Ντολμάς: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Αναστροφή της επεξεργασίας από τον Sk'py Skwrrrl (συνεισφ.), επιστροφή στην τελευταία εκδοχή υπό [[Χρή...
Γραμμή 14: Γραμμή 14:


Σε ορισμένες χώρες, η κοινή ονομασία για το πιάτο είναι ένα δάνειο της λέξης Ντολμά ή yaprak, σε άλλους είναι μια calque, και μερικές φορές συνυπάρχουν οι δύο με διαφορετικές σημασίες: [[Αλβανική γλώσσα|αλβανικά]]:japrak, [[αραβική γλώσσα|Αραβικά]]: محشي (maḥshi, «γεμιστό») ή دولمة (Ντολμά), محشي ورق عنب (maḥshī waraq inab,« γεμιστά φύλλα»), [[κουρδική γλώσσα|κουρδικά]]:Ντολμά (دۆلمە), yaprakh (یاپراخ). Στο συριακό [[Χαλέπι]], η λέξη yabraq (يبرق) αναφέρεται σε ντολμαδάκια, ενώ η λέξη maḥshī (محشي) αναφέρεται σε λαχανοντολμάδες και γεμιστά.
Σε ορισμένες χώρες, η κοινή ονομασία για το πιάτο είναι ένα δάνειο της λέξης Ντολμά ή yaprak, σε άλλους είναι μια calque, και μερικές φορές συνυπάρχουν οι δύο με διαφορετικές σημασίες: [[Αλβανική γλώσσα|αλβανικά]]:japrak, [[αραβική γλώσσα|Αραβικά]]: محشي (maḥshi, «γεμιστό») ή دولمة (Ντολμά), محشي ورق عنب (maḥshī waraq inab,« γεμιστά φύλλα»), [[κουρδική γλώσσα|κουρδικά]]:Ντολμά (دۆلمە), yaprakh (یاپراخ). Στο συριακό [[Χαλέπι]], η λέξη yabraq (يبرق) αναφέρεται σε ντολμαδάκια, ενώ η λέξη maḥshī (محشي) αναφέρεται σε λαχανοντολμάδες και γεμιστά.

