Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Πολωνική γλώσσα»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
Επιμέλεια
μ (Ρομπότ: Προσθήκη: cdo:Pŏ̤-làng-ngṳ̄)
μ (Επιμέλεια)
|}}
 
Τα '''πολωνικά''' ('''polski''', '''język polski''', '''polszczyzna''') είναι η επίσημη γλώσσα της [[Πολωνία|Πολωνίας]]. Τα Πολωνικά είναι ο βασικός εκπρόσωπος του Λεχιτικού κλάδου των Δυτικών [[Σλαβικές γλώσσες|Σλαβικών]] γλώσσωνγλωσσών. Έχουν την καταγωγή τους στις περιοχές της σημερινής Πολωνίας από διάφορες τοπικές Δυτικές Σλαβικές διαλέκτους.
 
Δια μέσου της ιστορίας, τα Πολωνικά έχουν λάβει καθεστώς κοινής γλώσσας (λίνγκουα φράνκα) σε μεγάλες περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, κυρίως λόγω της πολιτικής, επιστημονικής, πολιτιστικής και στρατιωτικής επίδρασης της Πολωνο-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας. Αν και πλέον δεν είναι τόσο δημοφιλή εξαιτίας κυρίως της επίδρασης της [[Ρωσική γλώσσα|Ρωσικής γλώσσας]], μερικές φορές ομιλείται ακόμα ή τουλάχιστον είναι κατανοητή στις δυτικές συνοριακές περιοχές με την [[Ουκρανία]], τη [[Λευκορωσία]] και τη [[Λιθουανία]] ως δεύτερη γλώσσα.
== Ταξινόμηση ==
 
Η Πολωνική γλώσσα είναι η πιο ευρέως ομιλουμένη από την υποκατηγορία των Λεχιτικών γλωσσών των Σλαβικών γλωσσών που περιλαμβάνει τα Κασουβιανά (την μόνη επιζώσα διάλεκτο της Πομερανικής γλώσσας) και της εκλιπούσας Πολαβικής γλώσσας. Οι τρείςτρεις γλώσσες μαζί με τα Άνω και Κάτω [[Σορβικές γλώσσες|Σορβικά]], τα [[Τσεχική γλώσσα|Τσεχικά]] και τα [[Σλοβάκικη γλώσσα|Σλοβακικά]], ανήκουν στον Δυτικό κλάδο των [[Σλαβικές γλώσσες|Σλαβικών γλωσσών]].
 
== Γεωγραφική κατανομή ==
 
Τα Πολωνικά ομιλούνται βασικά στην [[Πολωνία]]. Μάλιστα, η Πολωνία είναι μία από τις πιο ομογενείς Ευρωπαϊκές χώρες ως προς την μητρική γλώσσα, αφού περίπου το 97% των Πολωνών κατοίκων δηλώνουν την Πολωνική ως τη μητρική τους γλώσσα. Μετά τον [[Β' Παγκόσμιος Πόλεμος|Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο]] οι πρώην Πολωνικές περιοχές που προσαρτήθηκαν από τη [[Σοβιετική Ένωση]] κατείχαν μεγάλο ποσό Πολωνικού πληθυσμού που δεν ήταν πρόθυμος ή δεν είχε τη δυνατότητα να μεταναστεύσει στηνστη μεταμετά το 1945 Πολωνία και ακόμα και σήμερα Πολωνικής εθνικότητας κάτοικοι στη [[Λιθουανία]], την [[Λευκορωσία]] και την [[Ουκρανία]] αποτελούν μεγάλες μειονότητες. Στη Λιθουανία το 9% του πληθυσμού δήλωσαν την Πολωνική ως τη μητρική τους γλώσσα. Είναι κατά πολύ η πιο εκτεταμένα χρησιμοποιούμενη μειονοτική γλώσσα στην περιφέρεια του [[Βίλνιους]] (''Vilniaus Apskritis'') (26% του πληθυσμού σύμφωνα με την απογραφή του 2001), αλλά είναι επίσης παρούσα και σε άλλες περιφέρειες. Στην Ουκρανία, τα πολωνικά χρησιμοποιούνται περισσότερο στις περιοχές του ''Lwów'' και ''Łuck''. Η δυτική Λευκορωσία έχει μια σημαντική Πολωνική μειονότητα, ιδιαίτερα στις περιοχές του ''Brześć'' και του ''Grodno''.
 
Υπάρχει επίσης σημαντικός αριθμός Πολωνόφωνων ομιλητών στην [[Αυστραλία]], [[Αυστρία]], [[Αζερμπαϊτζάν]], [[Βραζιλία]], [[Καναδάς|Καναδά]], [[Τσεχία]], [[Εσθονία]], [[Φινλανδία]], [[Γερμανία]], [[Ελλάδα]], [[Ουγγαρία]], [[Ισραήλ]], [[Καζακστάν]], [[Λετονία]], [[Νέα Ζηλανδία]], [[Ρουμανία]], [[Ρωσία]], [[Σλοβακία]], [[Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα]], [[Ηνωμένο Βασίλειο]] και τις [[ΗΠΑ]].
82.154

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης