Γλυκόλυση: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Dannaros (συζήτηση | συνεισφορές)
μ →‎Τα στάδια της γλυκόλυσης: ορθογραφικά, replaced: απο → από (9) με τη χρήση AWB (8514)
Γραμμή 7: Γραμμή 7:


*Στάδιο 1
*Στάδιο 1
α) Η '''γλυκόζη''' φωσφορυλιώνεται απο την [[Τριφωσφορική αδενοσίνη|ATP]] για να σχηματίσει την '''6-φωσφορική γλυκόζη'''. Καταλύεται απο την ''εξοκινάση''.
α) Η '''γλυκόζη''' φωσφορυλιώνεται από την [[Τριφωσφορική αδενοσίνη|ATP]] για να σχηματίσει την '''6-φωσφορική γλυκόζη'''. Καταλύεται από την ''εξοκινάση''.


β) Η '''6-φωσφορική γλυκόζη''' ισομεριώνεται προς '''6-φωσφορική φρουκτόζη'''. Καταλύεται απο την ''ισομεράση της φωσφογλυκόζης''.
β) Η '''6-φωσφορική γλυκόζη''' ισομεριώνεται προς '''6-φωσφορική φρουκτόζη'''. Καταλύεται από την ''ισομεράση της φωσφογλυκόζης''.


γ) Η '''6-φωσφορική φρουκτόζη''' φωσφορυλιώνεται από την [[Τριφωσφορική αδενοσίνη|ATP]] για να σχηματίσει την '''1,6-διφωσφορική φρουκτόζη''', η οποία διασπάται σε '''3-φωσφορική διυδροξυακετόνη''' και σε '''3-φωσφορική γλυκεραλδεϋδη'''. Καταλύεται απο την ''αλδολάση''.
γ) Η '''6-φωσφορική φρουκτόζη''' φωσφορυλιώνεται από την [[Τριφωσφορική αδενοσίνη|ATP]] για να σχηματίσει την '''1,6-διφωσφορική φρουκτόζη''', η οποία διασπάται σε '''3-φωσφορική διυδροξυακετόνη''' και σε '''3-φωσφορική γλυκεραλδεϋδη'''. Καταλύεται από την ''αλδολάση''.


*Στάδιο 2
*Στάδιο 2
α) Η '''3-φωσφορική διυδροξυακετόνη''' συνεχίζει την πορεία μόνο αν μετατραπεί σε μία '''3-φωσφορική γλυκεραλδεϋδη'''. Καταλύεται απο την ''ισομεράση των φωσφορικών τριοζών''.
α) Η '''3-φωσφορική διυδροξυακετόνη''' συνεχίζει την πορεία μόνο αν μετατραπεί σε μία '''3-φωσφορική γλυκεραλδεϋδη'''. Καταλύεται από την ''ισομεράση των φωσφορικών τριοζών''.


β) Τα δύο μόρια της '''3-φωσφορικής γλυκεραλδεϋδης''', μετατρέπονται σε '''1,3-διφωσφογλυκερικό'''. Καταλύεται απο την ''αφυδρογονάση της 3-φωσφορικής γλυκεραλδεϋδης''.
β) Τα δύο μόρια της '''3-φωσφορικής γλυκεραλδεϋδης''', μετατρέπονται σε '''1,3-διφωσφογλυκερικό'''. Καταλύεται από την ''αφυδρογονάση της 3-φωσφορικής γλυκεραλδεϋδης''.


*Στάδιο 3
*Στάδιο 3
α) To '''1,3-διφωσφογλυκερικό''' σχηματίζεται σε '''3-φωσφογλυκερικό'''. Καταλύεται απο την ''κινάση του φωσφογλυκερικού''.
α) To '''1,3-διφωσφογλυκερικό''' σχηματίζεται σε '''3-φωσφογλυκερικό'''. Καταλύεται από την ''κινάση του φωσφογλυκερικού''.


β) Το '''3-φωσφογλυκερικό''' αναδιατάσεται σε '''2-φωσφογλυκερικό''' με τη βοήθεια της ''μουτάσης του φωσφογλυκερικού''.
β) Το '''3-φωσφογλυκερικό''' αναδιατάσεται σε '''2-φωσφογλυκερικό''' με τη βοήθεια της ''μουτάσης του φωσφογλυκερικού''.


γ) Το '''2-φωσφογλυκερικό''' αφυδατόνεται σε '''φωσφο-ενολο-πυροσταφυλικό''' το οποίο καταλύεται απο την ''ενολάση''.
γ) Το '''2-φωσφογλυκερικό''' αφυδατόνεται σε '''φωσφο-ενολο-πυροσταφυλικό''' το οποίο καταλύεται από την ''ενολάση''.


