Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Ελληνικό δημοψήφισμα του 1974»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
→‎Διεξαγωγή: αφαίρεση κατηγοριών χωρίς τεκμηρίωση
(Αναίρεση έκδοσης 3432065 από τον 178.59.55.161 (Συζήτηση χρήστη:178.59.55.161)Ατεκμηρίωτη προσθήκη)
(→‎Διεξαγωγή: αφαίρεση κατηγοριών χωρίς τεκμηρίωση)
Ο προεκλογικός αγώνας περιλάμβανε και ομιλίες στην [[τηλεόραση]], μεταξύ των οποίων και του ίδιου του [[Κωνσταντίνος Β΄ της Ελλάδας|Κωνσταντίνου]], ενώ από την πλευρά των οπαδών της Αβασίλευτης τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι [[Μάριος Πλωρίτης]], [[Λεωνίδας Κύρκος]], [[Φαίδων Βεγλερής]], [[Γεώργιος Κουμάντος]], [[Αλέκος Παναγούλης]] και ο μετέπειτα [[Κατάλογος Πρωθυπουργών της Ελλάδας|Πρωθυπουργός]], [[Κωνσταντίνος Σημίτης|Κώστας Σημίτης]].
 
Τα κόμματα απείχαν από την εκστρατεία του δημοψηφίσματος και έτσι οι τηλεοπτικές ομιλίες περιορίσθηκαν μεταξύ ιδιωτών που εκπροσωπούσαν τη μία ή την άλλη αντίληψη και όχι μεταξύ εκπροσώπων των κομμάτων. Ο πρωθυπουργός [[Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής]], στις [[23 Νοεμβρίου]] [[1974]], ζήτησε από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του [[Νέα Δημοκρατία|κόμματός]] του να κρατήσουν ουδέτερη στάση στο πολιτειακό ζήτημα. Καθορίσθηκαν οι τηλεοπτικές ομιλίες δύο φορές την εβδομάδα για την κάθε πλευρά και επί πλέον μαγνητοφωνημένο μήνυμα του Βασιλιά στις [[26 Νοεμβρίου]] και ομιλία του από την τηλεόραση στις [[6 Δεκεμβρίου]].
 
Ο πρωθυπουργός [[Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής]], στις [[23 Νοεμβρίου]] [[1974]], ζήτησε από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του [[Νέα Δημοκρατία|κόμματός]] του να κρατήσουν ουδέτερη στάση στο πολιτειακό ζήτημα. Απειλούσε όμως διαγραφή όποιους βουλευτές του τάσσονταν υπέρ της Βασιλευομένης Δημοκρατίας. Χαρακτηριστική είναι η φράση του Αχιλλέα Καραμανλή σε μία περιοδεία στην Ανατολική Μακεδονία στους αγρότες της περιοχής "''Αν ψηφίσετε Βασιλευομένη, ο αδελφός μου δεν θα σας δώσει ούτε μια δεκάρα''". Ο Ιωάννης Μπούτος στην εκλογική του περιφέρεια (Μεσσηνία) δωροδοκούσε υπαλλήλους ταξί για να διανέμουν αντιβασιλικές προκηρύξεις.
 
Στο δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου, το εκλογικό σώμα ψήφισε υπέρ του αβασιλεύτου (3.245.111 ψήφοι υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας, ποσοστό 69,18% και 1.445.875 ψήφοι υπέρ της βασιλευομένης, ποσοστό 30,82%). Η Κρήτη έδωσε στην Αβασίλευτη το 90% των ψήφων της, ενώ σε τριάντα εκλογικές περιφέρειες το αντίστοιχο ήταν της τάξεως του 60-70%. Από την άλλη πλευρά, η βασιλευομένη έφτασε στην Πελοπόννησο και τη Θράκη το 45%. Οι εκλογικές περιφέρειες όπου η βασιλευομένη έλαβε τα ανώτατα ποσοστά είναι οι ακόλουθες: Λακωνία το 59,52%, Ροδόπη το 50,54%, Μεσσηνία το 49,24, Ηλεία το 46,88 και η Αργολίδα το 46,67%. Τέλος, η αποχή άγγιξε το 25,5%.
4.784

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης