Κουρίλες: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ r2.7.1) (Ρομπότ: Προσθήκη: en:Kuril Islands
Andrikkos (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 29: Γραμμή 29:
}}
}}


Οι '''Κουρίλες''' ή '''Κουρίλες νήσοι''' ([[ρώσσικη γλώσσα|ρώσσικα]]: Кури́льские острова́ Κουρίλσκι Οστρόβα, [[ιαπωνική γλώσσα|ιαπωνικά]]: 千島列島 Τσισίμα Ρέτο) είναι νησιωτικό [[αρχιπέλαγος]] στη βορειοανατολική [[Ασία]]. Εκτείνονται σε μήκος 1.200 περίπου χιλιομέτρων, από το [[Χοκκάιντο]] της Ιαπωνίας μέχρι την χερσόνησο [[Καμτσάτκα]] της [[Σιβηρία]]ς και χωρίζουν την [[Οχοτσκική θάλασσα]] από τον βόρειο [[Ειρηνικός ωκεανός|Ειρηνικό]]. Αποτελείται από συνολικά 56 ηφαιστειογενή νησιά με αρκετές μικρότερες βραχονησίδες. Ανήκουν στην [[περιφέρεια Σαχαλίνης]].
Οι '''Κουρίλες''' ή '''Κουρίλες νήσοι''' ([[ρωσική γλώσσα|ρώσικα]]: Кури́льские острова́ Κουρίλσκιε Οστροβά, [[ιαπωνική γλώσσα|ιαπωνικά]]: 千島列島 Τσισίμα Ρέτο) είναι νησιωτικό [[αρχιπέλαγος]] στη βορειοανατολική [[Ασία]]. Εκτείνονται σε μήκος 1.200 περίπου χιλιομέτρων, από το [[Χοκκάιντο]] της Ιαπωνίας μέχρι την χερσόνησο [[Καμτσάτκα]] της [[Σιβηρία]]ς και χωρίζουν την [[Οχοτσκική θάλασσα]] από τον βόρειο [[Ειρηνικός ωκεανός|Ειρηνικό]]. Αποτελείται από συνολικά 56 ηφαιστειογενή νησιά με αρκετές μικρότερες βραχονησίδες. Ανήκουν στην [[περιφέρεια Σαχαλίνης]].


Όλα τα νησία βρίσκονται στην δικαιοδοσία της Ρωσίας, όμως η [[Ιαπωνία]] διεκδικεί τα δύο νοτιότερα, τα [[Ιτουρούπ]] και [[Κουνασίρ]], καθώς και τις νησίδες Σικοτάν και Χαμπομάι, τα οποία έχουν οδηγήσει στην διαμάχη των Κουρίλων. Τα τέσσερα αυτά νησιά προσαρτήθηκαν από την τότε [[Σοβιετική Ένωση]] από τον στρατό της στο τέλος του [[Β' ΠΠ|δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου]].
Όλα τα νησία βρίσκονται στην δικαιοδοσία της Ρωσίας, όμως η [[Ιαπωνία]] διεκδικεί τα δύο νοτιότερα, τα [[Ιτουρούπ]] και [[Κουνασίρ]], καθώς και τις νησίδες Σικοτάν και Χαμπομάι, τα οποία έχουν οδηγήσει στην διαμάχη των Κουρίλων. Τα τέσσερα αυτά νησιά προσαρτήθηκαν από την τότε [[Σοβιετική Ένωση]] από τον στρατό της στο τέλος του [[Β' ΠΠ|δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου]].

Έκδοση από την 07:23, 6 Δεκεμβρίου 2012

Συντεταγμένες: 46°30′N 151°30′E / 46.500°N 151.500°E / 46.500; 151.500

Κουρίλες
Δορυφορική εικόνα των Κουρίλων
Γεωγραφία
ΤοποθεσίαΒορειοανατολική Ασία
Αριθμός νήσων56
Έκταση195.000[1] km²
Χερσαία έκταση15.600 km2
Υψόμετρο2.339 μ
Υψηλότερη κορυφήΑλαΐντ
Χώρα
ΠεριφέρειαΣαχαλίνη
Δημογραφικά
Πληθυσμός19.000
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Οι Κουρίλες ή Κουρίλες νήσοι (ρώσικα: Кури́льские острова́ Κουρίλσκιε Οστροβά, ιαπωνικά: 千島列島 Τσισίμα Ρέτο) είναι νησιωτικό αρχιπέλαγος στη βορειοανατολική Ασία. Εκτείνονται σε μήκος 1.200 περίπου χιλιομέτρων, από το Χοκκάιντο της Ιαπωνίας μέχρι την χερσόνησο Καμτσάτκα της Σιβηρίας και χωρίζουν την Οχοτσκική θάλασσα από τον βόρειο Ειρηνικό. Αποτελείται από συνολικά 56 ηφαιστειογενή νησιά με αρκετές μικρότερες βραχονησίδες. Ανήκουν στην περιφέρεια Σαχαλίνης.

Όλα τα νησία βρίσκονται στην δικαιοδοσία της Ρωσίας, όμως η Ιαπωνία διεκδικεί τα δύο νοτιότερα, τα Ιτουρούπ και Κουνασίρ, καθώς και τις νησίδες Σικοτάν και Χαμπομάι, τα οποία έχουν οδηγήσει στην διαμάχη των Κουρίλων. Τα τέσσερα αυτά νησιά προσαρτήθηκαν από την τότε Σοβιετική Ένωση από τον στρατό της στο τέλος του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι Κουρίλες διαθέτουν άφθονους φυσικούς πόρους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται μεγάλα και πλούσια αλιευτικά πεδία, πετρέλαιο και ορυκτά (σιδηροπυρίτης, θείο και πολυμεταλλικά μεταλλεύματα). Η αλιεία είναι σήμερα η κύρια πηγή εισοδήματος για το αρχιπέλαγος.

Παραπομπές

  1. James E. Goodby, Vladimir I. Ivanov, Nobuo Shimotomai (1995). "Northern Territories" and Beyond: Russian, Japanese, and American Perspectives. Greenwood Publishing Group. σελ. 161. ISBN 9780275950934. CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: authors list (link)