Μπέρμιγχαμ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ r2.7.2+) (Ρομπότ: Προσθήκη: ur:برمنگھم
MerlIwBot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Ρομπότ: Αφαίρεση: diq:Birmingham (deleted)
Γραμμή 61: Γραμμή 61:
[[da:Birmingham]]
[[da:Birmingham]]
[[de:Birmingham]]
[[de:Birmingham]]
[[diq:Birmingham]]
[[en:Birmingham]]
[[en:Birmingham]]
[[eo:Birmingham]]
[[eo:Birmingham]]

Έκδοση από την 10:14, 27 Νοεμβρίου 2012

Συντεταγμένες: 52°28′47″N 1°53′51″W / 52.4797°N 1.8975°W / 52.4797; -1.8975 Το Μπέρμιγχαμ (αγγλ. Birmingham) είναι πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου στην κομητεία των Δυτικών Μίντλαντς κι έχει πληθυσμό περίπου 1.000.000 κατοίκων (2005)[1]. Οι κάτοικοι του Μπέρμιγχαμ αποκαλούνται "Brummies", καθώς συχνά η ίδια η πόλη αποκαλείται με το λαϊκό προσωνύμιο "Brum". Η πόλη έγινε γνωστή σαν "θερμοκήπιο" της Βιομηχανικής Επανάστασης στη Μεγάλη Βρετανία.

Άποψη του Μπέρμιγχαμ

Ιστορία

Το Μπέρμιγχαμ έχει ιστορία μιας χιλιετίας. Αρχικά, η περιοχή του Μπέρμιγχαμ υπήρξε ρωμαϊκή επαρχία με στρατιωτικές οδούς κι ένα μεγάλο φρούριο. Στις αρχές του Μεσαίωνα, το Μπέρμιγχαμ ήταν ένα μικρό αγγλοσαξονικό αγροτικό χωριό, ενώ το 12ο αιώνα της δόθηκε άδεια για τη δημιουργία κεντρικής αγοράς, στην περιοχή που με τον καιρό έγινε γνωστή ως Bull Ring, κι έτσι σύντομα εξελίχθηκε σε μια μικρή αλλά ανθηρή εμπορική πόλη.

Το 16ο αιώνα, το Μπέρμιγχαμ αξιοποίησε τις πηγές σιδήρου και κάρβουνου με την ίδρυση μεταλλευτικών βιομηχανιών. Το 17ο αιώνα, η πόλη απέκτησε φήμη για την κατασκευή όπλων, με τα οποία εφοδίαζε το στρατό του Όλιβερ Κρόμγουελ κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο.

Κατά τη Βιομηχανική Επανάσταση, από τα μέσα του 18ου αιώνα και μετά, το Μπέρμιγχαμ εξελίχτηκε σε σημαντικό βιομηχανικό κέντρο. Αντίθετα με άλλες βιομηχανικές πόλεις της Αγγλίας, όπως το Μάντσεστερ, η βιομηχανία του Μπέρμιγχαμ στηριζόταν σε μικρά εργαστήρια παρά σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες. Επίσης, το 1837 η πόλη απέκτησε σιδηροδρομική γραμμή, που διευκόλυνε τις συγκοινωνίες με κάθε περιοχή της Μεγάλης Βρετανίας.

Κατά τη βικτωριανή εποχή, ο πληθυσμός του Μπέρμιγχαμ αυξήθηκε σημαντικά και ξεπέρασε τους 500.000 κατοίκους [2]: έτσι έγινε η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Αγγλίας κι η τρίτη στη Βρετανία μετά τη Γλασκώβη και το Λονδίνο. Η σημασία του Μπέρμιγχαμ οδήγησε τη Βασίλισσα Βικτωρία να του απονείμει τον τίτλο της "πόλης" το 1889. Το 1900 ιδρύθηκε και το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Το Μπέρμιγχαμ λέγεται ότι υπήρξε η γενέθλιος πόλη των πυρηνικών όπλων, καθώς μεγάλο τμήμα της έρευνας για πυρηνικό οπλισμό διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ κατά τη δεκαετία του '40. Κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η πόλη υπέστη μεγάλες καταστροφές από τους βομβαρδισμούς. Το κέντρο της πόλης επανοικοδομήθηκε στις δεκαετίες του '50 και του '60 με πολλά κτίρια, που στέγαζαν γραφεία, οδικές δακτυλίους και υπόγειους δρόμους, με αποτέλεσμα το Μπέρμιγχαμ να αποκτήσει τη φήμη της "άσχημης πόλης" και να περιγράφεται συχνά ως "ζούγκλα του μπετόν".[3].

Ωστόσο, στις τελευταίες δεκαετίες το Μπέρμιγχαμ άλλαξε πρόσωπο, καθώς στο κέντρο της πόλης αποκαταστάθηκαν κι αναπαλαιώθηκαν δρόμοι, κτίρια και κανάλια, ενώ κατεδαφίστηκε και επανασχεδιάστηκε η περιοχή γύρω από το εμπορικό κέντρο Bull Ring.

Αδελφοποιημένες πόλεις

Το Μπέρμιγχαμ έχει αδελφοποιηθεί με άλλες πόλεις, όπως:

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Πηγές

  1. Census Population Information for Birmingham www.birmingham.gov.uk
  2. Historic Population Of Birmingham Birmingham.gov.uk
  3. Tackling congestion in Birmingham (BBC News) Mentions Birmingham's nickname as concrete jungle
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Birmingham της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Πρότυπο:Link GA