==Παραλλαγές==

[[File: Dolma az ira.jpg | thumb | αριστερά | 230px | Αζερμπαϊτζάν παραδοσιακό εθνικό πιάτο της'' yaprag dolması'']]
[[File: Dolma t azerb.JPG | thumb | right | 230px | Αζερμπαϊτζάν παραδοσιακό πιάτο των εθνικών'' yay dolması'']]
Στην [[Αζερμπαϊτζάν]], οι μικρές μερίδες του κιμά αρνιού (ή αρνί-και-beef) αναμειγνύεται με πράσο και ρύζι. Μπορούν να είναι τυλιγμένο σε γλεύκος ή λάχανο φύλλα, ή να γεμιστές σε μελιτζάνες, πράσινες πιπεριές, ντομάτες, μήλα ή κυδώνι. Οι πιο συνηθισμένες ποικιλίες του Αζερμπαϊτζάν ντολμά είναι'' yarpag dolmasi'' (σταφύλι φύλλα ντολμά),'''' Kalam dolmasi (λάχανο φύλλο ντολμά),'''' Pomidor dolmasi (ντομάτα ντολμά),'''' badimjan dolmasi (μελιτζάνα ντολμά),'''' bibar dolmasi (πράσινη πιπεριά ντολμά),'''' yalanchi ντολμά (κυρ. "ψευδείς ντολμά"? κρέας αντικαθίσταται από ρύζι),'' γαύρος-Pip dolmasi'' (κρέας τυλιγμένο σε φιλύρα φύλλα επιταχύνθηκε στα μέσα Μαΐου),'''' dali ντολμά (κρέας αναμειγνύεται με ρύζι, μπιζέλια, rapontica, άνηθο και / ή δυόσμο και γεμιστές μελιτζάνες σε),'''' lavangi dolmasi (προέρχεται από το [[Talysh] ] {{αποσαφήνισης απαιτείται | Ημερομηνία = Ιουν 2011}} περιοχή? πάστα ξινή δαμάσκηνο, κόκκους καρύδια, κρεμμύδια γεμιστά σε κοτόπουλο, ψάρι, ή μελιτζάνα),'''' Shirin ντολμά (κυρ. "γλυκό ντολμά"? κρέας αναμειγνύεται με κάστανα , δαμάσκηνα και ο συμπυκνωμένος χυμός σταφυλιών, και τυλιγμένο σε φύλλα λάχανου). Ξινή πήξει το γάλα χρησιμοποιείται ως σάλτσα
[[File: Αρμενική dolma.jpeg | right | thumb | 180px | αρμενική παραδοσιακή εθνικό πιάτο της ντολμά]]
Στην [[Αρμενίων κουζίνα]], κιμά βοδινό ή αρνίσιο κρέας αναμιγνύεται με ρύζι και τυλιγμένα σε αμπελόφυλλα ('''' tpov tolma - թփով տոլմա) ή περιστασιακά σε φύλλα λάχανου ('''' kaghambi tolma - կաղամբի տոլմա). Αυτό το πιάτο είναι condimented με κορίανδρο, άνηθο, δυόσμο, το πιπέρι, την κανέλα και το λιωμένο βούτυρο. Μερικές φορές, τα κάστανα και τα μπιζέλια είναι μέρος του μίγματος. Γιαούρτι με σκόρδο χρησιμοποιείται συχνά ως σάλτσα. Οι μελιτζάνες, πατάτες, ντομάτες, πιπεριές, κρεμμύδια, τα μήλα και κυδώνια, επίσης, γεμιστό με κρέας αρνίσιο ή βοδινό και ονομάζεται επίσης ντολμά. '' [[Echmiadzin]]'' tolma χρησιμοποιεί μελιτζάνες, πράσινες πιπεριές, ντομάτες, μήλα, κυδώνια και. Υπάρχουν διάφορες μορφές για το πώς γίνεται ντολμά.
Στην Αρμενία, τα αμπελόφυλλα συνήθως σερβίρεται με γιαούρτι αναμεμειγμένο με λιωμένο σκόρδο. Για να προετοιμάσει το πιάτο, το κρέας που χρησιμοποιείται στην ντολμά είναι: [[χοιρινό]], [[βόειο κρέας]] και μια μικρή [[αρνιού και του προβάτου | αρνί]]. Βότανα όπως [[βασιλικός]], [[ρίγανη]], [[εστραγκόν]] χρησιμοποιούνται. Κατά το μαγείρεμα ντολμά είναι αναγκαίο να ληφθούν τα πιο λεπτή και τα μικρά φύλλα. Υπάρχει επίσης ένα pasuts ντολμά - άπαχο ντολμά, μια γέμιση που περιλαμβάνει [[φακής]] s, κόκκινο [[φασόλι]] s, [[αρακά]] s, σίτου [[χονδραλεσμένος]], τηγανητά [[κρεμμύδι]] s, [[τοματοπολτός]].
Συνήθως οι τρεις λαχανικά μαγειρεύονται την ίδια στιγμή στο ίδιο τηγάνι. Μερικές φορές οι άνθρωποι προσθέτουν φάβα με τη γέμιση, αλλά αυτό είναι μόνο θέμα γούστου και ως εκ τούτου είναι προαιρετική. Επίσης, οι κελύφη μελιτζάνας παρασκευάζονται με διάφορους τρόπους πριν γεμιστές. Κάποιοι τους ζεματίσετε σε βραστό νερό, μερικά τηγανητά, μερικά κάνουν μια σχισμή κατά μήκος των λαχανικών, μερικά απλά διακόπτει το καπέλο, φτιαρίζω τη σάρκα και γεμίζουν την κοιλότητα με τη γέμιση.

Στην [[κυπριακή κουζίνα]], καλούνται ντολμαδάκια'''' κουπέπια (ελληνικά: κουπεπια). Ελληνική Κύπριοι καλούν τα υπόλοιπα γεμιστά είτε γεμιστά'''' 'γεμιστές πράγματα »ή ντολμάδες (πληθυντικός του ντολμά). Οι εκδόσεις Νηστίσιμα ονομάζεται'''' orfana «ψεύτικο»? Αυτό μπορεί να είναι για νηστεία ή όταν γέμιση κολοκυθάκια λουλούδια.