δ) Τέλος, το '''φωσφο-ενολο-πυροσταφυλικό''', μετατρέπεται σε μια σταθερή κετόνη, το '''πυροσταφυλικό'''. Καταλύεται απο την ''κινάση του πυροσταφυλικού''.
δ) Τέλος, το '''φωσφο-ενολο-πυροσταφυλικό''', μετατρέπεται σε μια σταθερή κετόνη, το '''πυροσταφυλικό'''. Καταλύεται από την ''κινάση του πυροσταφυλικού''.


Στη συνέχεια το πυροσταφυλικό μπορεί να σχηματιστεί σε: Γαλακτικό οξύ, Ακετυλο-Συνένζυμο Α ή Aκεταλδεϋδη.
Στη συνέχεια το πυροσταφυλικό μπορεί να σχηματιστεί σε: Γαλακτικό οξύ, Ακετυλο-Συνένζυμο Α ή Aκεταλδεϋδη.

Έκδοση από την 22:27, 30 Οκτωβρίου 2012

Με τον όρο γλυκόλυση, (glycolysis), χαρακτηρίζεται γενικά η βιοχημική διεργασία της διάσπασης σακχάρων και ιδιαίτερα της γλυκόζης, εξ ου και η ονομασία της. Η γλυκόλυση αποτελεί το πρώτο στάδιο της κυτταρικής αναπνοής, ανεξάρτητα της αναγκαίας παρουσίας ή όχι οξυγόνου, που σημαίνει ότι η γλυκόλυση πραγματοποιείται τόσο στην αεροβική όσο και στην αναεροβική αναπνοή, των κυττάρων. Στα ευκαριωτικά κύτταρα, η γλυκόλυση λαμβάνει χώρα στο κυτοσόλιο.

Κατά τη γλυκόλυση η γλυκόζη μετατρέπεται σε δύο μόρια πυροσταφυλικού οξέος.

Τα στάδια της γλυκόλυσης

Η γλυκολυτική πορεία διαιρείται σε τρία στάδια:

  • Στάδιο 1

α) Η γλυκόζη φωσφορυλιώνεται από την ATP για να σχηματίσει την 6-φωσφορική γλυκόζη. Καταλύεται από την εξοκινάση.

β) Η 6-φωσφορική γλυκόζη ισομεριώνεται προς 6-φωσφορική φρουκτόζη. Καταλύεται από την ισομεράση της φωσφογλυκόζης.

γ) Η 6-φωσφορική φρουκτόζη φωσφορυλιώνεται από την ATP για να σχηματίσει την 1,6-διφωσφορική φρουκτόζη, η οποία διασπάται σε 3-φωσφορική διυδροξυακετόνη και σε 3-φωσφορική γλυκεραλδεϋδη. Καταλύεται από την αλδολάση.

  • Στάδιο 2

α) Η 3-φωσφορική διυδροξυακετόνη συνεχίζει την πορεία μόνο αν μετατραπεί σε μία 3-φωσφορική γλυκεραλδεϋδη. Καταλύεται από την ισομεράση των φωσφορικών τριοζών.

β) Τα δύο μόρια της 3-φωσφορικής γλυκεραλδεϋδης, μετατρέπονται σε 1,3-διφωσφογλυκερικό. Καταλύεται από την αφυδρογονάση της 3-φωσφορικής γλυκεραλδεϋδης.

  • Στάδιο 3

α) To 1,3-διφωσφογλυκερικό σχηματίζεται σε 3-φωσφογλυκερικό. Καταλύεται από την κινάση του φωσφογλυκερικού.

β) Το 3-φωσφογλυκερικό αναδιατάσεται σε 2-φωσφογλυκερικό με τη βοήθεια της μουτάσης του φωσφογλυκερικού.

γ) Το 2-φωσφογλυκερικό αφυδατόνεται σε φωσφο-ενολο-πυροσταφυλικό το οποίο καταλύεται από την ενολάση.

δ) Τέλος, το φωσφο-ενολο-πυροσταφυλικό, μετατρέπεται σε μια σταθερή κετόνη, το πυροσταφυλικό. Καταλύεται από την κινάση του πυροσταφυλικού.

Στη συνέχεια το πυροσταφυλικό μπορεί να σχηματιστεί σε: Γαλακτικό οξύ, Ακετυλο-Συνένζυμο Α ή Aκεταλδεϋδη.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Πηγές

  • "Λεξικό Βιολογίας Collins", σ. 425 - Εκδόσεις Ι. Φλώρος - Αθήνα
  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα" τ.18ος σ.326.


Πρότυπο:Link FA Πρότυπο:Link FA