Βλαντίμιρ Γκολενίστσεφ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ r2.7.3) (Ρομπότ: Προσθήκη: he:ולדימיר גולנישצ'ב
Γραμμή 22: Γραμμή 22:
[[eu:Vladimir Golenistxov]]
[[eu:Vladimir Golenistxov]]
[[fr:Vladimir Golenichtchev]]
[[fr:Vladimir Golenichtchev]]
[[he:ולדימיר גולנישצ'ב]]
[[ru:Голенищев, Владимир Семёнович]]
[[ru:Голенищев, Владимир Семёнович]]
[[sl:Vladimir Semjonovič Goleniščev]]
[[sl:Vladimir Semjonovič Goleniščev]]

Έκδοση από την 20:18, 29 Οκτωβρίου 2012

Ο Βλαντιμίρ Σεμιόνοβιτς Γκολενίστσεφ (ρώσικα: Владимир Семёнович Голенищев) (29 Ιανουαρίου 1856 – 5 Αυγούστου 1947) ήταν από τους πρώτους, και πιο καταξιωμένους, Ρώσους αιγυπτιολόγους.

Ο Γκολενίστσεφ προερχόταν από παλιά αριστοκρατική οικογένεια, της οποίας επίσης μέλος ήταν ο Στρατάρχης Κουτούζοφ. Έλαβε τη μόρφωσή του στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης. Το 1884-85 οργάνωσε και χρηματοδότησε ανασκαφές στο Ουάντι Χαμαμάτ, που ακολουθήθηκε από την έρευνα στο Tell el-Maskhuta το 1888–89. Μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, ταξίδεψε στην Αίγυπτο πάνω από εξήντα φορές, φέρνοντας πίσω μια τεράστια συλλογή πάνω από 6.000 αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, που περιλαμβάνουν ανεκτίμητα αντικείμενα όπως ο Μαθηματικός Πάπυρος της Μόσχας, Οι Περιπέτειες του Ουεναμούν, και αρκετά πορτραίτα Φαγιούμ. Εξέδωσε επίσης τους ονομαζόμενους Πάπυρους του Ερμιτάζ, που περιλαμβάνουν την Προφητεία του Νεφερτί, που σήμερα φυλάσσονται στο Μουσείο Ερμιτάζ.

Έχοντας πουλήσει τη συλλογή του στο Μουσείο Πούσκιν το 1909, ο Γκολενίστσεφ εγκαταστάθηκε στην Αίγυπτο. Μετά την Ρωσική Επανάσταση δεν επέστρεψε ποτέ στην Ρωσία, διαμένοντας στην Νίκαια και το Κάιρο. Στην Αίγυπτο ίδρυσε και κατείχε την έδρα της αιγυπτιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, όπου αρχειοθέτησε ιερατικούς παπύρους. Ο Γκολενίστσεφ πέθανε στη Νίκαια στα 90 του χρόνια. Κάποιες από τις δημοσιεύσεις του βρίσκονται στο Ινστιτούτο Griffith στην Οξφόρδη.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Vladimir Semyonovich Golenishchev της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).