Στην [[ελληνική κουζίνα]],'''' ντολμά συνήθως αναφέρεται στην έκδοση των φύλλων αμπέλου, και υπάρχουν πολλές παραλλαγές. Μερικοί το προετοιμάσει με ένα'' [[αυγολέμονο]]'' (αυγολέμονο) σάλτσα, άλλοι προτιμούν μια σάλτσα ντομάτας. Μπορούν να μαγειρευτούν σε ένα ταψί στο φούρνο, ενώ άλλοι προτιμούν να τα μαγειρέψουν στο stovetop <ref> {{αναφέρουν web |. Url = http://thursdayfordinner.com/2008/09/evas-delicious-dolmathes/ | Delicious Dolmathes title = Εύας (γεμιστά αμπελόφυλλα) | Πέμπτη για δείπνο - Βίντεο Μαγειρική Συνταγές του Family | publisher = Πέμπτη για δείπνο | Ημερομηνία = 09/21/2008 | 08/13/2012 accessdate =}} </ ref> Γεμιστές [ [πιπεριά | πιπεριές]], [[τομάτα]] es, και άλλα λαχανικά που ονομάζεται'''' γεμιστά ({{lang-el | γεμιστά}} 'γεμιστές πράγμα »)? η γέμιση είναι συνήθως με βάση το ρύζι και νηστίσιμα , αν και εκδοχές κρέατος υπάρχουν επίσης.

Στην [[Ιράν]], το μείγμα του αρνιού ή του εδάφους του βοείου κρέατος, ρύζι, διάσπαση κίτρινα μπιζέλια, θρούμπι βότανα και χρησιμοποιείται ως γέμιση, είτε τυλιγμένο σε αμπελόφυλλα αμπέλου ('' dolmeh barg mo'' - دلمه برگ مو), λαχανοντολμάδες ('''' dolmeh Kalam - دلمه کلم), μελιτζάνα ή μελιτζάνα ('''' dolmeh bādenjān - دلمه بادنجان), ντομάτα ('' dolmeh gojeh'' Φαράγγι - دلمه گوجهفرنگی), ή σε πιπεριές ('' dolmeh felfel'' - دلمه فلفل).

Στην [[Αίγυπτος]], ντολμά ονομάζεται INAB Mahshi Wara ». Σε αντίθεση με άλλες Levant ή Turkic χώρες, ντολμά στην Αίγυπτο τρώγεται ζεστό, όχι ως ορεκτικό, αλλά θα μπορούσε να είναι μέρος του ένα κύριο πιάτο. Έχει συνήθως ένα συγκεκριμένο μείγμα (INAB khaltat Wara »), που αποτελείται από ρύζι, σάλτσα ντομάτας, και λίγο μπριζόλες από κρεμμύδια και μαϊντανό ως γέμιση. Dolma στην Αίγυπτο, σε αντίθεση με άλλες χώρες, είναι πολύ μικρό, ώστε να μπορείτε να φάτε δύο σε ένα δάγκωμα. Δεν είναι μόνο τα φύλλα σταφυλιών που χρησιμοποιούνται για να κάνουν INAB Wara »στην Αίγυπτο, αλλά και ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, λάχανο και. Χρησιμοποιούν επίσης μαρούλι, αλλά μαγειρεύω μόνο τη γέμιση, όχι το μαρούλι τυλίξτε τότε. Οι πατάτες και αγκινάρες που χρησιμοποιούνται, αλλά δεν είναι παραγεμισμένα με INAB του khaltat Wara », αλλά είναι γεμιστές με μίγμα πρόβειου και σάλτσα ντομάτα, πατάτες και αγκινάρες (mahsi bataatis και mahshi kharshouf) δεν είναι ένας προτιμώμενος τύπος mahshi για χορτοφάγους .

Στο [[Ιράκ]], το μίγμα του αρνιού εδάφους ή βόειο κρέας με ρύζι γίνεται συνήθως με πολλές διαφορετικές γεμίσεις στο ίδιο δοχείο παρασκευής, καθώς και [[ροδιού]] χυμό, ευκρινώς χρησιμοποιούνται από την [[Κούρδους]] για να δώσει είναι μια μοναδική γεύση. Το [[Ασσυρίων άνθρωποι | Ασσύριοι]] του Ιράκ μπορεί είτε να την αποκαλούν'' ντολμά'' ή'''' yaprekh η οποία είναι η [[συριακή γλώσσα | Συριακά]] όρος για γεμιστά φύλλα σταφυλιών. Ιράκ Άραβες σερβίρεται συνήθως ντολμά χωρίς γιαούρτι. Συχνά, κοτόπουλο ή μοσχάρι πλευρά προστίθεται στην κατσαρόλα, και μερικές φορές δεν εξυπηρετούνται με την ντολμά αντί του Masta ή khalwah. Ιράκ ντολμά είναι συνήθως πάντα μαγειρεύονται και σερβίρονται σε μια σάλτσα ντομάτας. Στη Μοσούλη Dolma είναι ένα πολύ δημοφιλές φαγητό. Στη Μοσούλη περιλαμβάνουν επίσης courggetes, ντομάτες, κρεμμύδια, πιπεριές και αμπελόφυλλα. Είναι μερικές φορές καπνιστά.
[[File: ghyu (359) JPEG | thumb | right | 250px | right | Λεβαντίνων στυλ,'''' yalangi με [[baby καρότο]] s και πατάτες].]

Στην [[Ισραήλ κουζίνα | Ισραήλ]]., Τα αμπελόφυλλα γεμιστά συνήθως με ένα συνδυασμό κρέας και το ρύζι, αν και άλλα υλικά, όπως [[φακές]] s, έχουν εξελιχθεί μεταξύ των διαφόρων Εβραίων, Αρμενίων και αραβικές κοινότητες <ref > Ansky, Sherry, και Σίφερ, Νέλλη,'' Το Τροφίμων του Ισραήλ: Αυθεντικές συνταγές από το ομόσπονδο κράτος της γάλα και μέλι'', pg. 76, το Χονγκ Κονγκ, Εκδόσεις Περίπλους (2000) ISBN 962-593-268-2 </ ref>

Στην [[Παλαιστινιακά Εδάφη]], τα γεμιστά φύλλα σταφυλιών ονομάζεται "Warak Dawali" στα αραβικά και τα γεμιστά με ρύζι μαϊντανό και το επίγειο βόειο κρέας ή αρνί.

Στην [[Πολωνία]], το πιάτο ονομάζεται "[[gołąbki]]" και περιέχει ρύζι και το κρέας με διάφορα μπαχαρικά, τυλιγμένο σε λευκά φύλλα λάχανου. Είναι μαγειρεύονται σε νερό, σερβίρεται ζεστό, συχνά με τη σάλτσα ντομάτας.

Στην [[Ρουμανία]], sarma είτε είναι τυλιγμένα σε αμπελόφυλλα ('' Sarmale σε foi de vita''), στα φύλλα λάχανου ('' Sarmale σε foi de varză'') ή σε πιπεριές ('' [[ardei umpluţi]]''). Είναι συχνά τρώγονται με ζεστό [[Mamaliga]] και ξινή κρέμα ή [[γιαούρτι]].

Στην [[Μπαγκλαντές]] και ο [[Δυτική Βεγγάλη]] κατάσταση στην [[Ινδία]], επισήμανε κολοκύνθη ([[Trichosanthes dioica]]) χρησιμοποιείται για το γέμισμα ψάρια, κρέας, λαχανικά ή και πηγαίνει από το όνομα του ντολμά ή η τοπική παραλλαγή της DORMA. Κατά τη διάρκεια της εποχής των μουσουλμάνων ηγεμόνων που ονομάζεται Nawabs της Βεγγάλης, αυτό το πιάτο ήρθε στην περιοχή με τουρκικό όνομα, μόνο το λαχανικό που χρησιμοποιείται για να γεμίσει έχει αλλάξει.

Στην [[Σουηδία]], [[Kåldolmar]] είναι ένας [[σουηδική κουζίνα | Σουηδική πιάτο]] εμπνευσμένη από ντολμά, πιθανώς έφερε στη Σουηδία από το βασιλιά [[Charles ΧΙΙ της Σουηδίας | Karl XII]], ο οποίος κρατήθηκε αιχμάλωτος από το Τούρκους [[Bender, Μολδαβία | Bender]], αφού έχει χάσει τη [[Μάχη του Πολτάβα]] εναντίον των Ρώσων. Είναι κατασκευασμένο από λάχανο αντί αμπελόφυλλα και περιέχει κιμά χοιρινό ή βοδινό κρέας και το ρύζι. Τρώγεται με βραστές πατάτες, καφέ σάλτσα και [[lingonberry]] μαρμελάδα.

