση των συμφερόντων τους σε εθνικό κυρίως επίπεδο. Ο ΣΕΒ είναι μέλος της BUSINESSEUROPE (πρώην UNICE), της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων, του αντίστοιχου φορέα εκπροσώπησης των επιχειρήσεων και βιομηχανιλων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ιστορικό ΣΕΒ

Ο ΣΕΒ ιδρύθηκε το 1905 και ως "Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων και Βιοτεχνών" αρχίζει να λειτουργεί από το 1907, όταν τον ανασυστήνουν διακόσιοι μεγάλοι βιομήχανοι, μετονομάσθηκε το 1946 σε "Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων" και το 1979 μετονομάστηκε σε "Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών". Από το Μάιο 2007 η επωνυμία του ΣΕΒ είναι "Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών".

Όργανα Λειτουργίας

Τα όργανα του είναι Η Συνέλευση των Μελών, το Διοικητικό Συμβούλιο, η Εκτελεστική Επιτροπή. Σήμερα Πρόεδρος του Συνδέσμου είναι ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Σκοποί του ΣΕΒ

Οι σκοποί του ΣΕΒ, όπως αυτοί προκύπτουν από το εγκεκριμένο Καταστατικό του είναι:[1]

  1. H μελέτη, προστασία και προαγωγή των ηθικών, οικονομικών και επαγγελματικών συµφερόντων των επιχειρήσεων-µελών του και η ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης και αµοιβαίας υποστηρίξεως µεταξύ των µελών του.
  2. H µελέτη, προβολή, υποστήριξη και συµβολή στην ανάπτυξη των θεμάτων, που ενδιαφέρουν τη µεταποίηση-βιομηχανία και κάθε συναφή επιχειρηματική δραστηριότητα, µε µόνιµη οργάνωση και µορφή νομικού προσώπου που συµβάλλει στην ανάπτυξή της και που ανταποκρίνεται σε επί µέρους λειτουργίες της βιομηχανίας, ιδίως την οργάνωση, την ελεγκτική, την πληροφορική, την εκπαίδευση και επιμόρφωση στελεχών και εργατικού δυναμικού, τις δηµόσιες σχέσεις, τη διαφήμιση, τη διανομή.
  3. H προβολή του θεσμού της ιδιωτικής επιχειρήσεως, για να καταστεί συνείδηση µεταξύ του ευρύτερου κοινού, η σημασία του σε µία ελεύθερη και αναπτυσσόμενη κοινωνία.

Ο ΣΕΒ ως επίσημος φορέας εκπροσώπησης των μεγάλων Ελληνικών επιχειρήσεων

Ο ΣΕΒ αναγνωρίζεται από το Κράτος ως ο επίσημος φορέας εκπροσώπησης των μεγάλων Ελληνικών επιχειρήσεων, και γι'αυτό πολλά νομοθετήματα προβλέπουν την παρουσία εκπροσώπων του ΣΕΒ σε διοικητικά συµβούλια διάφορων δημοσίων οργανισµών, σε ανεξάρτητες ρυθµιστικές αρχές, και σε διάφορες επιτροπές. Μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του ΣΕΒ μετέχουν στους παρακάτω οργανισμούς: Επιτροπή Ανταγωνισμού, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας, Επιτροπή Πολιτικής και Προγραµµατισµού Προµηθειών, διάφορες ειδικές επιτροπές του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Οικονοµίας & Οικονοµικών, επιτροπές για το χωροταξικό σχεδιασµό και το περιβάλλον του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δηµοσίων Έργων, Εθνικό Συµβούλιο Αγροτικής Πολιτικής του Υπουργείου Γεωργίας, επιτροπές παρακολούθησης των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης για την Ελλάδα, Οικονοµική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), Οργανισµός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), Eλληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ), Διοικητικά Συµβούλια του Ιδρύµατος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ), του Οργανισµού Απασχόλησης Εργατικού Δυναµικού (ΟΑΕΔ), του Οργανισµού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ), του Οργανισµού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), του Εθνικού Συμβούλιου Τυποποίησης του ΕΛΟΤ, κλπ.

Παραπομπές

Πηγή

  • Αλίκη Βαξεβάνογλου, Οι Έλληνες κεφαλαιούχοι 1900-1940, κοινωνική και οικονομική προσέγγιση, εκδ.Θεμέλιο, Αθήνα, 1994

Εξωτερικοί σύνδεσμοι