Ταμίλ (λαός): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ r2.7.3) (Ρομπότ: Προσθήκη: pa:ਤਾਮਿਲ ਲੋਕ
Templar52 (συζήτηση | συνεισφορές)
μ + κατ.
Γραμμή 22: Γραμμή 22:


[[Κατηγορία:Έθνη]]
[[Κατηγορία:Έθνη]]
[[Κατηγορία: Δραβίδες]]


{{Link FA|en}}
{{Link FA|en}}

Έκδοση από την 16:17, 21 Νοεμβρίου 2012

Αρχείο:Tamilpeople.jpg
Ταμίλ

Οι Ταμίλ είναι ένας λαός της Ινδικής υποηπείρου που δεν ταυτίζεται με συγκεκριμένο κράτος («εθνοτική ομάδα» κατά τη σύγχρονη ορολογία), με καταγεγραμμένη ιστορία μεγαλύτερη των δύο χιλιετιών, αν κρίνουμε από τη γλώσσα τους.

Οι αρχαιότερες κοινότητες των Ταμίλ είναι αυτές της νότιας Ινδίας και της βορειοανατολικής Σρι Λάνκα. Υπάρχουν επίσης κοινότητες απόδημων Ταμίλ διασκορπισμένες σε όλον τον κόσμο, ιδίως στη Μαλαισία, τη Νότια Αφρική, τη Σιγκαπούρη και το Μαυρίκιο, ενώ πιο πρόσφατοι μετανάστες υπάρχουν στην Αυστραλία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Επίσης, στην κεντρική Σρι Λάνκα. Συνολικά, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περί τα 77 εκατομμύρια Ταμίλ στον κόσμο, εκ των οποίων:

  • 63 εκατομμύρια ζουν στην Ινδία
  • 2,6 εκατομμύρια ζουν στη Σρι Λάνκα
  • 1,5 εκατομμύριο ζουν στη Μαλαισία
  • 250 χιλιάδες ζουν στη Σιγκαπούρη

Η τέχνη και η αρχιτεκτονική των Ταμίλ περιλαμβάνει κάποιες από τις μεγαλύτερες συνεισφορές της Ινδίας στην παγκόσμια Τέχνη. Η αρχαία μουσική των Ταμίλ, η αρχιτεκτονική των ναών και τα στυλιζαρισμένα γλυπτά τους διδάσκονται ακόμα και παράγονται από αυτούς. Η κλασσική ομώνυμη γλώσσα τους, μία από τις αρχαιότερες καταγεγραμμένες της Ινδίας, έχει τα αρχαιότερα σωζόμενα γραπτά κείμενα από τις Δραβιδικές γλώσσες.

Αντίθετα με πολλές εθνοτικές ομάδες, οι Ταμίλ δεν κυβερνιόνταν από μία κυρίως πολιτική οντότητα κατά το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας τους. Το Ταμιλακάμ (Tamilakam), παραδοσιακό όνομα για τα εδάφη που ζουν οι Ταμίλ, ήταν ενωμένο μόνο για μία σύντομη σχετικώς περίοδο ανάμεσα στον 9ο και τον 12ο αιώνα, υπό τη Δυναστεία των Chola. Η «ταυτότητα» των Ταμίλ είναι κυρίως γλωσσική, παρά το ότι πιο πρόσφατα περιλαμβάνει και απογόνους μεταναστών που διατηρούν τον πολιτισμό και τις παραδόσεις των Ταμίλ, ακόμα κι αν δε συνεννοούνται πλέον κυρίως στη γλώσσα Ταμίλ. Από θρησκευτικής πλευράς, οι Ταμίλ είναι Ινδουιστές, Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι, Βουδιστές και Τζαϊνιστές.

Οι Ταμίλ συγγενεύουν φυλετικά, γλωσσικά και πολιτιστικά με τους άλλους Δραβίδες της Ινδικής υποηπείρου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Tamil people της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Πρότυπο:Link FA Πρότυπο:Link FA