[[File: Sarma.jpg | right | thumb | 250px |'' Γιαπράκ Σάρμα''? Μερικές φορές θεωρείται ένα είδος ντολμά. Πρόκειται για ένα κλασικό της τουρκικής κουζίνας.]]
Στην [[Τουρκία]], υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες ντολμά? Αυτά γεμίζουν με ένα μίγμα κρέατος: ο κιμάς ("kıyma"), το κρεμμύδι, το κουκουνάρι, το ρύζι, το πετρέλαιο και ορισμένα μπαχαρικά? Και εκείνοι που γεμίζουν με ένα μίγμα του ρυζιού (χωρίς κρέας): ρύζι, ελαιόλαδο, κουκουνάρι, σταφίδες (ή αποξηραμένα σύκα / κεράσια), μυρωδικά (φρέσκο ​​μαϊντανό, άνηθο και δυόσμο) και μπαχαρικά (συνήθως [[μπαχάρι]], κανέλα και μαύρο πιπέρι). Κρέας ντολμά πάντα τρώγεται ζεστό? Meatless αυτά, "zeytinyağlı ντολμά" (ντολμά με ελαιόλαδο) - "Yalanci ντολμά" (ψευδής ντολμά), συνήθως σε θερμοκρασία δωματίου, όπως μια [[μεζέ]] με σάλτσα λεμονιού. Dolma με βάση το κρέας είναι ένα κυρίως πιάτο και είναι πάντα σερβίρεται με γιαούρτι, σκόρδο κανονικά-γιαούρτι. Ένα αυγό-σάλτσα με βάση το γάλα είναι μερικές φορές χρησιμοποιείται για [[Yaprak]] [[Σάρμα (τρόφιμα) | Σάρμα]] με βάση το κρέας σε ορισμένες περιοχές. Σε άλλες χώρες (για παράδειγμα Tokat, περιοχή της Μαύρης Θάλασσας), ένα φυσικό σάλτσα ντομάτας σερβίρεται στο πιάτο. Οι κοινοί τύποι περιλαμβάνουν [[Capsicum | πιπεριές]] ('''' Biber ντολμά), [[μελιτζάνα | μελιτζανες / μελιτζάνα]] ('''' patlıcan ντολμά), [[αγκινάρα]] ("enginar dolması"), [ [κολοκυθάκια | κολοκυθάκια / κολοκύθι]] ('''' Kabak ντολμά), [[δαμάσκηνο]] ('''' erikli ντολμά), [[λαχανίδες]] ('''' karalahana ντολμά), [[αμπέλου] ], [[σέσκουλα]] και [[λάχανο]] φύλλα (Λαχανά Σάρμα), κολοκυθολούλουδα ('' [[Çiçek ντολμά]]'') ή λιαστή μελιτζάνα ντολμά ([[Γκαζιαντέπ]]). Ντομάτες, [[κολοκύθα]] και ορισμένα φρούτα, όπως [[κυδώνι]], [[μήλο]] ή πεπόνι, επίσης, χρησιμοποιούνται για να κάνουν ντολμά στην τουρκική κουζίνα. [[Mumbar dolması]] είναι ένα ενδιαφέρον είδος ντολμά για τις οποίες η [[έντερο]] s των προβάτων είναι γεμάτη με ένα μίγμα από ρύζι και το κρέας και φασολιών. Σε ορισμένες περιοχές το ρύζι αντικαθίσταται ή αναμιγνύεται με [[πλιγούρι]] (σφυροκόπησε σιτάρι). Το εσωτερικό μέρος του ορισμένα λαχανικά ή φρούτα (τα οποία είναι κοίλα έξω) μπορούν να προστεθούν εντός της πλήρωσης. Ένα άλλο ειδικό κεφάλαιο πρέπει να ανοίξει για «Ντολμάς" των ψαριών και θαλασσινών στην τουρκική κουζίνα, όπως [[μυδιών]] s ('''' midye ντολμά), το οποίο συμπληρώνεται [[καλαμάρια]] ("Kalamar ντολμά") και γεμάτη [ [Σκουμπρί (τρόφιμα) | σκουμπρί]] ("uskumru ντολμά").



