Ιωάννης Χρυσάφης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
ZéroBot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.7.1) (Ρομπότ: Προσθήκη: ja:イオアニス・クリサフィス
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 41: Γραμμή 41:
[[Κατηγορία:Γεννήσεις το 1873|Χρυσαφης]]
[[Κατηγορία:Γεννήσεις το 1873|Χρυσαφης]]
[[Κατηγορία:Θάνατοι το 1932|Χρυσαφης]]
[[Κατηγορία:Θάνατοι το 1932|Χρυσαφης]]
[[Κατηγορία:Αθλητές στίβου Εθνικού ΓΣ|Χρυσαφης]]
[[Κατηγορία:Προπονητές στίβου Εθνικού ΓΣ|Χρυσαφης]]


[[da:Ioannis Chrysafis]]
[[da:Ioannis Chrysafis]]

Έκδοση από την 17:04, 24 Οκτωβρίου 2012

Ολυμπιακό μετάλλιο
Δίζυγο (ομαδικό)
Ολυμπιακοί αγώνες 1896
Αθήνα
Campione olimpico
Campione olimpico
Χάλκινο μετάλλιο

Ο Ιωάννης Χρυσάφης (1873 - 12 Οκτωβρίου 1932) ήταν Έλληνας αθλητής, εκπαιδευτικός και συγγραφέας . Πέρα από αθλητής, υπήρξε ένας από τους πρώτους εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής στην Ελλάδα και ενθάρρυνε τον σχολικό αθλητισμό και όχι τον πρωταθλητισμό. Μετέφρασε πολλά βιβλία με κανονισμούς για ομαδικά αθλήματα (ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση, πετοσφαίριση) και εισήγαγε το σουηδικό σύστημα στην γυμναστική στην Ελλάδα. Διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 και την Μεσολυμπιάδα του 1906. Κατέκτησε ένα χάλκινο μετάλλιο στο ομαδικό του δίζυγου, με την ομάδα του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα (ο Χρυσάφης, μαζί με τον Λούνδρα, τον Μητρόπουλο και τον Καρβελά).[1]


Βιογραφία

Πρώτα χρόνια

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε θετικές επιστήμες στην Φυσικομαθηματική Σχολή Αθηνών. Κατά την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων πολέμησε . Φοιτητής ακόμα, γνώρισε τον Ιωάννη Φωκιανό και έγινε μαθητής του στο γυμναστήριό του. Το 1893 και 1894 παρακολούθησε την σχολή του Πανελλήνιου ΓΣ για γυμναστές και έτσι ο ίδιος ο Χρυσάφης έγινε ένας από τους πρώτους γυμναστές στην ελληνική εκπαίδευση. Διορίστηκε καθηγητής Φυσικής Αγωγής στο Βαρβάκειο Λύκειο και παράλληλα εργαζόταν ως γυμναστής στον Πανελλήνιο. Εκεί προσπαθούσε να προωθήσει την σουηδική γυμναστική αντί της γερμανικής.

Μεταρρυθμίσεις

Οι επαναστατικές για την εποχή εκείνη μεταρρυθμίσεις που είχε προτείνει δεν βρήκαν θερμή ανταπόκριση, με αποτέλεσμα ο αθλητής να φύγει από τον Πανελλήνιο και να ενταχθεί στο δυναμικό του Εθνικού ΓΣ. Στην νέα ομάδα θα εφαρμόσει τις μεθόδους του, που προσιδίαζαν με εκείνες της Ευρώπης, ενώ παράλληλα με δική του πρωτοβουλία διοργανώνονται τα Τήνια, το 1895. Την εποχή εκείνη διοργάνωσε τους πρώτους αγώνες για παιδιά και εφήβους , θεσμοθέτησε τους Βαλκανικούς Αγώνες και έγραψε τα πρώτα αθλητικά βιβλία στην Ελλάδα. Το 1896 στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα ήταν εκ των διοργανωτών και ως αθλητής κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με την ελληνική ομάδα του δίζυγου (ως επικεφαλής του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου). Επίσης, προπονεί αθλητές που διακρίθηκαν στους αγώνες, όπως ο Ιωάννης Μητρόπουλος που κέρδισε στους κρίκους. Λίγα χρόνια μετά, πηγαίνει στην Σουηδία για σπουδές και φοιτά στο Γυμναστικό Ινστιτούτο της Στοκχόλμης, για να επιστρέψει το 1902. Εν συνεχεία διδάσκει στη Σχολή Γυμναστών και λαμβάνει μέρος σε πλήθος αθλητικών συνεδρίων, μεταξύ των οποίων και στο ιδρυτικό συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου το 1920. Έπειτα από την άνοδο της κυβέρνησης του Βενιζέλου ο Χρυσάφης αναλαμβάνει διαδοχικά επιθεωρητής γυμναστικής, το 1914 γενικός επιθεωρητής και πέντε χρόνια αργότερα βρίσκεται στο τμήμα Σωματικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας. Υποστήριξε την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση και αναμόρφωσε την φυσική αγωγή ως μάθημα στα σχολεία, πετυχαίνοντας την αύξηση των οργανικών θέσεων για γυμναστές στα σχολεία (από 250 σε 500) και την σύνταξη προγράμματος ίδιου με εκείνου στην Σουηδία. Παράλληλα αναβάθμισε το Διδασκαλείο της Γυμναστικής, καταστώντας το Γυμναστική Ακαδημία, με την φοίτηση να διαρκεί 3 χρόνια και ανέλαβε επιστημονικός σύμβουλος στην ελληνική αποστολή των Ολυμπιακών Αγώνων του 1920, 1924 και 1928.

Θάνατος

Ο Χρυσάφης πέθανε σε ηλικία μόλις 59 ετών, το 1932.


Μερικά έργα

  • Εγχειρίδιον σχολικής Γυμναστικής (1893)
  • Αθλητικά αγωνίσματα, προπόνησις και υγιεινή (1896)
  • Η Γυμναστική των αρχαίων
  • Περί Γυμναστικής και Φυσικής Αγωγής
  • Σύγχρονοι Διεθνείς Ολυμπιακοί Αγώνες (1930).

Πηγές

Βιογραφικό του Ι. Χρυσάφη, με πηγές: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, εφημερίδα Τα Νέα.

Παραπομπές

  1. Εξπρές, ΤΑ 109 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ, 4/8/2008.