== Παραπομπές ==
== Παραπομπές ==

Έκδοση από την 21:04, 24 Νοεμβρίου 2012

Ένα πιάτο ντολμάδες

Ο ντολμάς είναι φαγητό που ανήκει σε μια οικογένεια πιάτων με γεμιστά λαχανικά, και τον συναντάμε στην Ελληνική κουζίνα καθώς και στις κουζίνες της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των γύρω περιοχών, όπως Ρωσία, Μέση Ανατολή, Καύκασος και Κεντρική και Νότια Ασία. Ίσως ο πιο γνωστός είναι αυτός που παρασκευάζεται με αμπελόφυλλα, ενώ στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται επίσης φύλλα μαρουλιού και λάχανου για να τυλιχτεί η γέμιση. Εκτός Ελλάδας με τη λέξη ντολμάς αναφέρονται και γεμιστά πιάτα όπου γεμίζονται άλλα λαχανικά, όπως κρεμμύδι, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, ντομάτα και πιπεριά. Οι ντολμάδες με κρέας γενικά σερβίρονται ζεστοί, συχνά με σάλτσα. Οι νηστίσιμοι γενικώς σερβίρονται κρύοι, αν και στο Ιράν τρώγονται και με τους δύο τρόπους. Νηστίσιμοι και μη συχνά τρώγονται με γιαούρτι.

Πλήρωση

Η γέμιση αποτελείται συνήθως από ρύζι, κιμά ή σιτάρι. Σε κάθε περίπτωση, η γέμιση περιλαμβάνει κρεμμύδι, μαϊντανό, βότανα και μπαχαρικά. Τα νηστίσιμα γεμιστά είναι μαγειρεμένα με ελαιόλαδο και περιλαμβάνουν σταφίδες, κρεμμύδι, ξηρούς καρπούς ή όσπρια.

Όνομα και Ετυμολογία

Προετοιμασία Ντολμά

Η λέξη «ντολμά» είναι ένα ρηματικό ουσιαστικό του τουρκικής γλώσσας. Ειδικότερα, προκύπτει από το ρήμα dolmak (=γεμίζω[1][2])

Ο ντολμάς είναι συνήθως ένα γεμιστό λαχανικό. Λόγου χάριν, τα γεμιστά κολοκυθάκια, η γεμιστή ντομάτα, πιπεριά ή μελιτζάνα, όπως και τα γεμιστά από σκουμπρί, καλαμάρια και μύδια καλούνται επίσης «ντολμά». Πιάτα που περιλαμβάνουν φύλλα περιτυλίγματος όπως τα αμπελόφυλλα, λαχανοντολμάδες ή γύρω από ένα γέμισμα ονομάζονται sarma αν και σε πολλές γλώσσες η διάκριση αυτή δεν γίνεται συνήθως. Ο όρος «σάρμα» προέρχεται από το τουρκικό ρήμα sarmak που σημαίνει «τυλίγω». Άλλες παραλλαγές προκύπτουν από την τουρκική λέξη για το «φύλλο», yaprak.

Ο ντολμάς μπορεί να μεγειρευτεί με ελαιόλαδο, ή ακόμη χωρίς κιμά, πιάτο που μερικές φορές ονομάζεται yalancı που σημαίνει «ψεύτης» ή «ψεύτικος» στα τουρκικά.[3]«Ψεύτικο» πιάτο επειδή ακριβώς δεν περιέχει κρέας.[εκκρεμεί παραπομπή]

Σε ορισμένες χώρες, η κοινή ονομασία για το πιάτο είναι ένα δάνειο της λέξης Ντολμά ή yaprak, σε άλλους είναι μια calque, και μερικές φορές συνυπάρχουν οι δύο με διαφορετικές σημασίες: αλβανικά:japrak, Αραβικά: محشي (maḥshi, «γεμιστό») ή دولمة (Ντολμά), محشي ورق عنب (maḥshī waraq inab,« γεμιστά φύλλα»), κουρδικά:Ντολμά (دۆلمە), yaprakh (یاپراخ). Στο συριακό Χαλέπι, η λέξη yabraq (يبرق) αναφέρεται σε ντολμαδάκια, ενώ η λέξη maḥshī (محشي) αναφέρεται σε λαχανοντολμάδες και γεμιστά.

Παραπομπές

  1. Merriam-Webster Online - Dolma
  2. Encyclopedia Iranica. Dolma.
  3. «dolma». Online English-Turkish-German Dictionary. Seslisozluk.com v4.1. Ανακτήθηκε στις 13 Απριλίου 2008. 
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Dolma της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).